ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Illustrated image of a peasant woman at the centre, with her left fist in air,  and a crowd of people in the background, seemingly engaged in a demonstration, holding a green La Via Campesina banner. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να  χαλαρώσει τους κανόνες για τις τεχνικές επεξεργασίας γονιδίων χωρίς δηλαδή υποχρεωτικούς ελέγχους ασφαλείας, ιχνηλασιμότητας και επισήμανσης για όλες τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί επεξεργασία γονιδίων στην αγορά, καταθέτοντας  προτάσεις  επί του θέματος εντός του 2ου τριμήνου του 2023.  Τα NGTs – ή νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών (NBT) – αφορούν μια σειρά από νέες επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την παρέμβαση στο γονιδίωμα με στόχο τη γενετική τροποποίηση ορισμένων χαρακτηριστικών στα φυτά, όπως η ανοχή στην ξηρασία. Η εξαίρεση των NGT (νέων γονιδιωματικών τεχνικών)  από το νόμο θα εμπόδιζε τους αγρότες, τους παραγωγούς τροφίμων, τους λιανοπωλητές και τους πολίτες να κάνουν ουσιαστικές επιλογές χωρίς γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη βιολογική γεωργία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή υπαινίσσεται ότι είναι υπέρ της ριζικής παρέμβασης στα γονίδια των καλλιεργειών.

Ξεκάθαρα αφού εδώ και κάποια χρόνια στις ΗΠΑ το 80% περίπου των τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ προέρχεται από γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες, η νομοθεσία που ισχύει πλέον εκεί με τον νόμο S510   απαγορεύει την οικιακή κηπουρική, τάσσεται  υπέρ της πολυεθνικής βιομηχανίας των μεταλλαγμένων δηλητηρίων και σε βάρος της χρήσης φυσικών σπόρων και παραδοσιακών καλλιεργειών που έτρεφαν τους ανθρώπινους πληθυσμούς για αιώνες! Μια χώρα όπου δημιουργείται “αστυνομία τροφίμων”  που θα συλλαμβάνει τον οποιοδήποτε επιχειρήσει να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπo του ενώ και το να προσπαθεί κάποιος να εξασφαλίσει με φυσικούς τρόπους τη διατροφική του αυτάρκεια και να αποθηκεύει τρόφιμα, τον καθιστά σχεδόν εν δυνάμει…τρομοκράτη!

Συγκεκριμένες μελέτες δείχνουν πως τα ΓΤΟ( γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί) όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την ανθρώπινη υγεία, τη βιοποικιλότητα και πλεονεκτήματα στους παραγωγούς και καταναλωτές αλλά και ούτε αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του υποσιτισμού και της πείνας. Αντίθετα, εξασφαλίζουν τα κέρδη 10 μεγάλων πολυεθνικών, της Monsanto, Syngenta, Bayer, Dupont, Group Limagrain, Sakata, KWS, Delta & Pine Line, κά. που  διαχειρίζονται και αποφασίζουν για την παγκόσμια παραγωγή  και κατανάλωση. Έτσι οι τεράστιες πιέσεις της πολυεθνικής βιομηχανίας που ελέγχει και μεταλάσσει την τροφική αλυσίδα, με τη συνδρομή της άλλης πλευράς του Ατλαντικού που στηρίζει τα συμφέροντα και τα κολοσσιαία κέρδη της, φαίνεται ότι κάμπτουν τελικά τις ευρωπαϊκές πιέσεις. Ήδη εδώ και χρόνια  γίνεται εισαγωγή μεταλλαγμένων ζωοτροφών, κάτι που βέβαια στο τέλος οδηγεί τις τροποποιημένες ουσίες στο πιάτο του καταναλωτή.  Ενώ και οι εισαγωγές σόγιας και φυτικών ελαίων (για την παραγωγή βιοντίζελ) προέρχονται από γενετικά “πειραγμένους” σπόρους, που μπορούν μέσω της διαδικασίας αναπαραγωγής των φυτών να μολύνουν τις γειτονικές φυσικές καλλιέργειες. Κι ενώ και οι Ευρωπαίοι επίτροποι, το φθινόπωρο του 2013, τάχθηκαν ευνοϊκά στην εισαγωγή μεταλλαγμένης ποικιλίας καλαμποκιού για καλλιέργεια στην Ε.Ε., σήμερα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε χαλάρωση κανόνων επεξεργασίας γονιδίων. Η μίξη συμφερόντων μεταξύ οικονομικής και πολιτικής ελίτ όπου ανώτερα στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων καταλήγουν να γίνονται και ανώτερα στελέχη στη διοίκηση του κράτους είναι πέρα από εμφανή.

Και φυσικά οι απαντήσεις μας στην καπιταλιστική επέλαση των GMO και την καταστροφή της φύσης και του ανθρώπινου είδους δεν μπορεί να είναι η “πράσινη ανάπτυξη” του καπιταλισμού, αλλά ο αγώνας για Γη και Ελευθερία. Και όπως γράφουν κάποιοι βιοκαλλιεργητές σ΄ένα απόσπασμα κειμένου,  το οποίο μοιράστηκε πριν από αρκετά χρόνια έξω από την εμπορική έκθεση οικολογικών προϊόντων HELEXPO: “…Τα τελευταία χρόνια η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη όλο και περισσοτέρων ανθρώπων να γευθούν κάτι από την αγνότητα της φύσης (όσο μέρος της έχει μείνει ανέπαφο από τούς επιδρομείς τού Κρατισμού και των πολυεθνικών ναών της υπερκατανάλωσης) που αποτυπώνεται όσο περνά ο καιρός μόνο ως νοσταλγικό ντοκιμαντέρ στις οθόνες πόλεων-φυλακών όπου κυριαρχεί η τσιμεντοποίηση, η ρύπανση, ο ατομικισμός και μοιραία η αποξένωση και η βία, τους έχει οδηγήσει στο να επικοινωνήσουν με τον χώρο των βιολογικών προϊόντων, τα καταστήματα λιανικής πώλησης, τους μικροπαραγωγούς (…) Δυστυχώς, κατά την άποψη μας, πολλοί από τούς προμηθευτές-εισαγωγείς πού αντιπροσωπεύουν την χονδρική πώληση βιολογικών προϊόντων και πού ευθύνονται για την διαμόρφωση των τιμών δεν κινούνται στα χνάρια της οικολογικής συνείδησης αλλά στους κανόνες της εμπορευματοποίησης λειτουργώντας σαν ένα πρόσθετο συμπλήρωμα της κατεστημένης «ελεύθερης αγοράς» και του στερεότυπου εμπορίου που αντιλαμβάνεται την οικολογία ως μία άλλη ευκαιρία επένδυσης στην «μόδα», στο «κλίμα» και στα «ελπιδοφόρα κέρδη» των καιρών! Όμως η οικολογία δεν είναι «μόδα» και «ταμείο» και εμείς για αυτήν του είδους την «οικολογία» πού ισοπεδώνει τις θεμελιώδεις αξίες του δίκαιου εναλλακτικού εμπορίου, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της παύσης της εξουσίας από άνθρωπο σε άνθρωπο και από άνθρωπο σε φύση, για αυτήν την «οικολογία» που χειραγωγείται από τούς «φυσιολάτρες» του Κράτους, για αυτήν την «οικολογία» που ενσωματώνεται και προσαρμόζεται στην υποκρισία ενός βάρβαρου οικονομικού συστήματος πώς τάχα διακατέχεται από «περιβαλλοντικές αγωνίες», για αυτήν την κακοποίηση και την στρέβλωση της οικολογίας ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΟΥΜΕ…”

                                                                                                                 Τροχιά στο Άπειρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *