ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΝΕ

Το άρθρο που αναδημοσιεύουμε αλιεύτηκε από αμερικάνικο αστικό μέσο. Για το λόγο αυτό, του ότι δεν είναι δηλαδή ένα ανεξάρτητο  μέσο κοινωνικής βάσης, δεν εμπιστευόμαστε και τις οδηγίες αποφυγής υποκλοπής που προτείνει το άρθρο. Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι αν, βγάζοντας την μπαταρία του κινητού, ή απενεργοποιώντας το, ή απενεργοποιώντας τα μικρόφωνα εφαρμογών κ.λπ,  είμαστε τελείως ασφαλής σε διάφορες υποκλοπές ομιλίας και εντοπισμούς σημείων.  Η δικιά μας άποψη είναι  ότι αν δε θέλουμε να μας καταγράφουν για το οτιδήποτε, απλά δεν κουβαλάμε το κινητό μαζί μας, σε συνελεύσεις, σε συζητήσεις με συντρόφους, σε διαδρομές μας που δεν θέλουμε για τον οποιονδήποτε λόγο να είναι φανερές κ.λπ.  Το να μην κουβαλάς το κινητό μαζί σου είναι και η καλύτερη ατομική ασφάλεια  και άμυνα απέναντι στις τεχνολογικές υποκλοπές των εταιριών και των κρατικών υπηρεσιών.

Σε μία εμπορική συνάντηση με υποψήφιους αγοραστές, μια εταιρεία μάρκετινγκ παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο «ακούν» τα μικρόφωνα των smartphones των χρηστών, για να τους προβάλουν ανάλογες διαφημίσεις, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας σχετικά με θέματα τεχνολογίας και διαδικτύου, 404  Media.

Ο αμερικάνικος κολοσσός τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών ειδήσεων Cox Media Group (CMG) ισχυρίστηκε ότι το λογισμικό «Active Listening» χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να «καταγράφει δεδομένα προθέσεων σε πραγματικό χρόνο, ακούγοντας τις συνομιλίες μας», σύμφωνα με την έρευνα.

«Οι διαφημιστές μπορούν να συνδυάσουν αυτά τα δεδομένα φωνής με δεδομένα συμπεριφοράς για να στοχεύσουν τους καταναλωτές με τις κατάλληλες διαφημίσεις», ανέφερε η εταιρεία στην παρουσίαση.

Η CMG ανέφερε το Facebook, την Google και την Amazon ως πελάτες της υπηρεσίας «Active Listening». Όπως αναφέρει η New York Post, η Google αφαίρεσε την CMG από τον ιστότοπο για το «Πρόγραμμα Συνεργατών» της, αφού επικοινώνησε μαζί της η 404 Media για να σχολιάσει το θέμα.

«Όλοι οι διαφημιζόμενοι πρέπει να συμμορφώνονται με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, καθώς και με τις πολιτικές μας για τις διαφημίσεις Google Ads, και όταν εντοπίζουμε διαφημίσεις ή διαφημιζόμενους που παραβιάζουν αυτές τις πολιτικές, θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στην ΝΥ Post.

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, παραδέχτηκε ότι εξετάζει την CMG για να διαπιστώσει αν παραβιάζει οποιονδήποτε από τους όρους παροχής υπηρεσιών της.

«Η Meta δεν χρησιμοποιεί το μικρόφωνο του τηλεφώνου σας για να σας προβάλλει διαφημίσεις και το έχουμε δημοσιοποιήσει αυτό εδώ και χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta.

Εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε στην 404 Media ότι το διαφημιστικό τμήμα της «δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με την CMG σε αυτό το πρόγραμμα και δεν σχεδιάζει να το κάνει». Η εταιρεία δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα εναντίον οποιουδήποτε συνεργάτη παραβιάζει τους κανόνες της.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η 404 Media αποκάλυψε ότι η MindSift, μια αμερικανική εταιρεία μάρκετινγκ αποκάλυψε την ύπαρξη του λογισμικού Active Listening της CMG.

«Ξέρουμε τι σκέφτεστε. Είναι όλο αυτό νόμιμο;», είχε γράψει η CMG τον Νοέμβριο του 2023 σε μια διαγραμμένη πλέον ανάρτησή της. «Είναι πράγματι νόμιμο τα τηλέφωνα και οι συσκευές να σας ακούνε. Όταν οι χρήστες συμφωνούν με τους όρους μιας εφαρμογής, η ενεργή ακρόαση συχνά περιλαμβάνεται κάπου στα ψιλά γράμματα».

Οι εταιρείες που θέλουν να καταγράψουν τα δεδομένα της φωνής σας και να τα πουλήσουν σε διαφημιστές ή εταιρείες, συχνά αποκτούν πρόσβαση στο μικρόφωνό σας μέσω των εφαρμογών. Το λογισμικό Active Listening μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω οποιασδήποτε εφαρμογής για Android ή iPhone και άλλων «έξυπνων» συσκευών, όπως οι ψηφιακοί βοηθοί.

«Στις περισσότερες συσκευές το μικρόφωνο είναι ενεργό. Είναι σχεδόν πάντα ενεργό εάν η συσκευή διαθέτει οποιονδήποτε φωνητικό βοηθό», δήλωσε στην Daily Mail ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας δεδομένων, Άντι Λοκάσιο.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί χρήστες συναινούν στην παρακολούθηση χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.

«Τόσοι πολλοί ιστότοποι λένε ‘συλλέγουμε πληροφορίες από εσάς για εσάς. Εάν χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας, έχετε συναινέσει σε όλα όσα κάνουμε. Δεν μπορείτε να εξαιρεθείτε» δήλωσε η ειδικός σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και σύμβουλος Σάρον Πόλσκι.

«Για να είμαι απολύτως σαφής, δεν υπάρχουν νόμοι σχετικά με αυτό. Αν δώσουμε σε κάποιον την άδεια να χρησιμοποιήσει το μικρόφωνο της συσκευής μας και απενεργοποιήσουμε όλους τους υπόλοιπους όρους χρήσης που κανείς μας δεν έχει διαβάσει ποτέ, μπορεί βεβαίως να το χρησιμοποιήσει», πρόσθεσε ο Λοκάσιο.

Αυτή η έλλειψη προστατευτικής νομοθεσίας «δημιούργησε μια ολόκληρη βιομηχανία διαμεσολαβητών δεδομένων που αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα», δήλωσε η Πόλσκι.

Η ταχεία ανάπτυξη του κλάδου αυτού οφείλεται εν μέρει στην ανάπτυξη πολύ εξελιγμένων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, όπως το ChatGPT. Αυτά τα εξαιρετικά ισχυρά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης κατέστησαν την εξόρυξη δεδομένων φωνής ευκολότερη και ταχύτερη για τους διαφημιστές, σημείωσε ο Λοκάσιο.

Πώς να απενεργοποιήστε την πρόσβαση μιας εφαρμογής στο μικρόφωνο του κινητού σας

1: Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας

2: Μετακινηθείτε προς τα κάτω σε οποιαδήποτε εφαρμογή (Facebook, Snapchat κ.λπ.) και κάντε κλικ σε αυτήν

3: Απενεργοποιήστε την επιλογή Μικρόφωνο

Για να αποτρέψετε τη σύλληψη και πώληση των φωνητικών σας δεδομένων, ο Λοκάσιο συνιστά να διαγράψετε όποια εφαρμογή δεν χρησιμοποιείτε τακτικά. Στη συνέχεια, ελέγξτε αυτές που έχετε κρατήσει και αποφασίστε ποιες από αυτές εμπιστεύεστε να έχουν πρόσβαση στο μικρόφωνό σας και ποιες όχι. Η Πόλσκι συνιστά να απενεργοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο ή άλλες συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

από την  NewYorkPost

μετάφραση: Τροχιά στο Άπειρο

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.