ΜΙΑ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΡΞ

Το κείμενο αυτό είναι το Κεφάλαιο 10 του βιβλίου του Wayne Price, The value of radical theory – An anarchist introduction to Marx’s critique of political economy, (Μια Αναρχική Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας του Μαρξ) AK Press, 2013- και μεταφράστηκε και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Κοινωνικός Αναρχισμός”, τεύχος 5, Εκδόσεις Κουρσάλ.

Η οικονομική θεωρία του Μαρξ ξεχωρίζει με πολλούς τρόπους. Ο Μαρξ ξεκίνησε θεματοποιώντας τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται και οργανώνεται η εργασία, με στόχο την παραγωγή και διανομή αγαθών και υπηρεσιών. Προκειμένου να καταναλώνουν αγαθά, οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται για την παραγωγή και τη διανομή τους και, για να συμβαίνει αυτό, πρέπει να οργανώνουν την εργασία τους. Αυτή η έμφαση στην εργασία καθιστά δυνατό να δούμε τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονοι εργάτες υπόκεινται στην εκμετάλλευση, όπως ακριβώς συνέβαινε με τους δουλοπάροικους και τους σκλάβους κατά το παρελθόν. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που εργάζονται και κάποιοι άλλοι που ζουν από την εκμετάλλευση αυτής της εργασίας (παρόλο που καταβάλουν κάποιον μόχθο για να οργανώσουν τους εργάτες και να διασφαλίσουν ότι δεν θα εξεγερθούν). Κάποιες εναλλακτικές θεωρίες δεν αποσαφηνίζουν αυτό το γεγονός, πολλώ δε μάλλον συσκοτίζουν την πραγματικότητα.
Ο Μαρξ βλέπει τον καπιταλισμό ως ένα δυναμικό ιστορικό σύστημα, που προχωράει μέσω των εσωτερικών του αντιφάσεων. Είχε κάποτε μια αρχή, έφτασε στο ζενίθ του, τώρα παρακμάζει, και κάποια στιγμή θα φτάσει στο τέλος του. Ως προς αυτό, δεν διαφέρει σε τίποτα από προηγούμενα κοινωνικο-οικονομικά συστήματα (αν η ανθρωπότητα καταφέρει να φτάσει στον ελευθεριακό κομμουνισμό, κι αυτός θα εξελιχθεί επίσης, παρόλο που είναι πέραν των δυνατοτήτων μας να προβλέψουμε το πώς). Οι αστοί οικονομολόγοι γράφουν ως εάν οι κατηγορίες του καπιταλισμού να ίσχυαν ανέκαθεν ή, τουλάχιστον, σαν να περιμένουν πως η «ελεύθερη αγορά» θα συνεχιστεί εσαεί, όντας το τέλειο οικονομικό σύστημα, το «τέλος της ιστορίας».
Γενικά μιλώντας, η μαρξιστική ανάλυση καλά κρατεί. Σε αντίθεση με τους κλασικούς πολιτικούς οικονομολόγους, ο Μαρξ προέβλεψε τη συνέχιση του επιχειρηματικού κύκλου με τις ολοκληρώσεις του στις κρίσεις. Ομοίως, προέβλεψε την εξέλιξη των ολοένα αναπτυσσόμενων καπιταλιστικών επιχειρήσεων σε ημι-μονοπώλια. Αυτός περίμενε ότι ο καπιταλισμός θα έχει ταξικές συγκρούσεις, πολέμους, οικολογική παρακμή, και μια ολοένα διογκούμενη παγκόσμια αγορά.
Η μαρξική κριτική της πολιτικής οικονομίας αποτελεί ένα σύνολο χρήσιμων θεωρητικών εργαλείων για την
κατανόηση των τωρινών συνθηκών της καπιταλιστικής οικονομίας και των πιθανών μελλοντικών της εξελίξεων. Αλλά το πόσο καλά είναι τα εργαλεία εξαρτάται από την ικανότητα εκείνου που τα χρησιμοποιεί. Έχει ειπωθεί ότι οι μαρξιστές οικονομολόγοι είχαν προβλέψει είκοσι από τις τελευταίες πέντε υφέσεις. Επιπλέον, μόνον ελάχιστοι μαρξιστές προέβλεψαν ότι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα ακολουθούσε μια εκτεταμένη περίοδος ευημερίας. Οι φιλελεύθεροι ή συντηρητικοί οικονομολόγοι δεν έκαναν κάτι πολύ διαφορετικό, αλλά υποτίθεται πως ο μαρξισμός υπερείχε σημαντικά. Με το που εγκαθιδρύθηκε η μεταπολεμική ευημερία, οι περισσότεροι αξιόλογοι θεωρητικοί του μαρξισμού διακήρυξαν ότι η εποχή της καπιταλιστικής παρακμής δεν ήταν πλέον σε ισχύ. Δήλωσαν ότι η ευημερία θα διαρκούσε επ’ αόριστον (το ίδιο είπαν και σχεδόν όλοι οι αστοί οικονομολόγοι). Οι περισσότεροι μαρξιστές οικονομολόγοι δεν εφήρμοσαν την έννοια του κρατικού καπιταλισμού των Μαρξ και Ένγκελς στη Σοβιετική Ένωση ή στην Κίνα του Μάο. Στην πλειονότητά τους, μάλιστα, υπήρξαν πολιτικοί υποστηρικτές αυτών των καθεστώτων! Αλλά ακόμα και όσοι δεν ήταν, δεν περίμεναν ότι αυτά θα έπαιρναν τη μορφή του παραδοσιακού καπιταλισμού. Ακόμη και σήμερα, ελάχιστοι εξ αυτών έχουν κάποια εξήγηση για το πώς συνέβη κάτι τέτοιο.
Για να είμαστε όμως δίκαιοι, δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τις κοινωνικές δομές (το πώς δηλαδή οι
άνθρωποι δρουν, σκέπτονται και αισθάνονται). Ο Μαρξ προσπαθούσε να είναι εξίσου επιστημονικός με τις
αυστηρές φυσικές επιστήμες, αλλά αυτό είναι μάλλον αδύνατο. Εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια μερικοί από μας προβλέπουν την τελική κατάρρευση της μεταπολεμικής ευημερίας, βασιζόμενοι στον τρόπο που κατανοούμε τη μαρξιστική πολιτική οικονομία. Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να παίρνει σταδιακά την κατιούσα, έχοντας τα σκαμπανεβάσματά της. Θεωρώ, όπως και άλλοι, ότι το 2008 ήταν η αρχή μιας νέας περιόδου παρακμής με φορέα την κρίση. Οψόμεθα.
Έχοντας αυτή την πρόβλεψη κατά νου, πολύ συχνά αισθάνομαι σαν εκείνον τον γεωλόγο στην Καλιφόρνια που έλεγε: «Μη χτίζετε τα σπίτια σας εδώ• κάποια στιγμή ένας τεράστιος σεισμός θα έρθει και θα ισοπεδώσει τις πόλεις». Οι άνθρωποι ρωτούσαν τον γεωλόγο «και πότε θα γίνει αυτό;». Ο γεωλόγος δεν γνώριζε. «Ίσως φέτος. Ίσως σε μία ή δύο δεκαετίες. Ίσως μετά από έναν αιώνα» (πρόκειται περί πραγματικών γεγονότων). «Ούτε κατά διάνοια! Θα το ρισκάρουμε και θα χτίσουμε τα σπίτια μας». Η πολιτική οικονομία, όμως, είναι πολύ πιο σύνθετηαπό τη γεωλογία. Σε αντίθεση με τα γεωλογικά στρώματα, οι τάξεις και οι κοινωνικές ομάδες έχουν συνείδηση καικάνουν επιλογές (οι άνθρωποι έχουν «ελεύθερη βούληση»). Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να κάνουμεπροβλέψεις και ακόμα δυσκολότερο, αφού τις κάνουμε, να πείσουμε τους ανθρώπους γι’ αυτές.
Η Κριτική του Κροπότκιν.
Παρά την πικρή, προσωπική και πολιτική, αντιπαλότητα, ο Μπακούνιν θεωρούσε την οικονομική θεωρία του Μαρξ πολύ αξιόλογη. Την ίδια περίοδο, ο αναρχικός Carlo Cafiero δημοσίευε την προσωπική του περίληψη του Κεφαλαίου. Με τον καιρό, πολλοί άλλοι αναρχικοί απέκτησαν την ίδια θετική άποψη. Όχι όμως και ο Κροπότκιν, που ήταν ο πιο επιφανής αναρχικός μετά τον Μπακούνιν. Αυτός είχε πάντοτε μια αρνητική άποψη για τον Μαρξ και τις θεωρίες του. Πιο συγκεκριμένα, απέρριπτε τις απόψεις του για την οικονομία.
Ίσως η καλύτερη έκθεση των απόψεων του Κροπότκιν πάνω στην πολιτική οικονομία να βρίσκεται στο εγχειρίδιο «Σύγχρονη Επιστήμη και Αναρχισμός» (κατά την άποψή μου, όχι ένα απ’ τα καλύτερα έργα του). Σε αυτό εξηγούσε τη γενική του κοσμοθεωρία: «Ο αναρχισμός είναι μια παγκόσμια έννοια που βασίζεται σε μια μηχανική εξήγηση όλων των φαινομένων, συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο της φύσης – δηλαδή, εμπεριέχοντας (…) οικονομικά, πολιτικά και ηθικά προβλήματα. Η ερευνητική του μέθοδος είναι αυτή των φυσικών επιστημών». Ο Κροπότκιν απέρριπτε τη διαλεκτική σαν έναν αντιεπιστημονικό μυστικισμό. Κατά τ’ άλλα, η προσέγγισή του ήταν όντως παρεμφερής με του Μαρξ, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας ολιστικής αντίληψης του σύμπαντος, από τα άτομα μέχρι τα κοινωνικά κινήματα, όλα σε ένα θεωρητικό σύστημα. Ο αναρχικός Ερρίκο Μαλατέστα είχε παραθέσει την παραπάνω αποστροφή του Κροπότκιν, απαντώντας: «Αυτό είναι φιλοσοφία, λιγότερο ή περισσότερο αποδεκτή, αλλά σίγουρα δεν είναι ούτε επιστήμη ούτε αναρχισμός… Είναι μια καθαρά μηχανιστική έννοια… Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τι νόημα μπορούν να έχουν λέξεις όπως “βούληση, ελευθερία, ευθύνη;”. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τον προκαθορισμένο ρου των εγκόσμιων περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των άστρων. Τι μένει λοιπόν; Τι σχέση έχει η αναρχία μ’ αυτό; (Ο Μαρξ χρησιμοποίησε τον διαλεκτικό υλισμό ακριβώς για να αντιπαρέλθει την ακαμψία του μηχανιστικού υλισμού, κατά πόσο το εγχείρημα του στέφθηκε με επιτυχία, αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα).
Στο εν λόγω δοκίμιο, ο Κροπότκιν είχε γράψει ένα κεφάλαιο με τίτλο «Οι οικονομικοί Νόμοι». Εκεί παραθέτει την άποψή του σχετικά με τον ρόλο της οικονομίας: «(…)Σε σχέση με τις ανθρώπινες κοινωνίες, η πολιτική οικονομία (…) θα όφειλε να κατέχει μια θέση στην επιστήμη παρόμοια με εκείνη που κατέχει η φυσιολογία σε ό,τι αφορά τη χλωρίδα και την πανίδα (…). Θα έπρεπε να στοχεύει στη μελέτη των αναγκών της κοινωνίας και στα διάφορα μέσα (…) για την ικανοποίησή τους (…). Θα έπρεπε να την απασχολεί η ανακάλυψη των μέσων για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών (…)». Πρόκειται για έναν παράξενο ορισμό. Και πάλι, όπως ο Μαρξ και ο Ένγκελς, ο Κροπότκιν αρνείται μια θεμελιώδη διαφορά ανάμεσα στις φυσικές και τις κοινωνικές επιστήμες (τον ρόλο της συνείδησης). Επιπλέον, παραλείπει μια βασική πλευρά της επιστήμης, δηλαδή την αντικειμενική μελέτη της λειτουργίας των πραγμάτων. Πιο συγκεκριμένα, παραλείπει κάτι που είναι μείζονος σημασίας στον Μαρξ – την εξέταση του πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός. Αντ’ αυτού, πηγαίνει κατευθείαν στο ερώτημα της οργάνωσης μιας κοινωνίας που θα ικανοποιούσε τις ανάγκες των ανθρώπων (δες τη σύγκριση που κάνει ο Μπακούνιν ανάμεσα στον Προυντόν και τον Μαρξ, όπως παρατίθεται στο πρώτο κεφάλαιο). Πρόκειται για ένα εξαιρετικό θέμα μελέτης και ίσως θα ήταν δίκαιο αν αποφαινόμασταν πως ο Μαρξ δεν μας είπε και πολλά πάνω σ’ αυτό. Και πάλι, όμως, αυτό δεν υποκαθιστά την ανάγκη διερεύνησης της λειτουργίας του καπιταλισμού και των τάσεών του. Ο Κροπότκιν συνεχίζει με την κριτική των οικονομολόγων «τόσο της μεσαίας τάξης και του σοσιαλδημοκρατικού στρατοπέδου … όσο και της σοσιαλιστικής πολιτικής οικονομίας». Είναι σαφές πως με τους τελευταίους εννοεί τους Μαρξιστές. Πιο συγκεκριμένα, τους ασκεί κριτική για την εργασιακή θεωρία της αξίας. Ισχυρίζεται πως θεωρούν ότι «σε μια τέλεια ελεύθερη αγορά, η τιμή των εμπορευμάτων υπολογίζεται με βάση την ποσότητα της εργασίας που είναι κοινωνικά αναγκαία για την παραγωγή τους». Λέει ότι αυτό «(…) παρουσιάζεται με μια υπέροχη αφέλεια ως αμετάβλητος νόμος». Για την ακρίβεια, καταδεικνύει ότι η σχέση μεταξύ του χρόνου εργασίας, της ανταλλακτικής αξίας και της τιμής, όπως συμβαίνει και με άλλους επιστημονικούς νόμους, «(…) είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη. Κάθε νόμος της φύσης έχει έναν εξαρτημένο υπό όρους χαρακτήρα». Αυτό πράγματι ισχύει, αλλά, όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει, ο Μαρξ έδειξε ότι το σύνολο των πολιτικο-οικονομικών του «νόμων» μεταβάλλεται στην πράξη και επηρεάζεται από αντίρροπες δυνάμεις. Αυτές εμφανίζονται πάντοτε, είπε, μόνον ως «τάσεις». Το σύνολο της κριτικής του Κροπότκιν βασίζεται στην άγνοια της μαρξιστικής μεθόδου. Η κριτική του Κροπότκιν πάνω στην οικονομική θεωρία του Μαρξ συνοψίζεται στο ότι «(…) ο Κροπότκιν πίστευε ότι τόσο η υποκειμενική αξία χρήσης όσο και η ανταλλακτική αξία διαμορφώνουν τις τιμές, προσθέτοντας όμως ότι οι σχέσεις εξουσίας παίζουν έναν επίσης σημαντικό ρόλο. Ο Αλεξάντερ Μπέρκμαν ανέπτυξε περαιτέρω το επιχείρημα, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές δεν είναι απλώς μια αντανάκλαση των υποκειμενικών, ατομικών επιλογών, ή των αντικειμενικών ανταλλακτικών αξιών. Οι τιμές επηρεάζονται από τον χρόνο εργασίας, τα επίπεδα της προσφοράς
και της ζήτησης και, επιπλέον, ελέγχονται από τα ισχυρά μονοπώλια και το κράτος» (Van der Walt & Schmidt, 2009, σελ. 90).
Το πρόβλημα της εν λόγω «κριτικής» της θεωρίας του Μαρξ είναι ότι είναι εντελώς σωστή – και είναι ήδη κομμάτι της ίδιας της θεωρίας, όπως εξήγησα στο δεύτερο κεφάλαιο. Η «μεταβολή» των αξιών (κοινωνικά αναγκαίος χρόνος εργασίας) σε μονεταριστικές τιμές επηρεάζεται από ένα πλήθος πραγμάτων. Πιο συγκεκριμένα, ο Κροπότκιν και ο Μπέρκμαν δεν λαμβάνουν υπόψη το μέσο ποσοστό κέρδους, το οποίο αλλάζει την αξιακή σύσταση του εμπορεύματος – από την αξία του σταθερού κεφαλαίου + την αξία του μεταβλητού κεφαλαίου + την αξία της υπεραξίας στην αξία των σταθερών και μεταβλητών κεφαλαίων + την αξία του μέσου ποσοστού κέρδους (όπου η νέα μορφή είναι η «τιμή της παραγωγής»).
Έχουμε συζητήσει τις απόψεις του Μαρξ για την ανάπτυξη των γιγαντιαίων επιχειρήσεων και την τάση προς
συσσώρευση του κεφαλαίου, παράγοντες που αμφότεροι επηρεάζουν την ανάπτυξη της πλασματικής αξίας – και των τιμών. «Οι υποκειμενικές, ατομικές επιλογές» εμπεριέχονται ήδη στη θεωρία, πρώτον, στο γεγονός ότι το εμπόρευμα πρέπει να έχει μια αξία χρήσης προκειμένου να έχει ανταλλακτική αξία, πρέπει δηλαδή να θέλει κάποιος να το αγοράσει, και, δεύτερον, στο ότι οι τιμές θεωρείται ότι κυμαίνονται (γύρω από την τιμή της
παραγωγής) σύμφωνα με την προσφορά και τη ζήτηση – όπου η ζήτηση είναι το άθροισμα των «υποκειμενικών επιλογών».
Οι μικρο-οικονομολόγοι, ερευνώντας τον τρόπο που μια επιχείρηση δημιουργεί τις τιμές, μπορούν να
παρακάμψουν τους υπολογισμούς σχετικά με τον χρόνο εργασίας και την αξία. Βέβαια, οι επιχειρηματίες δεν
πρόκειται ν’ ασχοληθούν με αυτά. Στόχος τους είναι να πάρουν πίσω όσα τους κόστισε η παραγωγή των
εμπορευμάτων, συν τουλάχιστον ένα μέσο ποσοστό κέρδους˙ προσπαθούν να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερη εργασία από τους εργάτες, πληρώνοντάς τους όσα λιγότερα μπορούν. Οι μικρο-οικονομολόγοι τα γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά, αλλά παραμένουν στην επιφάνεια του καθορισμού των τιμών, πράγμα που είναι σύμφυτο με τον σκοπό τους.
Ο Μαρξ, όμως, δεν ενδιαφερόταν για τις μεμονωμένες τιμές. Μελέτησε τη συνολική λειτουργία της κοινωνίας, το πώς αυτή παράγει κέρδος, τι προκαλεί τις κρίσεις της, πώς θα εξελίσσονταν οι επιχειρήσεις, αλλά και το πώς θα περίμενε κανείς ότι θα αντιμετώπιζε τους εργάτες της. Σκοπός του ήταν να εκπαιδεύσει τους εργάτες ως προς τη λειτουργία του καπιταλισμού, να τους προειδοποιήσει για τους κινδύνους του, και να τους βοηθήσει να ανατρέψουν τον καπιταλισμό (όλοι κοινοί στόχοι με αυτούς του επαναστατικού αναρχισμού). Γι’ αυτόν τον σκοπό, η εργασιακή θεωρία της αξίας είναι πολύ χρήσιμη. Η πολυπαραγοντική θεωρία της δημιουργίας των τιμών του Κροπότκιν και του Μπέρκμαν, όπως την αναφέραμε προηγουμένως, ενώ είναι επιφανειακά αληθής, δεν μας λέει ούτε από πού προκύπτει το κέρδος ούτε αν και κατά πόσο οι εργάτες υπόκεινται σε εκμετάλλευση.
Το Πρόβλημα με τον Μαρξισμό.
Η κριτική του Κροπότκιν στη μαρξική οικονομία ήταν μια αποτυχία. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει. Ο μαρξισμός προήλθε από τα ίδια σοσιαλιστικά και εργατικά ταξικά κινήματα με τον αναρχισμό, συμμεριζόμενος πολλές από τις αξίες και τους σκοπούς του. Η κριτική του στην πολιτική οικονομία είναι πολύτιμη για την κατανόηση της οικονομίας και την καταπολέμηση του καπιταλισμού. Και αυτό είναι που προσπαθώ να πω από την αρχή του βιβλίου.
Εν τούτοις, η ιστορία του μαρξισμού ως κινήματος υπήρξε αποτρόπαια. Για να το επαναλάβουμε, τα
σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, άμεσα επηρεασμένα από τον Μαρξ και τον Ένγκελς, έγιναν ρεφορμιστικά,
κρατικιστικά, αντεπαναστατικά και προ-ιμπεριαλιστικά. Στήριξαν τα εμπόλεμα ιμπεριαλιστικά κράτη στον Α΄
Παγκόσμιο Πόλεμο και πολέμησαν κατά των κατοπινών επαναστάσεων στη Ρωσία και τη Γερμανία. Απέτυχαν να καταπολεμήσουν την άνοδο του φασισμού. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υποστήριξαν τον ιμπεριαλισμό της Δύσης και παραιτήθηκαν απ’ όλες τις διεκδικήσεις για ένα νέο κοινωνικό μοντέλο. Ο Λένιν, ο Τρότσκι, αλλά και άλλοι, προσπάθησαν να αναβιώσουν τον επαναστατικό μαρξισμό κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και αργότερα, με τη Ρώσικη Επανάσταση. Αντ’ αυτού εγκαθίδρυσαν ένα μονοκομματικό, αστυνομικό κράτος. Υπό την εξουσία του Στάλιν, αυτό εξελίχθηκε σε ολοκληρωτικούς κρατικούς καπιταλισμούς που δολοφόνησαν εκατομμύρια εργάτες και αγρότες παντού στον κόσμο. Εν τέλει, αυτές οι οικονομίες κατέρρευσαν, μετατρεπόμενες σε έναν παραδοσιακό καπιταλισμό.
Ο μαρξισμός δεν προοριζόταν να είναι μια θρησκευτική πίστη αλλά μια υλιστική πράξη. Όπως έλεγε και ο Ένγκελς, «πρώτα φάε την πουτίγκα και μετά πες αν σ’ αρέσει». Πώς κάτι που έμοιαζε να έχει τόσο καλούς σκοπούς, αξίες και θεωρία έχει πάντοτε τόσο κακή κατάληξη; Τι μας λέει αυτό για την ίδια τη θεωρία; Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο αναρχισμός είχε κι αυτός τις αποτυχίες του. Όπως και ο μαρξισμός, δεν
κατάφερε να οδηγήσει τους εργάτες στην κοινωνική επανάσταση. Στις απόψεις του Προυντόν και του Μπακούνιν υπήρχαν ρατσιστικές και εξουσιαστικές χροιές. Ο Κροπότκιν πρόδωσε τον αναρχισμό, υποστηρίζοντας τις συμμαχικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ισπανική Επανάσταση του 1936-39, οι αναρχικοί του κυρίαρχου ρεύματος εγκατέλειψαν το πρόγραμμά τους και πρόδωσαν την εργατική τάξη, συμμετέχοντας στη φιλελεύθερη αστική κυβέρνηση. Δυσχέραναν την εργατική επανάσταση, με αποτέλεσμα τη νίκη του ισπανικού φασισμού. Αυτά, καθώς και πολλά άλλα, ισχύουν. Πρέπει να γίνουν πολλά για να βελτιώσουμε την αναρχική θεωρία και πρακτική (το παρόν έργο αποτελεί μια μικρή συμβολή σε αυτόν τον σκοπό). Τουλάχιστον, όμως, είμαστε σε θέση να πούμε ότι ο αναρχισμός δεν δολοφόνησε εκατομμύρια εργατών στο όνομα του κομμουνισμού.
Σ’ αυτό το έργο, αναφέρθηκα στα προβλήματα της θεωρίας του Μαρξ. Ένα εξ αυτών είναι ο συγκεντρωτισμός. Το όραμά του για τον σοσιαλισμό μοιάζει να είναι, υπό ορισμένες απόψεις, αυτό ενός αποκαθαρμένου καπιταλισμού. Θα χτιζόταν πάνω στην κολεκτιβοποίηση και την κοινωνικοποίηση της εργασίας, οι οποίες δημιουργούνται από τα καπιταλιστικά ημι-μονοπώλια και την κεφαλαιακή συσσώρευση. Αυτά θα συνενώνονταν υπό τη σκέπη μιας συγκεντρωτικής διοίκησης (την οποία πιθανώς θα αναλάμβανε μια μειοψηφία σε κάποιο κέντρο), η οποία θα δημιουργούσε ένα ευρύ, συνολικό σχέδιο που θα κάλυπτε όλη την οικονομία. Παρά τα γραφόμενά του για τις «ενώσεις των ελεύθερων ανθρώπων», ποτέ δεν σκέφτηκε τη δυνατότητα μιας αποκεντρωμένης και από τα κάτω μορφής δημοκρατικού, οικονομικού σχεδιασμού. Στην καλύτερη περίπτωση, συνηγορούσε υπέρ μιας βελτιωμένης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, τόσο στον χώρο της εργασίας όσο και στις κοινότητες. Αλλά ποτέ δεν σκέφτηκε να θέσει τα θεμέλιά της στην άμεση δημοκρατία. Το πρόβλημα δεν είναι ο χυδαίος κρατισμός ως τέτοιος. Ο Μαρξ ούτε θεοποίησε το κράτος ούτε υπήρξε απολογητής του ολοκληρωτισμού. Ωστόσο, ήταν επηρεασμένος από τη γιακωβίνικη παράδοση του ευρωπαϊκού αριστερισμού. Θεωρούσε πως το κράτος είναι εκείνος ο ουδέτερος θεσμός που θα ενοποιούσε το σύνολο της οικονομίας, όπως είχε την τάση να κάνει ακόμα και κάτω από τον καπιταλισμό. Επομένως, ήταν εύλογο να χρησιμοποιηθεί (ή να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος), και έπειτα να μετασχηματιστεί σε μια μη κρατική, μη καταπιεστική δημόσια δομή. Η άποψη αυτή συνδέεται με την κύρια διαφορά που εκφράστηκε, από την άποψη της τακτικής, ανάμεσα στον Μαρξ και τους αναρχικούς της Α΄ Διεθνούς ˙ δηλαδή, στο ότι ο πρώτος ήθελε η Α΄ Διεθνής να χρηματοδοτήσει τα εργατικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη και να θέσει υποψηφιότητα για τα κυβερνητικά γραφεία, ενώ οι δεύτεροι όχι. Θεωρώ ότι η άποψη του Μαρξ υπέρ του κράτους και του συγκεντρωτισμού έπαιξε μείζονα ρόλο στους μαρξιστές μετά τον Μαρξ, οι οποίοι καλλιέργησαν αυταρχικά οράματα για τον σοσιαλισμό και εξουσιαστικές πολιτικές εν γένει.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας που συνετέλεσε στον εκφυλισμό του μετά τον Μαρξ μαρξισμού ήταν κάπως πιο αδιόρατος και φιλοσοφικός. Επρόκειτο για την έννοια ενός καπιταλισμού που οδεύει «αναπόφευκτα» και «αναπόδραστα» προς τον σοσιαλισμό. Τα γρανάζια γυρνούν˙ οι εργάτες δημιουργούν ταξική συνείδηση υπό τη μορφή ενός παραπροϊόντος, ο καπιταλισμός υπεισέρχεται σε κρίση, και οι εργάτες επαναστατούν δημιουργώντας τη χαμηλότερη βαθμίδα κομμουνισμού (ο Ron Tabor έχει ασκήσει κριτική σε αυτό [2004]). Αυτός ο αυτοματισμός είναι άρρηκτα δεμένος με τον αμοραλισμό του Μαρξ και την αποτυχία του να συνδέσει το μαρξιστικό κίνημα με ιδεαλιστικές αξίες, έτσι ώστε οι εργάτες να πολεμούσαν για τον σοσιαλισμό επειδή θα ήθελαν να πολεμήσουν γι’ αυτόν και όχι επειδή αυτό θα ήταν το ηθικά πρέπον. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να πούμε πολλά για το πώς θα έμοιαζε μια σοσιαλιστική κοινωνία -ως ένας στόχος στον οποίο θα προσβλέπαμε-, καθώς μπορούμε να επαναπαυθούμε στο γεγονός ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από μόνη της.
Όπως κατέδειξα, υπήρχαν και εναλλακτικές θεωρήσεις αυτής της άποψης στον μαρξισμό του Μαρξ, μια πίστη ότι δεν υπήρχε μόνο μία, αλλά (τουλάχιστον) δύο δυνατότητες, οι οποίες προϋπέθεταν μια ηθική επιλογή. Αλλά δεν δόθηκε καμία έμφαση σ’ αυτές και, έτσι, εύκολα παραβλέφθηκαν. Ομοίως, σκαλίζοντας τα γραπτά των μαρξιστών, ήταν δυνατό να βρει κανείς στοιχεία ενός οράματος για μια απελευθερωμένη κομμουνιστική κοινωνία. Μια κοινωνία χωρίς τον διαχωρισμό διανοητικής-χειρωνακτικής εργασίας, οικολογικά ισορροπημένη, άνευ κράτους κλπ. Αλλά αυτά τα ζητήματα σπανίως εγείρονταν. Όπως και δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια αναφοράς σε κάποιο επίπεδο ηθικής ή σε ηθικούς στόχους.
Επομένως, τι συμβαίνει όταν αυτό που παράγει η ιστορία είναι ένας ολοκληρωτικός, δολοφονικός, κρατικοκαπιταλιστικός εφιάλτης που αυτοαποκαλείται «σοσιαλιστικός»; Οι περισσότεροι επαναστάτες μαρξιστές αποφάσισαν ότι, από τη στιγμή που αυτό ήταν το προϊόν του ιστορικού προτσές, θα έπρεπε όντως να πρόκειται για τον «υπαρκτό σοσιαλισμό». Άρα, έπρεπε να τον αποδεχθούν. Η σκέψη να τον συγκρίνουν με το όραμα μιας ελεύθερα σχετιζόμενης συνεργατικής κοινότητας ανθρώπων δεν τους πέρασε καν απ’ το μυαλό˙ για την πλειονότητα των μαρξιστών αυτό το όραμα απλώς δεν υπήρξε ποτέ.
Ο Μαρξ παρουσίασε τη σκέψη του ως ένα ενοποιημένο όλον. Ο «μαρξισμός» (ή ο «επιστημονικός σοσιαλισμός») περιλάμβανε την κριτική της πολιτικής οικονομίας. Εμπεριείχε μια ευρύτερη υποστηρικτική μέθοδο για τη μελέτη της κοινωνίας: τον ιστορικό υλισμό. Και εμπεριείχε και μια φιλοσοφική προσέγγιση: τον διαλεκτικό υλισμό. Περιλάμβανε, επίσης, πρακτικές και πολιτικές στρατηγικές: τη δημιουργία εργατικών κομμάτων και εργατικών σωματείων. Αυτή ήταν μια ολιστική κοσμοθεώρηση, η οποία δικαιωνόταν στον βαθμό που αποτελούσε την κοσμοθεωρία μιας νέας ανερχόμενης τάξης, του προλεταριάτου (στην πραγματικότητα, η κυρίαρχη αστική τάξη είχε περισσότερες από μία φιλοσοφίες, όπως και οικονομικές θεωρίες και πολιτικές στρατηγικές, έτσι που θα ήταν εφικτό για τους εργάτες να έχουν επίσης περισσότερες από μία θεωρήσεις). Δεν θεωρώ τον εαυτό μου μαρξιστή (αυτοαποκαλούμαι «ένας αναρχικός που γνωρίζει τον Μαρξ») ακριβώς επειδή δεν μπορώ να αποδεχτώ αυτή την ολιστική κοσμοθεώρηση.
Όπως αποδείχθηκε, ο μαρξισμός ή αυτό που, τέλος πάντων, αποκαλείται «μαρξισμός», έγινε όντως η ιδεολογία της νέας ανερχόμενης τάξης: της κρατικο-καπιταλιστικής, μαζικής γραφειοκρατίας.
Μέσα στο ολοένα διογκούμενο, διοικητικό και γραφειοκρατικό στρώμα του καπιταλισμού, ένας τομέας
ριζοσπαστικοποιήθηκε απορρίπτοντας τους κανόνες της παραδοσιακής αστικής τάξης, και είδε τον εαυτό του ως τον νέο (φιλεύσπλαχνο) κυρίαρχο. Γι’ αυτόν, ένα μεγάλο κομμάτι του μαρξισμού έγινε μια απολογητική ιδεολογία και ο οδηγός για την εξουσία. Στις «κομμουνιστικές» χώρες, ο μαρξισμός μετατράπηκε σε έναν εξορθολογισμό για τη διατήρηση της εξουσίας. Αυτή η εξέλιξη είχε προβλεφθεί τόσο από τον Μπακούνιν όσο και από τον Κροπότκιν.
Δεν αρνούμαι επουδενί την ειλικρίνεια των ελευθεριακο-δημοκρατικών, ουμανιστικών και προλεταριακών
απόψεων του Μαρξ και του Ένγκελς. Αυτή ήταν -και παραμένει- μια πολύτιμη πλευρά του μαρξισμού του Μαρξ και του Ένγκελς. Αλλά ανά του αιώνες, η ταξική κοινωνία διέφθειρε τα κινήματα απελευθέρωσης, μετατρέποντάς τα σε εργαλεία των ελίτ που μάχονταν για να πάρουν τη θέση των παλιών κυρίαρχων, χρησιμοποιώντας τον λαό ως πολιορκητικό κριό εναντίον τους. Και δεδομένου του χαμηλού επιπέδου παραγωγικότητας, αυτό ήταν που έπρεπε να γίνει. Εν τούτοις, σήμερα είναι πιο πιθανό να κερδίσουμε τη μάχη για την πραγματική χειραφέτηση των ανθρώπων. Διαθέτουμε μια τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει τα πάντα στους πάντες, όμως, εάν δεν παρθεί από τα χέρια της κυρίαρχης τάξης, μας απειλεί με ολική καταστροφή. Και υπάρχει και μια παγκόσμια, κοινωνικοποιημένη εργατική τάξη που είναι -δυνάμει- ικανή για την επίτευξη μιας μη αλλοτριωμένης κοινωνίας. Αλλά οι πιέσεις από το παρελθόν είναι ακόμα εδώ. Οτιδήποτε καθιστά ένα κίνημα επιρρεπές στο να γίνει ελιτίστικο, εξουσιαστικό και αντιδημοκρατικό, εξασθενεί τις επαναστατικές, ελευθεριακές όψεις του κινήματος. Αυτό αποδείχθηκε με τον μαρξισμό, παρά τη συνεισφορά του. Έτσι, ακόμα και οι αυθεντικά χειραφετητικές πλευρές της θεωρίας, συμπεριλαμβανομένης της επιστημονικής κριτικής της πολιτικής οικονομίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη νέα ελίτ για τους αντίθετους σκοπούς. Οι γραφειοκράτες χρησιμοποίησαν ακόμα και τις πιο δημοκρατικο-ελευθεριακές όψεις του μαρξισμού για να συγκαλύψουν την πραγματικότητα της κρατικοκαπιταλιστικής τυραννίας. Ο «μαρξισμός» λειτούργησε ως αντιπερισπασμός και εξορθολογισμός.
