ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ TIMUR KACHARAVA

Απογευματινές ώρες της 13ης Νοέμβρη του 2005, ο αντιφασίστας ακτιβιστής, αναρχικός, μουσικός Timur Kacharava δολοφονήθηκε από νεοναζί στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας.

Μετά από μια δράση των FOOD NOT BOMBS (όπου μοιράζονταν δωρεάν  vegan φαγητό σε άστεγους) έξω από το σταθμό Vladimirskaya, ο Timur, ο Maxim Zgibai και μερικοί ακόμη φίλοι κάναν  μια βόλτα στην πόλη καταλήγοντας σε βιβλιοπωλείο της περιοχής Ligovsky. Ο Timur και ο Max έμειναν έξω για να τελειώσουν μια μπύρα ενώ οι υπόλοιποι μπήκαν μέσα. Λίγο μετά, ομάδα 8-10 νεοναζί επιτέθηκε ξαφνικά και βίαια στον Timur και τον Max. O 20χρονος Timur Kacharava ξυλοκοπείται και μαχαιρώνεται βάναυσα από την νεοναζιστική ομάδα (λευκοί λύκοι), χτυπώντας τον στο λαιμό και στο στέρνο και φωνάζοντας “αντι-αντιφα”. Ο Timur δέχτηκε πολλές μαχαιριές στο σώμα και στο λαιμό και κόπηκε η καρωτίδα του. Ο Max μαχαιρώθηκε πέντε φορές στο στήθος και την πλάτη, ενώ του άνοιξαν το κεφάλι. Κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης, που κράτησε ένα λεπτό, ο Max κατάφερε να ζητήσει από τον υπάλληλο security που βρισκόταν εντός του βιβλιοπωλείου, να καλέσει ασθενοφόρο. Όταν ο Max προσπάθησε να βοηθήσει τον Timur, δε μπορούσε να αισθανθεί τον παλμό του. Ήταν χλωμός και ξαπλωμένος σε μια λίμνη αίματος. Ήταν ήδη νεκρός. Οι φίλοι του δε μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να τον σώσουν. Και ενώ η επίθεση έγινε απέναντι από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αγίας Πετρούπολης, το ασθενοφόρο και η αστυνομία έφτασαν αρκετά λεπτά μετά την επίθεση, ενώ η ομάδα των νεοναζί διέφυγε χωρίς να εντοπιστεί κανείς τους.

Ο Max παρέμεινε στο νοσοκομείο, σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση, μετά από τις πολλαπλές μαχαιριές που δέχτηκε. Είχε τις αισθήσεις του αλλά είχε υποστεί μεγάλο σοκ. Είναι απίστευτο το ότι καμία μαχαιριά δεν πέτυχε τα βασικά του όργανα, αλλά έχει υποστεί κάποια εγκεφαλική βλάβη. Είναι απίστευτα τυχερός που γλίτωσε.

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο Timur, ο Max και οι φίλοι τους παρακολουθούνταν μετά τη δράση FOOD NOT BOMBS. Νεοναζί “ανιχνευτές” εντοπίστηκαν την ώρα του σερβιρίσματος. Είχαν ξαναεπιτεθεί στον Timur στις 9 Οκτώβρη 2005, οπότε ήξεραν το όνομα και το πρόσωπό του. Παρόμοιες επιθέσεις από νεοφασίστες συνέβαιναν συχνά στη Ρωσία. Υπήρχε ένα ισχυρό υπόγειο φασιστικό κίνημα στη χώρα, συνδεδεμένο με κόμματα όπως τα Partiya Svobody (Κόμμα της Ελευθερίας), RNE (Ρωσική Εθνική Ενότητα) και DPNI (Κίνημα Ενάντια στην Παράνομη Μετανάστευση). Τα κόμματα αυτά διοργανώνουν πορείες στους δρόμους της αγίας Πετρούπολης, με τη συμμετοχή νεοναζί. Πιστεύεται πως στις 13 Νοέμβρη η νεοναζιστική ομάδα ακολούθησε τους φίλους  με πρόθεση να σκοτώσει. Η ταχύτητα της επίθεσης, η ετοιμότητα των μαχαιριών, το γεγονός πως όλοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα και μη-διακριτά ρούχα, καθώς και η ταχύτητα διαφυγής τους συνηγορούν υπέρ αυτού.

Ο Τιμούρ ήταν μόλις 20 χρονών και το μόνο παιδί της οικογένειάς του. Ήταν ο συνιδρυτής, κιθαρίστας και στιχουργός του τοπικού πολιτικού hardcore συγκροτήματος Sandinista!, όπως και ο Maksim Zgibai, ενώ πρόσφατα είχε μπει και στο punk d-beat γκρουπ Distress. Το πρώτο CD-EP των Sandinista! θα κυκλοφορήσει από το ανεξάρτητο DIY label της Μόσχας, OLD SKOOL KIDS. Οι Distress είχαν επιστρέψει από περιοδεία στη Σουηδία λίγες μόλις μέρες πριν τη δολοφονία του Timur. Εκτός από μουσική δραστηριότητα, ο Timur συμμετείχε ενεργά στην αντιφασιστική και αναρχική κοινότητα της Αγίας Πετρούπολης. Ήταν χορτοφάγος, συμμετείχε στην κολεκτίβα των FOOD NOT BOMBS, συμμετείχε επίσης στο στέκι infoshop EPICENTRE, στις ποδηλατοδρομίες CRITICAL MASS και στις αναρχικές και αντιφασιστικές διαδηλώσεις στην πόλη. Ο Timur ήταν τεταρτοετής φοιτητής φιλοσοφίας στο St Petersburg State University.

Οι φίλοι και σύντροφοί του τον θυμούνται σαν ένα παθιασμένο, καλόκαρδο, ευφυή και ιδεαλιστή φίλο και ταλαντούχο μουσικό. Έναν αγαπημένο μοναχογιό και σύντροφο. Ο ξαφνικός και βίαιος θάνατός του είχε καταθλίψει την τοπική κοινότητα της Αγίας Πετρούπολης και είχε ραγίσει τις καρδιές φίλων και συντρόφων σε όλο τον κόσμο, που ακόμα τον θυμούνται και μελαγχολούν στην απώλειά του- σε Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Λετονία, Λιθουανία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία… ενώ αποτελεί ξεχωριστή απώλεια στους γονείς του και τη φίλη του Lyubava. Μαζί με τον Τιμούρ σκότωσαν και ένα κομμάτι από τον καθένα μας.

Η αντιφασιστική και αναρχική δράση του ήταν γνωστή και η πανκ μπάντα που συμμετείχε είχε ξεκάθαρο πολιτικό στίχο και στίγμα και ενώ η δολοφονική ενέργεια ήταν σαφέστατα προμελετημένη, η αστυνομία, ακόμα και τώρα, αλλά ειδικά την πρώτη στιγμή, προσπαθεί  να περάσει τη δολοφονία ως “ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε χούλιγκαν χωρίς κανένα πολιτικό κίνητρο”. Στην συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δολοφονία, δεν υπήρξαν διώξεις, ενώ μετά από 11 χρόνια, ένας εξ αυτών ομολογεί τη συμμετοχή του και δέχεται αρχική ποινή φυλάκισης 12 ετών που στη συνέχεια έγιναν 1,5 έτος με αναστολή. Η ρωσική αστυνομία δε βιάζεται να αντιμετωπίσει εγκλήματα με πολιτικά κίνητρα. Διάφορες πολιτικές και ρατσιστικές επιθέσεις φασιστών έχουν περάσει ατιμώρητες στο παρελθόν. Ο δήμαρχος και τα κυρίαρχα μίντια της πόλης υποστήριζαν πως ο Τιμούρ δολοφονήθηκε από τυχαίους χούλιγκαν και πως η δολοφονία του δεν είχε πολιτικά κίνητρα. Δεν ήταν βολικό για τις αρχές να δεχτούν το γεγονός της ανόδου του φασισμού στη Ρωσία, καθώς και το ότι συχνά αυτές οι ομάδες υποστηρίζουν τους έχοντες την εξουσία.

Είναι αμαύρωμα της μνήμης του Timur ο ισχυρισμός ότι η δολοφονία του είχε κίνητρα μη πολιτικά. Ο Timur δολοφονήθηκε εξαιτίας των ιδεών του για έναν κόσμο ισότητας, ελευθερίας, δικαιοσύνης και δε μπορούμε να το ξεχάσουμε αυτό.

Timur, για πάντα στη μνήμη και τις καρδιές μας!

Timur Kacharava 21.08.1985 – 13.11.2005 

Τροχιά στο Άπειρο 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *