Lützerath: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΓΑΛΑΤΙΚΟ ΟΙΚΟΧΩΡΙΟ

 

Εδώ και δυο χρόνια έχει καταληφθεί  ένα χωριό, το Lützerath,  στην περιοχή της Ρηνανίας που πρόκειται να καταστραφεί για τα κέρδη μιας μεγάλης διεθνούς εταιρείας, της RWE. 650 εκατομμύρια τόνοι  άνθρακα πρόκειται να καούν. Αυτό θα τροφοδοτούσε μια μαζική  κλιματική καταστροφή! Οι νέοι  κάτοικοι υπερασπίζονται την κλιματική δικαιοσύνη, επαναστατούν ενάντια σε ένα νεοαποικιακό  σύστημα που καταστρέφει τα θεμέλια της ζωής παγκοσμίως. Η RWE άρχισε να διώχνει τους κατοίκους του αρχικού χωριού Lützerath ήδη από το 2006. Σε κάποιους προσφέρθηκαν χρήματα για να φύγουν ή ακόμη και να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αυξηθούν τα καπιταλιστικά κέρδη της RWE. Τώρα γίνονται προσπάθειες να κατεδαφιστεί το χωριό και να επεκταθεί η περιοχή εξόρυξης μόνο και μόνο για να εξαχθεί ακόμη περισσότερος άνθρακας από τους φυσικούς πόρους της γης. Η φύση γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, τα σπίτια ανθρώπων και τα ζώα καταστρέφονται απλώς και μόνο  για να αποσπάσουν και την τελευταία δεκάρα από την εντελώς ξεπερασμένη, καταστροφική βιομηχανία του άνθρακα.

Συμμετέχοντες σ αυτό το εγχείρημα είναι πολλές κοινωνικές ομάδες που διαστρεβλωμένα παρουσιάζονται ως μη φυσιολογικοί (ταξικά, εργασιακά, σεξουαλικά,πολιτικά, κοινωνικά). Τα γνωστά ρουφιανοκάναλα, επίσημα παπαγαλάκια-μίσθαρνα όργανα κράτους και καπιταλισμού, οργανωμένοι φορείς του επίσημου ψεύδους και μαέστροι της παραπληροφόρησης, παρουσιάζουν τους καταληψίες ως σύγχρονα βαρβαρικά φύλα.

Η διαμαρτυρία  ξεκίνησε όταν η RWE κατεδάφισε τον δρόμο L277 μεταξύ Lützerath και Keyenberg τον Ιούνιο του 2020. Αυθόρμητα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν μια αγρυπνία, η οποία αποτέλεσε από τότε το  σημείο άφιξης και συνάντησης στην περιοχή. Όταν τον Οκτώβριο του 2020 η RWE άρχισε να κόβει δέντρα μέσα και γύρω από το Lützerath – αντίθετα με τις δικές τους δηλώσεις – και επίσης όταν έγινε η κατεδάφιση σπιτιών τον Ιανουάριο, πολλοί άνθρωποι ήρθαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια σε αυτές τις πράξεις καταστροφής και ανακοίνωσαν ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να είναι ασφαλές ότι το χωριό θα επιβιώσει. Από τότε το Lützerath έγινε τόπος αντίστασης, αλλά και τόπος συλλογικής διαβίωσης και μάθησης.

Αυτοί οι “βάρβαροι” ή σύγχρονοι “οικοτροπείς” δεν αγωνίζονται για ένα χωριό, αλλά για ένα μέλλον  στο  οποίο οι άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν βιώσιμα με τη φύση και όχι εναντίον της, δηλαδή έναν κόσμο πέρα από τον καπιταλισμό και ενάντια του. Με κεντρικό άξονα λειτουργίας τις συλλογικές αποφάσεις μέσω γενικών συνελεύσεων, ισότιμα και αντιιεραρχικά, χωρίς κόμματα και καθοδηγητές, αποτελούν τον πυρήνα και την πρόταση για μια άλλη δομή λειτουργίας και λήψης αποφάσεων αντίθετα με το εξουσιαστικό πρότυπο ιεραρχικής οργάνωσης.

Κινήσεις αλληλεγγύης ενάντια στην “έξωση” των καταληψιών γίνονται σε πολλές πόλεις της Γερμανίας αλλά και παγκόσμια. Πολλές εκατοντάδες αλληλέγγυων πηγαίνουν στο χωριό για να εμποδίσουν την εκδίωξη των καταληψιών από τους μπάτσους. Πολλές κινήσεις συντονίζονται και προγραμματίζονται για τις επόμενες μέρες ακόμα και μακριά από την Ρηνανία, με στόχο άτομα και συλλογικότητες να αντιδράσουν με οποιονδήποτε τρόπο στις πόλεις που ζούνε και δραστηριοποιούνται.

Η επίσημη εκκένωση του Lüzerath ξεκίνησε το πρωί της 11ης Ιανουαρίου 2023. Αυτό είχε ήδη ανακοινωθεί από την πολιτεία τις τελευταίες ημέρες. Αστυνομικές μονάδες μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία από σχεδόν όλες τις ομοσπονδιακές πολιτείες της Γερμανίας. Πολλές από αυτές είναι ειδικές μονάδες ελέγχου πλήθους, καθώς και ομάδες αναρρίχησης, έφιππες μονάδες και αντιτρομοκρατικές μονάδες. Συνολικά, υπάρχουν πιθανώς αρκετές χιλιάδες αστυνομικοί που παραμένουν γύρω από το Lüzerath. Παρά την αντίσταση, η αστυνομία μπόρεσε να μπει στο χωριό αρκετά γρήγορα. Μέχρι τότε είχαν γίνει επιθέσεις  στους αστυνομικούς με πέτρες, πυροτεχνήματα και μολότοφ. Υπήρχαν επίσης ανθρώπινες αλυσίδες και αρκετά ογκώδη οδοφράγματα. Πολλά άτομα έχουν ήδη συλληφθεί.

Να εμποδίσουμε  την εκκένωση του τελευταίου αυτόνομου χωριού που  ταρακουνάει τα θεμέλια  της καπιταλιστικής αυτοκρατορίας.

Ο πολιτισμός της μόλυνσης ανατρέπεται

 

(λεπτό προς λεπτό η εκκένωση εδώ: https://www1.wdr.de/nachrichten/luetzerath-live-ticker-raeumung-garzweiler-tagebau-100.html)

Η σελίδα της ιδιόμορφης αυτής κατάληψης εδώ:  https://luetzerathlebt.info/en/

 

                                                                                                                           Τροχιά στο Άπειρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *