ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Louise Michel, the anarchist teacherΈνα σχολείο για παιδιά προσφύγων μετά την ήττα της Παρισινής Κομμούνας διευθύνονταν από αναρχικούς στον αριθμό 19 της πλατείας Fitzroy τη δεκαετία του 1890.

Ονομάστηκε International School (Διεθνές Σχολείο) και δημιουργήθηκε, κατά βάση, από τη Λουίζ Μισέλ (1830-1905), η οποία είχε πολεμήσει στα οδοφράγματα για την υπεράσπιση της Παρισινής Κομμούνας το 1871 πριν κατασταλεί άγρια ​​από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Όταν οι κομμουνάροι εκτελούνταν από εκτελεστικά αποσπάσματα, υπήρξαν παράπονα για τον θόρυβο και έτσι, μετά από αυτό, τους εκτελούσαν βάναυσα με τις ξιφολόγχες.

Η Λουίζ ήταν δασκάλα στο Παρίσι όπου είχε ιδρύσει σταθμούς για τα παιδιά των γυναικών που εργάζονταν ως εργάτριες σε εργοστάσια.

Εξόριστη στο Λονδίνο, ζούσε στον αριθμό 59 της οδού Charlotte, όπου ίδρυσε αρχικά ένα σχολείο για τα παιδιά των πολιτικών προσφύγων.

Front of Georgian building.Το σχολικό ενημερωτικό δελτίο είχε “ένα σχέδιο μιας γυναίκας που φορούσε ένα καπέλο ελευθερίας και ανάβοντας τη λάμπα της από τον ήλιο της αλήθειας με το ένα χέρι, ταΐζοντας ταυτόχρονα τα παιδιά τους καρπούς της γνώσης με το άλλο”, σύμφωνα με την Edith Thomas στο βιβλίο της, “Louise Michel” (εκδ. Black Rose Books). Η λεζάντα έγραφε: “Από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του. Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα”.

 

Prime central London property is theft! The anarchist 
International  School was founded by Louise Michel 
at 19 Fitzroy Square. 
Next door was another anarchist household.

Η καθοδηγητική επιτροπή περιελάμβανε γνωστούς αναρχικούς όπως ο Ρώσος Peter Kropotkin (1842-1921), ο Ιταλός Errico Malatesta (1853-1932) και ο Άγγλος ελευθεριακός σοσιαλιστής William Morris (1834-1896).

Ήλπιζαν να “κρατήσουν τα παιδιά μακριά από τα κρατικά σχολεία με θρησκευτικό προσανατολισμό, τα οποία, συνειδητά ή ασυνείδητα, διδάσκουν ότι ο λαός πρέπει να θυσιαστεί για εξουσία του κράτους και το κέρδος των προνομιούχων τάξεων”.

Έπρεπε “να βασιστεί στην επιστημονική ανάπτυξη της λογικής, στην ανάπτυξη της προσωπικής αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας αντί της ευσέβειας και της υπακοής, στο σεβασμό για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη και το σεβασμό για την ανθρωπότητα παρά στη λατρεία μιας θεότητας”. Στόχος ήταν να δημιουργηθούν ελεύθεροι άνθρωποι που να σέβονται την ελευθερία των άλλων.

Διδάσκονταν γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, μουσική, σχέδιο, ραπτική και χαρακτική. Το σχολείο έκλεισε όταν η αστυνομία έκανε έφοδο το 1892 και ανακάλυψε κάποιες βόμβες στο υπόγειο.

Υπήρχε η υποψία ότι αυτές είχαν τοποθετηθεί εκεί από τον βοηθό του σχολείου Auguste Coulon, ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν κατάσκοπος της αστυνομίας. Αποβλήθηκε από το αναρχικό Autonomie Club στην οδό Windmill 6, όπου τον είχε συναντήσει για πρώτη φορά η Λουίζ Μισέλ.

Σε μια μετέπειτα δίκη πολλών αναρχικών, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές καταναγκαστικής εργασίας δέκα ετών για κατοχή εκρηκτικών, κατατέθηκε ότι τις βόμβες τις είχε προμηθεύσει ο Coulon.

Ένας από αυτούς ήταν ο Ιταλός τσαγκάρης Jean Battola, ο οποίος έμενε στην πλατεία Fitzroy 18. Στο εδώλιο παρέμεινε προκλητικός, κατηγορώντας το κράτος και την άρχουσα τάξη για όλα τα πραγματικά εγκλήματα της εποχής, καταλήγοντας με το ερώτημα: “Πόσοι στρατηγοί είναι φυλακισμένοι για χρήση θανατηφόρων όπλων;”

Ελεύθερη απόδοση: Τροχιά στο Άπειρο

πηγή: https://fitzrovianews.com/2011/03/31/the-anarchist-school-in-fitzroy-square/ 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.