Ο Ελευθεριακός Μαρξισμός.
Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων οι οποίοι αποδέχονται τις απόψεις του Μαρξ και, σε γενικές γραμμές,
συμφωνούν με τη στρατηγική της διεθνούς προλεταριακής επανάστασης, όντας ωστόσο αντικρατιστές και αρκετά κοντά στον αναρχισμό με ποικίλους τρόπους. Τους αποκαλούμε ελευθεριακούς μαρξιστές ή αυτόνομους μαρξιστές, ή αριστερούς κομμουνιστές ή ελευθεριακούς κομμουνιστές (οι δύο τελευταίοι όροι δεν διακρίνουν με σαφήνεια τους αναρχοκομμουνιστές από τη μαρξιστική ακροαριστερά). Απορρίπτουν τόσο τον λενινισμό όσο και την άμεση δημοκρατία. Σε αυτές τις ομάδες συμπεριλαμβάνονται οι συμβουλιακοί κομμουνιστές, η τάση Johnson-Forrest (ο C.L.R James, η Raya Dunayevskya και η Grace Lee Boggs), οι Ιταλοί εργατιστές, οι αυτόνομοι, τα αρικά μέλη της ομάδας του «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» (Καστοριάδης), η «Βρετανική Ομάδα Αλληλεγγύης» και διάφοροι άλλοι. Δεν έχω εδώ ούτε τον χρόνο ούτε τον χώρο για να εξετάσω αυτά τα ρεύματα λεπτομερώς. Η μεγαλύτερή τους αρετή μού είναι σαφής: χρησιμοποιούν τη μαρξική κριτική της πολιτικής οικονομίας απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κρατικιστικές ερμηνείες.
Από την άλλη, παρόλο που παραμένουν μαρξιστικά, δεν καταφέρνουν να αναλύσουν επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο ο μαρξισμός ανέπτυξε τόσο ολοκληρωτικές τάσεις. Υπολείπονται σε μια κριτική του μαρξισμού. Κάποιοι είναι, τρόπον τινά, λενινιστές (ο Λένιν μπορεί κάποτε να είχε δίκιο, αλλά οι συνθήκες έχουν πια αλλάξει: η θεώρηση της τάσης Johnson-Forest που βρίσκει ακόμα απήχηση στους θιασώτες της Dunayevskaya). Κάποιοι άλλοι δεν είναι, αλλά επιμένουν ακόμα σε έναν συγκεντρωτικό, αμοραλιστικό ντετερμινισμό. Μερικοί βρίσκονται πιο κοντά στην τάση του Μπορντίγκα, που εντασσόταν μεν στην άκρα αριστερά αλλά ήταν επίσης συγκεντρωτική και αντίθετη στη δημοκρατία.
Την ίδια στιγμή, πολλοί τέτοιου είδους αυτόνομοι μαρξιστές κάνουν τα ίδια λάθη με πολλούς αναρχικούς. Πολύ συχνά αντιτίθενται στη δημιουργία συγκεκριμένων οργανώσεων συμπορευόμενοι με άλλους επαναστάτες που μοιράζονται τον ίδιο τρόπο σκέψης, με σκοπό τη συμμετοχή τους σε ευρύτερα σχήματα. Πολλοί είναι επί της αρχής αντίθετοι με τη συμμετοχή τους σε εργατικά σωματεία (ακόμα και σε αυτά που δεν είναι γραφειοκρατικά), στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες (ακόμα κι αν αυτοί εναντιώνονται στο πρόγραμμα των εθνικιστών) ή και σε οποιοδήποτε είδος μετωπικών σχημάτων (ωστόσο, θεωρώ πως έχουν δίκιο να αντιτίθενται στον κοινοβουλευτιικό εκλογικισμό). Το ότι αυτές οι πολιτικές είναι προβληματικές, είναι προφανώς η δική μου γνώμη˙ υπάρχουν πολλοί αναρχικοί που συμφωνούν μ’ αυτές.
Στις μέρες μας, πολλοί ριζοσπάστες που θεωρούν τους εαυτούς τους αναρχικούς -και ίσως οι περισσότεροι απ’ αυτούς-, δεν αποδέχονται μια επαναστατική, προλεταριακή στρατηγική. Πιστεύουν στη σταδιακή και ειρηνική δημιουργία αντιθεσμών, οι οποίοι εν τέλει θα αντικαταστήσουν το κράτος και τον καπιταλισμό – στην ουσία, αυτή είναι η παλιά καλή στρατηγική του Προυντόν. Με απογοητεύει το γεγονός ότι ακόμα κι αυτοί που ταυτίζονται με την αυτόνομη (ελευθεριακή) τάση του μαρξισμού έχουν καταλήξει με παρόμοιο τρόπο στην απόρριψη της προλεταριακής επανάστασης. Σίγουρα δεν αναφερόμαστε σε όλους˙ ωστόσο, πολλοί έχουν αντικαταστήσει την εργατική τάξη με την έννοια του «πλήθους», ή έχουν διευρύνει σε τέτοιο βαθμό την έννοια του προλεταριάτου, με αποτέλεσμα να χωράει σ’ αυτήν κάθε καρυδιάς καρύδι. Απορρίπτουν την επανάσταση (τη λαϊκή εξέγερση που θα ανατρέψει το κράτος – η οποία μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο βίαια στο επίπεδο της αυτοάμυνας), προτάσσοντας την απόσυρση, κατά κάποιον τρόπο, από τον καπιταλισμό, μια στρατηγική που αποκαλείται «έξοδος».
