ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ ΑΠΟ ΜΠΑΤΣΟ

Γαλλία: Σε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ αποτιμώνται οι ζημιές στα μέσα μαζικής μεταφοράς του ΠαρισιούΠαρίσι, Λυών, Μασσαλία, Ναντέρ, Γκρενόμπλ, Μονταζί, Ρεν, Τουλούζ, Λιλ, Μπορντό, Σαιντ Ετιέν, Στρασβούργο και σε όλα σχεδόν τα γαλλικά προάστια που ζεί το υποβαθμισμένο προλεταριάτο και οι μετανάστες, στην καρδιά της αποχαυνωμένης Ευρώπης ξεσπά μια εξέγερση που ξυπνά μνήμες από εκείνην του 2005.  Συνεχίζεται εδώ και επτά μέρες, μετά την 27η Ιούνη, μέρα που δολοφονήθηκε ο 17χρονος Ναέλ κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου και κάνει τους κυρίαρχους να χάνουν τον ύπνο τους.

Στην αρχή η αστυνομία προσπάθησε να καλύψει το γεγονός, υπονοώντας πως ο αστυνομικός βρισκόταν σε κατάσταση νόμιμης άμυνας. Ένα βίντεο, ωστόσο, που τραβήχτηκε από κοντινή απόσταση, αποκάλυψε όλη την αλήθεια. Ο 17χρονος εκτελέστηκε εν ψυχρώ, από μια σφαίρα που στόχευσε τον θώρακά του.

Οι εξεγερμένοι, νεαρής κυρίως ηλικίας, πυρπολούν αστυνομικά τμήματα, δημαρχεία, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικές αλυσίδες καταστημάτων, αλλά και μια φυλακή,  μέσα μαζικής μεταφοράς. Πυρπολήθηκαν σχεδόν 1.000 κρατικά και δημοτικά κτίρια, 5.000 αυτοκίνητα και 10.000 κάδοι απορριμάτων. Καταγράφτηκαν επίσης 250 επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν πάνω από 700 αστυνομικοί. Λεηλασίες και απαλλοτριώσεις σούπερ μάρκετ, πολυεθνικών και εμπορικών καταστημάτων, συνθέτουν το σκηνικό του εξεγερτικού χάους στη Γαλλία.

Τέταρτη νύχτα ταραχών στη Γαλλία3.500 συλλήψεις, μπατσοκρατία με 45.000 φρουρούς του νόμου και της τάξης στους δρόμους, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απαγόρευση της κυκλοφορίας, πρόστιμα και φυλακίσεις σε γονείς ανήλικων συλληφθέντων, αλλά και κινητοποίηση πολιτών για υπεράσπιση κυβερνητικών κτιρίων και εξουσιαστικών στόχων. Εκστρατεία για δωρεές υπέρ του Γάλλου αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Ναέλ, που οργανώθηκε από τον Ζαν Μεσιά, υποστηρικτή του Γάλλου ακροδεξιού πολιτικού Ερίκ Ζεμούρ, ξεπέρασε αργά το απόγευμα της Κυριακής τις 670.000 ευρώ.

Σχεδόν 100 δημαρχεία έχουν δεχτεί επιθέσεις, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια απόπειρα εμπρησμού σπιτιού δημάρχου  προαστίου του νοτίου Παρισιού με φλεγόμενο αυτοκίνητο.

Συγκρούσεις με την αστυνομία, λεηλασίες καταστημάτων και 7 συλλήψεις και στην Ελβετία. Επεισόδια και στο Βέλγιο.

Μετά τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις ενάντια στο νέο συνταξιοδοτικό νόμο, τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, σειρά στον εξεγερτικό κύκλο  έχει η έκρηξη οργής της νεολαίας των γκετοποιημένων προαστίων εκεί που  η φτώχεια, η ανεργία, η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, το σύστημα ατιμωρισίας αστυνομικών οργάνων και ο ρατσισμός αποτελούν τον κανόνα. Από αυτά τα κατώτερα στρώματα θα βγούνε οι ιερόδουλες, οι εργάτες της μαύρης εργασίας,  αυτοί που θα αποτελέσουν τη πηγή οργάνων μεταμοσχεύσεων για να παρατείνεται η ζωή σε πολίτες της ανώτερης τάξης.

Κανένα τέλος της ιστορίας δεν έχει επέλθει. Οι μικρές και μεγάλες εξεγέρσεις -ορδές ουτοπίας- ανά την υφήλιο θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της αποτίναξης της κοινωνίας από τα καπιταλιστικά και εξουσιαστικά δεσμά, από την αστυνομοκρατία, τις κρατικές δολοφονίες και τις άθλιες συνθήκες επιβίωσης.

Τροχιά στο Άπειρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *