Μεταφρασμένο άρθρο του Αμερικανού αναρχικού P.Goodman στη σελίδα “Ούτε θεός-Ούτε Αφέντης”
Σημείωση μεταφραστή*: Αρθρο του Paul Goodman στους TIMES της Νέας Υόρκης το 1968. Την ταραγμένη αυτή περίοδο, ο Αμερικανός αναρχικός, συγγραφέας, ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας και ψυχοθεραπευτής, υπερασπίζεται την διαχρονικότητα του Αναρχισμού με αφορμή τις φοιτητικές κινητοποιήσεις της εποχής. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν ομοιότητες και με το σήμερα.
Το κύμα φοιτητικής διαμαρτυρίας στις προηγμένες χώρες ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, τις φυλετικές διαφορές, τις ιδεολογικές διακρίσεις του φασισμού, του εταιρικού φιλελευθερισμού και του κομμουνισμού. Περιττό να πούμε ότι οι αξιωματούχοι των καπιταλιστικών χωρών λένε ότι οι αγκιτάτορες είναι κομμουνιστές και οι κομμουνιστές λένε ότι είναι αστοί ρεβιζιονιστές. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει μια εντελώς διαφορετική πολιτική φιλοσοφία που κρύβεται πίσω – είναι ο Aναρχισμός.
Τα πραγματικά ζητήματα είναι τοπικά και συχνά φαίνονται ασήμαντα. Τα προβλήματα είναι συνήθως αυθόρμητα, αν και μερικές φορές υπάρχει μια ομάδα αποφασισμένη να ξεκινήσει μια μάχη στη μελαγχολική αναταραχή. Ένα θεατρικό έργο απαγορεύεται, ένας δάσκαλος απολύεται, μια φοιτητική έκδοση λογοκρίνεται, τα πανεπιστημιακά μαθήματα δεν είναι πρακτικά ή οι εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς, η διοίκηση είναι υπερβολικά άκαμπτη, υπάρχουν περιορισμοί στην οικονομική κινητικότητα ή υπάρχει τεχνοκρατικός μανδαρινισμός, οι φτωχοί αντιμετωπίζονται αλαζονικά, οι φοιτητές στρατολογούνται για έναν άδικο πόλεμο – όλα αυτά, οπουδήποτε στον κόσμο, Μπορεί να πυροδοτήσει μια μεγάλη έκρηξη, που τελειώνει με την αστυνομία και σπασμένα κεφάλια. Ο αυθορμητισμός, η συγκεκριμενοποίηση των ζητημάτων και η τακτική της άμεσης δράσης είναι τα ίδια χαρακτηριστικά του αναρχισμού.
Ιστορικά, ο αναρχισμός υπήρξε η επαναστατική πολιτική ειδικευμένων τεχνιτών και αγροτών που δεν χρειάζονται αφεντικό. των εργατών σε επικίνδυνα επαγγέλματα, π.χ. ανθρακωρύχοι και ξυλουργοί, που μαθαίνουν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, και των αριστοκρατών που μπορούν οικονομικά να αντέξουν οικονομικά να είναι ιδεαλιστές. Αναδύεται όταν το σύστημα της κοινωνίας δεν είναι αρκετά ηθικό, ελεύθερο ή αδελφικό. Οι φοιτητές είναι πιθανό να είναι αναρχικοί, αλλά, στην τεράστια επέκταση της εκπαίδευσης παντού, είναι νέοι ως μάζα και βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τη θέση τους.
Ο πολιτικός αναρχισμός σπάνια αναφέρεται και ποτέ δεν διατυπώνεται στον τύπο και την τηλεόραση. Δύση και Ανατολή, οι δημοσιογράφοι μιλούν για αναρχία ως χαοτική εξέγερση και άσκοπη περιφρόνηση της εξουσίας. Ή βάζουν στο ίδιο τσουβάλι κομμουνιστές και αναρχικούς και αστούς ρεβιζιονιστές, παιδαριώδεις αριστερούς και αναρχικούς. Αναφέροντας τα προβλήματα στη Γαλλία, έπρεπε να διακρίνουν τους κομμουνιστές και τους αναρχικούς επειδή τα κομμουνιστικά εργατικά συνδικάτα αποκήρυξαν αμέσως τους αναρχικούς φοιτητές, αλλά καμία πρόταση των αναρχικών δεν αναφέρθηκε εκτός από την επαινετική δήλωση του Daniel Cohn-Bendit, χλευάζω όλες τις εθνικές σημαίες!
Η δυνατότητα μιας αναρχικής επανάστασης – αποκεντρωτικής, αντι-αστυνομικής, αντικομματικής, αντιγραφειοκρατικής, οργανωμένης από εθελοντική ένωση, και δίνοντας προτεραιότητα στον αυθορμητισμό της βάσης – ήταν πάντα ανάθεμα για τους μαρξιστές κομμουνιστές και έχει κατασταλεί ανελέητα. Ο Μαρξ διέγραψε τα αναρχικά συνδικάτα από τη Διεθνή Ένωση Εργατών. Ο Λένιν και ο Τρότσκι έσφαξαν τους αναρχικούς στην Ουκρανία και στην Κροστάνδη. Ο Στάλιν τους δολοφόνησε κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Ο Κάστρο τους έχει φυλακίσει στην Κούβα και τον Γκομούλκα στην Πολωνία. Ούτε ο αναρχισμός είναι απαραίτητα σοσιαλιστικός, με την έννοια ότι ενστερνίζεται την κοινή ιδιοκτησία. Αυτό θα εξαρτηθεί. Ο εταιρικός καπιταλισμός, ο κρατικός καπιταλισμός και ο κρατικός κομμουνισμός είναι όλοι απαράδεκτοι, επειδή παγιδεύουν τους ανθρώπους, τους εκμεταλλεύονται και τους σπρώχνουν. Ο καθαρός κομμουνισμός, που σημαίνει εθελοντική εργασία και ελεύθερη ιδιοποίηση, είναι ευχάριστος για τους αναρχικούς. Αλλά τα οικονομικά του Άνταμ Σμιθ, στην καθαρή τους μορφή, είναι επίσης αναρχικά, και έτσι ονομαζόταν στην εποχή του. Και υπάρχει ένα αναρχικό δαχτυλίδι στην αγροτική αντίληψη του Τζέφερσον ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται αρκετό έλεγχο της επιβίωσής του για να είναι ελεύθερος από ακαταμάχητη πίεση. Πίσω από όλη την αναρχική σκέψη βρίσκεται η λαχτάρα για την ανεξαρτησία των αγροτών, την αυτοδιαχείριση των συντεχνιών και τη δημοκρατία των μεσαιωνικών Ελεύθερων Πόλεων. Φυσικά, τίθεται το ερώτημα πώς μπορούν να επιτευχθούν όλα σε σύγχρονες τεχνικές και αστικές συνθήκες. Κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε, αν στρέφαμε το βλέμμα μας στην ευπρέπεια και την ελευθερία και όχι στο απατηλό μεγαλείο και την προαστιακή ευημερία.
Σε αυτή τη χώρα, όπου δεν έχουμε συνεχιζόμενη αναρχική παράδοση, οι νέοι δεν γνωρίζουν σχεδόν καθόλου την τάση τους. Έχω δει τη μαύρη σημαία της Αναρχίας σε μία μόνο διαδήλωση, όταν 165 φοιτητές έκαψαν τις πρόχειρες κάρτες τους στο Λιβάδι των Προβάτων στη Νέα Υόρκη, τον Απρίλιο του 1967 – φυσικά, ο Τύπος παρατήρησε μόνο τις επιτηδευμένα εμφανιζόμενες σημαίες των Βιετκόνγκ που δεν είχαν καμία σχέση με τους καυστήρες καρτών στρατολόγησης. (Μια μαύρη σημαία υψώθηκε επίσης μαζί με μια κόκκινη σημαία στο εθνικό συνέδριο των Φοιτητών για μια Δημοκρατική Κοινωνία στο East Lansing τον Ιούνιο [1968].) Πρόσφατα στην Κολούμπια, ήταν η κόκκινη σημαία που κυμάτιζε από την οροφή. Οι νέοι Αμερικανοί έχουν ασυνήθιστα άγνοια της πολιτικής ιστορίας. Το χάσμα των γενεών, η αποξένωσή τους από την παράδοση, είναι τόσο βαθύ που δεν μπορούν να θυμηθούν το σωστό όνομα για αυτό που πραγματικά κάνουν.
Αυτή η άγνοια έχει ατυχείς συνέπειες για το κίνημά τους και τους προσγειώνει σε άγριες αντιφάσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Νέα Αριστερά έχει συμφωνήσει να θεωρεί τον εαυτό της μαρξιστή και μιλά για την κατάληψη της εξουσίας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, αν και αντιτίθεται σθεναρά στη συγκεντρωτική εξουσία και δεν έχει καμία οικονομική θεωρία για μια κοινωνία και τεχνολογία όπως η δική μας. Είναι οδυνηρό να ακούμε φοιτητές που διαμαρτύρονται πικρά να αντιμετωπίζονται σαν κάρτες I.B.M., υπερασπιζόμενοι ωστόσο το μικρό κόκκινο βιβλίο του προέδρου Μάο. και ο Carl Davidson, εκδότης των New Left Notes, έχει φτάσει στο σημείο να μιλά για αστικές πολιτικές ελευθερίες. Στο κομμουνιστικό μπλοκ, σε αντίθεση με τις λατινικές χώρες, η παράδοση εξαλείφεται επίσης. Για παράδειγμα, στην Τσεχοσλοβακία, την Πολωνία και τη Γιουγκοσλαβία οι φοιτητές που θέλουν πολιτικές ελευθερίες και περισσότερη οικονομική ελευθερία ονομάζονται αστοί, αν και στην πραγματικότητα είναι αηδιασμένοι από τον υλισμό των δικών τους καθεστώτων και προσβλέπουν στην εργατική διαχείριση, την ανοικοδόμηση της υπαίθρου, την απονέκρωση του κράτους, τον ίδιο τον αναρχισμό που ο Μαρξ υποσχέθηκε ως πίτα στον ουρανό.
Το χειρότερο από όλα, μη αναγνωρίζοντας τι είναι, οι μαθητές δεν βρίσκουν ο ένας τον άλλον ως διεθνές κίνημα, αν και έχουν κοινό στυλ, τακτική και κουλτούρα. Ωστόσο, υπάρχουν ζωτικοί στόχοι οι οποίοι, κατά τη γνώμη μου, μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την τεράστια δυνητική δύναμη της νεολαίας που δρα διεθνώς. Ασφαλώς, ως πρώτη προτεραιότητα, θα έπρεπε να ενεργούν από κοινού για την απαγόρευση των πυρηνικών βομβών της Γαλλίας, της Κίνας, της Ρωσίας και των “νωμένων Πολιτειών· Διαφορετικά δεν θα ζήσουν τη ζωή τους.
Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές είναι αναρχικοί επειδή βρίσκονται σε μια ιστορική κατάσταση στην οποία ο αναρχισμός είναι η μόνη δυνατή απάντησή τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι Μεγάλες Δυνάμεις βρίσκονταν στο αδιέξοδο του Ψυχρού Πολέμου, αποθηκεύοντας πυρηνικά όπλα. Τεράστια στρατιωτικο-βιομηχανικά συγκροτήματα έχουν αναπτυχθεί, η τεχνολογία έχει καταχραστεί, η επιστήμη και τα πανεπιστήμια έχουν διαφθαρεί. Η εκπαίδευση έχει μετατραπεί σε επεξεργασία, για μεγαλύτερα χρόνια και με ταχύτερους ρυθμούς. Η κεντρική κοινωνική μηχανική δημιουργεί την παγκόσμια πρόβλεψη του Orwell το 1984. Χειραγωγημένοι για εθνικούς στόχους στους οποίους δεν μπορούν να πιστέψουν, οι νέοι αποξενώνονται. Σε κάθε ήπειρο υπάρχει υπερβολική αστικοποίηση και ο κόσμος οδεύει προς οικολογική καταστροφή.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι νέοι απορρίπτουν την εξουσία, γιατί δεν είναι μόνο ανήθικη, αλλά και λειτουργικά ανίκανη, πράγμα που είναι ασυγχώρητο. Νομίζουν ότι μπορούν να τα πάνε καλύτερα οι ίδιοι. Θέλουν να καταργήσουν τα εθνικά σύνορα. Δεν πιστεύουν στη Μεγάλη Δύναμη. Δεδομένου ότι είναι πρόθυμοι να αφήσουν τα συστήματα να καταρρεύσουν, δεν συγκινούνται από εκκλήσεις στο νόμο και την τάξη. Πιστεύουν στην τοπική εξουσία, την ανάπτυξη της κοινότητας, την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, την αποκεντρωτική οργάνωση, ώστε να μπορούν να έχουν λόγο. Προτιμούν ένα απλούστερο βιοτικό επίπεδο. Αν και οι διαμαρτυρίες τους παράγουν βία, οι ίδιοι τείνουν προς τη μη βία και είναι διεθνώς ειρηνιστές. Αλλά δεν εμπιστεύονται τη δέουσα διαδικασία των διαχειριστών και σπεύδουν να καταφύγουν σε άμεση δράση και πολιτική ανυπακοή. Όλα αυτά αθροίζονται στον κοινοτικό αναρχισμό του Κροπότκιν, στον αντιστασιακό αναρχισμό του Μαλατέστα, στον αγκιτάτσιο αναρχισμό του Μπακούνιν, στον σοσιαλισμό των συντεχνιών του William Morris, στην περσοναλιστική πολιτική του Thoreau.
Το μπερδεμένο κουβάρι των αναρχικών και εξουσιαστικών ιδεών απεικονίστηκε καλά από τις ενέργειες των Φοιτητών για μια Δημοκρατική Κοινωνία στην ηγεσία της διαμαρτυρίας στην Κολούμπια [το 1968]. Τα δύο αρχικά ζητήματα, να καθαρίσει το πανεπιστήμιο από το στρατό και να δώσει τοπική εξουσία στην κοινότητα του Χάρλεμ, ήταν αναρχικής στο πνεύμα – αν και, φυσικά, θα μπορούσαν να υποστηριχθούν και από φιλελεύθερους και μαρξιστές. Η άμεση δράση, της μη βίαιης κατάληψης των κτιρίων, ήταν κλασικά αναρχική.
Ωστόσο, τα ζητήματα δεν ήταν αυστηρά καλόπιστα, καθώς το παράρτημα των S.D.S. (σημ μετ: Students for Democratic Society-φοιτητική οργάνωση) εφάρμοζε ένα εθνικό σχέδιο για να φέρει σε δύσκολη θέση πολλά σχολεία κατά τη διάρκεια της άνοιξης, χρησιμοποιώντας κάθε βολικό πρόσχημα, προκειμένου να επιτεθεί στο Σύστημα. Αυτό από μόνο του δεν ήταν αδικαιολόγητο, δεδομένου ότι τα μεγάλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του Columbia, αποτελούν ασφαλώς σημαντικό μέρος των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν. Αλλά η διατύπωση του SDS δεν ήταν αποδεκτή Δεδομένου ότι δεν μπορούμε ακόμη να αναλάβουμε ολόκληρη την κοινωνία, ας ξεκινήσουμε παίρνοντας την Κολομβία. Αμφιβάλλω ότι οι περισσότεροι από τους φοιτητές που συμμετείχαν ήθελαν να αναλάβουν οτιδήποτε, και είμαι βέβαιος ότι θα ήταν τόσο ανήσυχοι αν κυβερνούνταν από την ηγεσία του SDS όσο και από τον πρόεδρο και τους διαχειριστές του Κολούμπια.
Όταν η σχολή ήρθε στη ζωή και τα δικαιολογημένα αιτήματα των φοιτητών άρχισαν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη – στην κανονική πορεία των γεγονότων, όπως συνέβη σε πολλές άλλες πανεπιστημιουπόλεις, οι φοιτητές θα είχαν μείνει ατιμώρητοι ή θα είχαν αποβληθεί για 45 λεπτά – S.D.S. Ξαφνικά αποκαλύφθηκε ένας βαθύτερος σκοπός, να πολιτικοποιηθούν οι φοιτητές και να ριζοσπαστικοποιηθούν οι καθηγητές, αναγκάζοντας μια αντιπαράθεση με την αστυνομία, αν έπρεπε να κληθεί η αστυνομία, οι άνθρωποι θα έβλεπαν το Σύστημα γυμνό. Ως εκ τούτου, η ηγεσία ανέβασε τον πήχη και κατέστησε αδύνατη τη διαπραγμάτευση. Η διοίκηση δεν ήταν αρκετά μεγαλόψυχη για να το πάρει από όπου ήρθε, ούτε αρκετά υπομονετικό για να το καθίσει έξω. Κάλεσε την αστυνομία και υπήρξε χάος.
Το χάος δεν είναι απαραίτητα αδικαιολόγητο, με την υπόθεση ότι η πλήρης αναστάτωση είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει μια εντελώς διεφθαρμένη κοινωνία. Αλλά η έννοια της ριζοσπαστικοποίησης είναι μια μάλλον αλαζονική χειραγώγηση των ανθρώπων για το καλό τους. Είναι αναρχικό για τους ανθρώπους να ενεργούν με βάση τις αρχές και να μαθαίνουν, με τον σκληρό τρόπο, ότι οι εξουσίες που υπάρχουν είναι βάναυσες και άδικες, αλλά είναι αυταρχικό για τους ανθρώπους να δαπανώνται για τον σκοπό στη στρατηγική κάποιου. (Από την εμπειρία μου, ένας επαγγελματίας γίνεται πραγματικά ριζοσπαστικός όταν προσπαθεί να ακολουθήσει το επάγγελμά του με ακεραιότητα και θάρρος. Αυτό γνωρίζει και νοιάζεται και σύντομα διαπιστώνει ότι πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Στις φοιτητικές ταραχές, οι καθηγητές δεν έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο πρόγραμμα jejune των Νέων Αριστερών Σημειώσεων, αλλά έχουν θυμηθεί τι σημαίνει να είσαι καθηγητής.)
Τελικά, όταν τέσσερις ηγέτες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και οι φοιτητές κατέλαβαν ξανά ένα κτίριο για την υποστήριξή τους, η τάση του SDS προς την εξουσία έγινε ειλικρινά δικτατορική. Η πλειοψηφία των φοιτητών ψήφισε να φύγουν μόνοι τους πριν έρθει η αστυνομία, αφού δεν είχε νόημα να ξυλοκοπηθούν και να συλληφθούν ξανά. Αλλά η ηγεσία αγνόησε την ψηφοφορία επειδή δεν αντιπροσώπευε τη σωστή θέση, και οι άλλοι – υποθέτω από πίστη στα ζώα – έμειναν και πάλι διαλύθηκαν.
Παρ ‘όλα αυτά, η δράση στο πανεπιστήμιο του Κολούμπια ήταν επίσης ένα μοντέλο αναρχισμού, και οι ίδιοι ηγέτες του SDS αξίζουν πολλά από τα εύσημα. Πρώτον, φαίνεται να έχει σταματήσει τον εκτοπισμό φτωχών ανθρώπων από το πανεπιστήμιο, ενώ για χρόνια οι διαμαρτυρίες των πολιτών (συμπεριλαμβανομένης της δικής μου) δεν είχαν επιτύχει τίποτα. Όταν, λόγω της αστυνομικής βίας, υπήρξε μια επιτυχημένη απεργία και οι συνεδρίες του κολλεγίου και ορισμένες από τις μεταπτυχιακές σχολές τερματίστηκαν για το εξάμηνο, οι φοιτητές γρήγορα και αποτελεσματικά έκαναν νέες ρυθμίσεις με ευνοϊκούς καθηγητές για να συνεχιστεί η εργασία. Οργάνωσαν ένα ελεύθερο πανεπιστήμιο και έφεραν μια σειρά από διακεκριμένους ξένους στην πανεπιστημιούπολη. Μια ομάδα, Φοιτητές για ένα Αναδιαρθρωμένο Πανεπιστήμιο, χωρίστηκε φιλικά από το SDS για να αφιερωθεί στις τέχνες της ειρήνης και να επεξεργαστεί βιώσιμες σχέσεις με τη διοίκηση. Για λίγο, μέχρι να επιστρέψει η αστυνομία, η ατμόσφαιρα στην πανεπιστημιούπολη ήταν ποιμενική. Καθηγητές και φοιτητές μίλησαν μεταξύ τους. Όπως το Μπέρκλεϊ μετά τα προβλήματά του, το Κολούμπια ήταν ένα πολύ καλύτερο μέρος.
Στην αναρχική θεωρία, επανάσταση σημαίνει τη στιγμή που η δομή της εξουσίας χαλαρώνει, έτσι ώστε να μπορεί να συμβεί ελεύθερη λειτουργία. Στόχος είναι να ανοίξουμε χώρους ελευθερίας και να τους υπερασπιστούμε. Στις περίπλοκες σύγχρονες κοινωνίες είναι ίσως ασφαλέστερο να εργαστούμε σε αυτό το αποσπασματικό, αποφεύγοντας το χάος που τείνει να παράγει δικτατορία. Για τους μαρξιστές, από την άλλη πλευρά, επανάσταση σημαίνει τη στιγμή κατά την οποία ένας νέος κρατικός μηχανισμός παίρνει την εξουσία και διευθύνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο. Από την αναρχική άποψη, αυτό είναι αντεπανάσταση, δεδομένου ότι υπάρχει μια νέα εξουσία στην οποία πρέπει να αντιταχθούμε. Αλλά οι μαρξιστές επιμένουν ότι η αποσπασματική αλλαγή είναι απλός ρεφορμισμός, και κάποιος πρέπει να καταλάβει την εξουσία και να έχει μια ισχυρή διοίκηση για να αποτρέψει την αντίδραση.
Στο Κολούμπια, η διοίκηση και οι εξουσιαστές στο SDS φαίνεται να έχουν εμπλακεί σε μια σχεδόν σκόπιμη συνωμοσία για να κλιμακώσουν τη σύγκρουσή τους και να κάνουν τη μαρξιστική θεωρία αληθινή. Η διοίκηση κώφευσε μόνο στα παράπονα, δεν χρειάστηκε να καλέσει την αστυνομία όταν το έκανε και δεν χρειάστηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα τους φοιτητές. Ήταν γουρουνοκέφαλη και εκδικητική. Ακόμη χειρότερα, ήταν ασήμαντο. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της απεργίας οι ψεκαστήρες διατάχθηκαν να συνεχίσουν να λειτουργούν όλη την ημέρα, καταστρέφοντας το γρασίδι ,– προκειμένου να εμποδίσουν τους φοιτητές να διεξάγουν δωρεάν πανεπιστημιακές συνεδρίες στο γκαζόν. Όταν ένας ομιλητής απευθύνθηκε σε μια συγκέντρωση, ένας καθαριστής είχε λάβει εντολή να μετακινήσει μια θορυβώδη ηλεκτρική σκούπα στο σημείο για να τον πνίξει. Ο William J. Whiteside, διευθυντής κτιρίων και χώρων, εξήγησε σε έναν δημοσιογράφο των Times ότι αυτές οι εκκλησίες με ταυρομαχίες οδηγούν σε πάρα πολλά σκουπίδια, οπότε πρέπει να βγούμε εκεί έξω και να τα καθαρίσουμε. Αυτό από ένα πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1754.
Εξετάστε δύο βασικούς όρους της ρητορικής της Νέας Αριστεράς, τη συμμετοχική δημοκρατία και τα στελέχη. Νομίζω ότι αυτές οι έννοιες είναι ασυμβίβαστες, αλλά και οι δύο χρησιμοποιούνται συνεχώς από την ίδια νεολαία. Η συμμετοχική δημοκρατία ήταν η κύρια ιδέα στη Δήλωση του Port Huron, τον ιδρυτικό χάρτη των Φοιτητών για μια Δημοκρατική Κοινωνία SDS). Είναι μια κραυγή για λόγο στις αποφάσεις που διαμορφώνουν τη ζωή μας, σε αντίθεση με την κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω, την κοινωνική μηχανική, τον εταιρικό και πολιτικό συγκεντρωτισμό, τους απόντες ιδιοκτήτες, την πλύση εγκεφάλου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Με τους συνειρμούς της, δεν περιλαμβάνει καμία φορολογία χωρίς αντιπροσώπευση, λαϊκισμό βάσης, συνέλευση της πόλης, εκκλησιασμό, φεντεραλισμό, φοιτητική εξουσία, μαύρη δύναμη, εργατική διαχείριση, δημοκρατία στρατιωτών, αντάρτικη οργάνωση. Είναι, φυσικά, η ουσία της αναρχικής κοινωνικής τάξης, η εθελοντική ομοσπονδία αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων.
Η συμμετοχική δημοκρατία βασίζεται στις ακόλουθες κοινωνικο-ψυχολογικές υποθέσεις: Οι άνθρωποι που εκτελούν πραγματικά μια λειτουργία συνήθως γνωρίζουν καλύτερα πώς πρέπει να γίνει. Σε γενικές γραμμές, η ελεύθερη απόφασή τους θα είναι αποτελεσματική, εφευρετική, χαριτωμένη και ισχυρή. Όντας ενεργοί και με αυτοπεποίθηση, θα συνεργαστούν με άλλες ομάδες με ελάχιστο φθόνο, άγχος, παράλογη βία ή την ανάγκη να κυριαρχήσουν. Και, όπως επεσήμανε ο Jefferson, μόνο μια τέτοια οργάνωση της κοινωνίας αυτοβελτιώνεται. Μαθαίνουμε στην πράξη και ο μόνος τρόπος για να εκπαιδεύσουμε τους συνεταιριστικούς πολίτες είναι να δώσουμε δύναμη στους ανθρώπους όπως είναι. Εκτός από ασυνήθιστες περιστάσεις, δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για δικτάτορες, κοσμήτορες, αστυνομία, προκαθορισμένα προγράμματα σπουδών, επιβεβλημένα χρονοδιαγράμματα, στρατολόγηση, καταναγκαστικούς νόμους. Οι ελεύθεροι άνθρωποι συμφωνούν εύκολα μεταξύ τους σε εύλογους κανόνες εργασίας. ακούν τις οδηγίες των ειδικών όταν είναι απαραίτητο· Επιλέγουν σοφά pro tem ηγέτες. Αφαιρέστε την εξουσία και θα υπάρξει αυτορρύθμιση, όχι χάος.
Η ριζοσπαστική φοιτητική δραστηριότητα έχει στην πραγματικότητα ακολουθήσει αυτή τη γραμμή. Αντιτιθέμενοι στο γραφειοκρατικό σύστημα πρόνοιας, οι μαθητές έχουν αφιερωθεί στην ανάπτυξη της κοινότητας, υπηρετώντας όχι ως ηγέτες ή εμπειρογνώμονες, αλλά ως καταλύτες για να φέρουν κοντά τους φτωχούς ανθρώπους, ώστε να μπορούν να συνειδητοποιήσουν και να λύσουν τα δικά τους προβλήματα. Στην πολιτική, οι ριζοσπάστες φοιτητές συνήθως δεν θεωρούν ότι αξίζει τον κόπο και τα έξοδα να προσπαθήσουν να εκλέξουν μακρινούς αντιπροσώπους. Είναι καλύτερο να οργανωθούν τοπικές ομάδες για να αγωνιστούν για τα δικά τους συμφέροντα.
Στις δράσεις διαμαρτυρίας των ίδιων των φοιτητών, όπως το Κίνημα Ελευθερίας του Λόγου στο Μπέρκλεϊ, δεν υπήρχαν ηγέτες – εκτός από την τηλεοπτική κάλυψη – ή μάλλον υπήρχαν δεκάδες ηγέτες protem. Ωστόσο, η F.S.M. και άλλες τέτοιες ενέργειες έχουν κινηθεί με σημαντική αποτελεσματικότητα. Ακόμη και σε τεράστιες συγκεντρώσεις, με δεκάδες χιλιάδες να συγκεντρώνονται από χίλια μίλια, όπως στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1967 ή στο Πεντάγωνο τον Οκτώβριο του 1967, ο αμετάβλητος κανόνας ήταν να μην αποκλείονται ομάδες επί της αρχής, ανεξάρτητα από το πόσο ασυμβίβαστες είναι οι τάσεις τους. Παρά τις τρομερές προειδοποιήσεις, κάθε ομάδα έκανε το δικό της και το σύνολο ήταν αρκετά καλά. Όταν ήταν απαραίτητο να γίνουν άμεσες διευθετήσεις, όπως στην οργάνωση των κατειλημμένων κτιρίων στο Κολούμπια ή στην επινόηση νέων σχέσεων με τους καθηγητές, η αυθόρμητη δημοκρατία λειτούργησε όμορφα. Στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στο Νότο, συνήθιζε να επισημαίνει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κάθε περιοχή σχεδίαζε και πραγματοποιούσε τη δική της εκστρατεία και η εθνική ηγεσία απλώς έδινε όποια οικονομική ή νομική βοήθεια μπορούσε.
Στραφείτε τώρα στα στελέχη. Τα τελευταία χρόνια, αυτός ο όρος από το λεξιλόγιο του στρατιωτικού συντάγματος έχει γίνει συντριπτικά διαδεδομένος στη ρητορική της Νέας Αριστεράς, όπως ήταν μεταξύ των διαφόρων κομμουνιστικών αιρέσεων στη δεκαετία του τριάντα. (Η αίσθησή μου είναι ότι ήταν οι τροτσκιστές που του έδωσαν πολιτικό νόμισμα. Ο Τρότσκι ήταν διοικητής του Κόκκινου Στρατού.) Ένα στέλεχος ή μια ομάδα είναι η κύρια διοικητική ή τακτική μονάδα με την οποία μικρές ομάδες ανθρώπων μετατρέπονται σε κοινωνιολογικές οντότητες, για να εκτελέσουν την ενιαία βούληση της οργάνωσης, είτε στρατός, πολιτικό κόμμα, εργατικό δυναμικό, εργατικό συνδικάτο, αγκιτάτσια ή μηχανή προπαγάνδας. Με μαρξιστικούς όρους, είναι η μονάδα της αποξένωσης από την ανθρώπινη φύση, και ο νεαρός Μαρξ σίγουρα θα είχε αποδοκιμάσει.
Ο Cadre υποδηλώνει την κατάρρευση των συνηθισμένων ανθρώπινων σχέσεων και την υπέρβαση των προσωπικών κινήτρων, προκειμένου να διοχετεύσει ενέργεια για τον σκοπό. Για λόγους αναταραχής, είναι η ιδέα των Ιησουιτών να κατηχήσουν και να εκπαιδεύσουν μια μικρή ομάδα που στη συνέχεια προχωρούν και πολλαπλασιάζονται. Οι αξιωματικοί, η πειθαρχία και η τακτική των στρατιωτικών στελεχών καθορίζονται στο αρχηγείο. Αυτό είναι το αντίθετο της αντάρτικης οργάνωσης, γιατί οι αντάρτες είναι αυτοδύναμοι, επινοούν τις δικές τους τακτικές και δεσμεύονται από προσωπική ή φεουδαρχική πίστη, έτσι ώστε είναι αινιγματικό να ακούμε τους θαυμαστές του Τσε Γκεβάρα να χρησιμοποιούν τη λέξη στελέχη. Ως επαναστατική πολιτική μέθοδος, ο σχηματισμός στελεχών υποδηλώνει την ανάπτυξη ενός σφιχτά δεμένου συνωμοτικού κόμματος, το οποίο τελικά θα καταλάβει το σύστημα των θεσμών και θα ασκήσει μια δικτατορία μέχρι να μεταμορφώσει την πλειοψηφία του δικού του δόγματος και συμπεριφοράς. Ετυμολογικά, το cadre και το squad προέρχονται από το (λατινικό) quadrus, ένα τετράγωνο, με την αίσθηση ότι ταιριάζουν οι άνθρωποι σε ένα πλαίσιο.
Προφανώς, αυτοί οι συνειρμοί είναι εντελώς αποκρουστικοί για τα πραγματικά κίνητρα και το πνεύμα των νέων σήμερα, παντού στον κόσμο. Κατά τη γνώμη μου, οι ηγέτες που χρησιμοποιούν αυτή τη γλώσσα πάσχουν από μια ρομαντική αυταπάτη. Οι νέοι δεν είναι συνωμοτικοί αλλά καταστροφικά ανοιχτοί. Για παράδειγμα, όταν οι νέοι του κινήματος αντίστασης καλούνται σε ένα μεγάλο σώμα ενόρκων, είναι πολύ δύσκολο για τους δικηγόρους τους για τις Πολιτικές Ελευθερίες να τους πείσουν να επικαλεστούν την Πέμπτη Τροπολογία. Θα θυσιαστούν και θα σπάσουν το κεφάλι τους, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με την προσωπική τους κρίση. Επιμένουν να φορούν το δικό τους ένδυμα ακόμα κι αν αυτό είναι κακό για τις Δημόσιες Σχέσεις. Η ηθική τους είναι ακόμη και ενοχλητικά καντιανή, έτσι ώστε η συνηθισμένη σύνεση και η λογική casuistry ονομάζονται finking.
Και δεν νομίζω ότι θέλουν εξουσία, αλλά απλώς να λαμβάνονται υπόψη, να μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουν και να αφήνονται ήσυχοι. Θέλουν πράγματι μια επαναστατική αλλαγή, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Εκτός από λίγο, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, απλά δεν μπορούν να χειραγωγηθούν για να είναι τα στρατεύματα κρούσης ενός λενινιστικού πραξικοπήματος. (Ποτέ δεν ανακάλυψα ότι θα μπορούσα να τους διδάξω κάτι άλλο.) Αν οι νέοι συμφωνούν με τις δράσεις που οργανώνονται από τους τροτσκιστές ή το Προοδευτικό Εργατικό Κόμμα ή κάποιες από τις αυταπάτες του S.D.S., είναι επειδή, κατά την κρίση τους, η προκύπτουσα αναστάτωση κάνει περισσότερο καλό παρά κακό. Σε σύγκριση με την αλαζονεία, την ψυχρή βία και την απανθρωπιά των καθιερωμένων θεσμών μας, η αλαζονεία, η θερμοκέφαλη και η πολύ ανθρώπινη τρέλα των νέων είναι φρικιαστικά.
Το πρόβλημα με τη νεολενινιστική πτέρυγα της Νέας Αριστεράς είναι διαφορετικό. Είναι ότι η αποτυχημένη χειραγώγηση της ζωντανής ενέργειας και του ηθικού ζήλου για μια πολιτική επανάσταση που δεν θα είναι, και δεν θα έπρεπε να είναι, συγχέει την αποσπασματική κοινωνική επανάσταση που είναι λαμπρά δυνατή. Αυτό με απογοητεύει – αλλά φυσικά πρέπει να το κάνουν με τον δικό τους τρόπο. Είναι μη αυθεντικό να κάνεις κοινοτική ανάπτυξη προκειμένου να πολιτικοποιήσεις τους ανθρώπους, ή να χρησιμοποιήσεις ένα καλό έργο κάντο μόνος σου ως μέσο για να φέρεις ανθρώπους στο Κίνημα. Όλα πρέπει να γίνουν για χάρη τους. Το εκπληκτικό θάρρος του να εμμένει κανείς στις πεποιθήσεις του απέναντι στην αστυνομία προσβάλλεται όταν χειραγωγείται ως μέσο ριζοσπαστικοποίησης. Η πίστη και η εμπιστοσύνη του ενός στον άλλο των νέων είναι εξαιρετική, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε απογοήτευση αν αντιληφθούν ότι τους έχουν. Πολλοί από τους καλύτερους από τους νέους πέρασαν από αυτό στη δεκαετία του τριάντα. Αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει χρυσός στη Μόσχα, αν και φαίνεται να υπάρχουν πολλά χρήματα της CIA τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Τέλος, σε αυτή την αφήγηση του συγκεχυμένου αναρχισμού, πρέπει να αναφέρουμε τη σύγκρουση μεταξύ των ακτιβιστών και των χίπις. Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται ότι οι αποχές δεν είναι πολιτικές και δεν θα αλλάξουν τίποτα. Αντ ‘αυτού, είναι σαγηνευτές που παρεμβαίνουν δραστικά στο σχηματισμό στελεχών. (Επιστρέφουμε στο Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού ή ίσως το LSD είναι το όπιο του λαού.) Φυσικά, υπάρχει κάτι σε αυτό, αλλά κατά τη γνώμη μου η πικρία της πολεμικής της Νέας Αριστεράς εναντίον των χίπις μπορεί να εξηγηθεί μόνο λέγοντας ότι οι ακτιβιστές είναι αμυντικοί ενάντια στις δικές τους καταπιεσμένες παρορμήσεις.
Στην πραγματικότητα, οι αποχές των αρνητών δεν είναι απολίτικες. Όταν υπάρχει μια σημαντική διαδήλωση, είναι έξω και ξυλοκοπούνται μαζί με τους υπόλοιπους – αν και δεν ριζοσπαστικοποιούνται. Με τα λουλούδια τους και το σύνθημά τους Make Love Not War, παρέχουν όλο το χρώμα και μεγάλο μέρος του βαθιού νοήματος. Μια ομάδα χίπις, οι Diggers, έχει πλήρη οικονομική ανάπτυξη, έχει δημιουργήσει ελεύθερα καταστήματα και έχει προσπαθήσει να καλλιεργήσει, προκειμένου να είναι ανεξάρτητη από το Σύστημα, ενώ ασχολείται με την ανάπτυξη της κοινότητας.
Οι Yippies, το Διεθνές Κόμμα Νεολαίας (μακάρι να ήταν!), αφιερώνονται στην υπονόμευση του συστήματος. Είναι αυτοί που έριξαν χαρτονομίσματα δολαρίων στο πάτωμα του Χρηματιστηρίου, έδεσαν τον Μεγάλο Κεντρικό Σταθμό και προσπάθησαν να ξορκίσουν το Πεντάγωνο με ξόρκια. Και οι Ολλανδοί Provos, οι provotariat, οι οποίοι είναι λιγότερο μπερδεμένοι με τα ναρκωτικά από τους Yippies αυτοσχεδιάζουν έξυπνες βελτιώσεις για να κάνουν την κοινωνία καλύτερη ως μέσο για να την γκρεμίσουν. κέρδισαν ακόμη και τις εκλογές στο Άμστερνταμ.
Από την πλευρά τους, οι χίπις ισχυρίζονται ότι η Νέα Αριστερά έχει πιαστεί τακτοποιημένα στην φάκα του συστήματος. Το να κάνεις μια μετωπική επίθεση είναι να παίζεις σύμφωνα με τους κανόνες του εχθρού, όπου δεν έχεις καμία πιθανότητα. Και η νίκη θα ήταν ένα βαρίδι ούτως ή άλλως. Το θέμα είναι να χρησιμοποιήσετε ζίου ζίτσου, γελοιοποίηση, σβάικισμό, μη βίαιη αντίσταση, παράκαμψη, εξοργισμό, σκοντάψιμο, αποπλάνηση προσφέροντας χαρούμενες εναλλακτικές λύσεις. Μια πολύπλοκη κοινωνία είναι απελπιστικά ευάλωτη και οι δεκατετράχρονοι τρέχουν μακριά και ενώνονται με τους τσιγγάνους.
Αυτή η κριτική της Νέας Αριστεράς είναι βάσιμη. Μια νέα πολιτική απαιτεί ένα νέο στυλ, μια νέα προσωπικότητα και έναν νέο τρόπο ζωής. Το να σχηματίσεις στελέχη και να προσπαθήσεις να πάρεις την εξουσία είναι το ίδιο παλιό τρέξιμο. Ο αναρχισμός των ατόμων που εγκαταλείπουν το σχολείο είναι συχνά αρκετά ενσυνείδητος. Είναι αξιοσημείωτο, για παράδειγμα, να ακούμε τον Emmet Grogan, τον εκπρόσωπο των Diggers, να συνθέτει τις θεωρίες του πρίγκιπα Κροπότκιν από τις δικές του εμπειρίες στο Haight-Ashbury, στο Lower East Side και στο σπαρασσόμενο από ταραχές Newark.
Αλλά νομίζω ότι οι εγκαταλείψεις δεν είναι ρεαλιστικές με τους δικούς τους όρους. Ζώντας ανάμεσα στους φτωχούς, αυξάνουν τα ενοίκια. Προσπαθώντας να ζήσουν ελεύθερα, προσβάλλουν τους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν. Μερικές φορές οι μαύροι και οι Ισπανοαμερικανοί έχουν στραφεί εναντίον τους άγρια. Κατά την παρατήρησή μου, η επικοινωνία που λαμβάνουν με τα ναρκωτικά είναι απατηλή, και το να βασιζόμαστε σε χημικές ουσίες στην τεχνολογική εποχή μας είναι σίγουρα σαν να είμαστε σε μια τσάντα. Επειδή το βιοτικό επίπεδο είναι διεφθαρμένο, επιλέγουν την εθελοντική φτώχεια, αλλά υπάρχουν επίσης πολλά χρήσιμα αγαθά στα οποία έχουν δικαίωμα και παραιτούνται άσκοπα. Και είναι συχνά απλά ανόητοι.
Οι πιο εξελιγμένοι Provos έχουν πέσει σε ένα καταστροφικό όραμα για το μέλλον, τη Νέα Βαβυλώνα, μια κοινωνία στην οποία όλοι θα τραγουδούν και θα κάνουν έρωτα και θα κάνουν τη δουλειά τους, ενώ η δουλειά του κόσμου γίνεται από αυτόματες μηχανές. Δεν συνειδητοποιούν ότι σε μια τέτοια κοινωνία η εξουσία θα ασκείται από τους τεχνοκράτες και οι ίδιοι θα αποικίζονται σαν Ινδιάνοι σε κράτηση. Γενικά, αμφιβάλλω ότι είναι δυνατόν να είσαι ελεύθερος, να έχεις λόγο και να ζεις μια συνεκτική ζωή, χωρίς να κάνεις αξιόλογη εργασία, να ασχολείσαι με τις τέχνες και τις επιστήμες, να ασκείς τα επαγγέλματα, να μεγαλώνεις παιδιά, να ασχολείσαι με την πολιτική. Το παιχνίδι και οι προσωπικές σχέσεις είναι ένα απαραίτητο υπόβαθρο. Δεν είναι αυτό για το οποίο ζουν οι άνδρες. Αλλά ίσως είμαι παλιομοδίτης, καλβινιστής.
*Μετάφραση: Αργύρης Αργυριάδης.
https://ngnm.vrahokipos.net/index.php/anarxiki-paremvasi/paul-goodman