Όποια κι αν είναι τα λάθη και οι περιορισμοί του Μαρξ και του Ένγκελς, του Μπακούνιν και του Κροπότκιν, είχαν δίκιο όταν συνηγορούσαν υπέρ της εργατικής επανάστασης. Παρά τις διαφορές και τα ψεγάδια τους, στηριζόμαστε πάνω τους. Χτίζουμε πάνω στο έργο τους. Η εργατική επανάσταση είναι μονόδρομος για την αταξική, ακρατική, μη καταπιεστική, δημοκρατική και συνεργατική, κοινωνία των ελεύθερα σχετιζόμενων ανθρώπων «μέσα στην οποία η ελεύθερη ανάπτυξη του καθενός είναι η προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη όλων».

Ο ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εισαγωγή του Robert Graham:

Ο Gabriel Kuhn είναι συγγραφέας και συντάκτης πολυάριθμων κειμένων σχετικά με τον αναρχισμό, την εξέγερση και την επανάσταση, συμπεριλαμβανομένων των Ποδόσφαιρο εναντίον Κράτους: Αντιμετώπιση του Ποδοσφαίρου και Ριζοσπαστική ΠολιτικήΖωή κάτω απ’ το Jolly Roger: Αντανακλάσεις της Χρυσής Εποχής της Πειρατείας, μια συλλογή από τον Gustav Landauer, Επανάσταση και Άλλα Κείμενα: Μια Πολιτική Ανάγνωση, του Erich Mühsam, Απελευθερώνοντας την Κοινωνία από το Κράτος και Άλλα Κείμενα: Μια Πολιτική Ανάγνωση, και Όλη η Δύναμη στα Συμβούλια! Μια Καταγραφή της Ιστορίας της Γερμανικής Επανάστασης του 1918-1919. Έχει blog στο PM Pressτον κυριότερο εκδότη του. Τα ακόλουθα αποσπάσματα είναι από το άρθρο του, «Η Επανάσταση Είναι Κάτι Περισσότερο Από Μια Λέξη: 23 Θέσεις Για Τον Αναρχισμό». Σκέφτηκα ότι ήταν μια χρήσιμη συμβολή στη παρούσα κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αναρχικοί, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Περιέλαβα μερικά κείμενα του Gustav Landauer από τον Πρώτο Τόμο του Αναρχισμού: Μια καταγραφή της ιστορίας των Ελευθεριακών ιδεών. Αναλύω τις ρίζες του αναρχικού κινήματος μέσα από τους αγώνες και τις συζητήσεις της Διεθνούς Ένωσης Εργατών (γνωστή και ως «Πρώτη Διεθνής») «Δεν φοβόμαστε την αναρχία – την επικαλούμαστε»: Η Πρώτη Διεθνής και η προέλευση του Κινήματος αναρχικών.

Αναρχισμός: ένα πολιτικό κίνημα

Η προέλευση του αναρχισμού ως ένα αυτοπροσδιοριζόμενο πολιτικό κίνημα χρονολογείται πίσω στο κοινωνικό ζήτημα της Ευρώπης των μέσων του 19ου αιώνα. Οι αναρχικοί ήταν μέλη της Διεθνούς Ένωσης Εργατών, γνωστής ως Πρώτη Διεθνής, μαζί με πολιτικές δυνάμεις που αργότερα θα μετατρέπονταν σε σοσιαλδημοκράτες από τη μία και Λενινιστές από την άλλη. Θεωρούμε αυτή την προέλευση σημαντική και βλέπουμε τον αναρχισμό ως κομμάτι της αριστερής παράδοσης. Είμαστε αντίθετοι στην δήλωση του αναρχισμού ως “φιλοσοφία”, “ηθική”, “τρόπο ζωής” ή “αξία”, παρά ως ένα πολιτικό κίνημα. Η υπαρξιακή τοποθέτηση είναι ένα πράγμα· η οργάνωση για την πολιτική αλλαγή είναι κάτι άλλο. Χωρίς κατάλληλη οργάνωση, ο αναρχισμός εύκολα υποβαθμίζεται σε μια ευγενή ιδέα, που αντανακλά περισσότερο σε θρησκεία ή χιπστερισμό παρά σε πολιτική στόχευση. Την ίδια στιγμή, ο αναρχισμός δεν είναι απλά αντιεξουσιαστική ταξική πάλη. Είναι ευρύτερος και περιλαμβάνει ενέργειες που κυμαίνονται από τη δημιουργία κοινωνικών κέντρων, μέχρι την αποδόμηση των στερεοτύπων γύρω από το φύλο και την σύλληψη εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς. Η πρωταρχική διάσταση του αναρχισμού πάντα περιελάμβανε ερωτήματα που δεν απαντιόταν στις στενές διαστάσεις της αριστεράς: διατροφικά, σεξουαλικά και πνευματικά ζητήματα, όπως επίσης θέματα προσωπικών αξιών…

Το πρόβλημα της Αναρχίας σήμερα

Το πρόβλημα της Επανάστασης στοιχειώνει τον αναρχισμό από την σύλληψή του. Άλλα προβλήματα έχουν εμφανισθεί και εξαφανιστεί, αναλόγως την ιστορική περίσταση και κατάσταση του κινήματος. Εδώ παρουσιάζονται τα κυριότερα που είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε σήμερα.

– Υπάρχει μια ατυχής αίσθηση ηθικής υπεροχής, που συχνά επισκιάζει την πολιτική δουλειά. Το πρόβλημα που ελοχεύει φαίνεται πως είναι δύο κίνητρα που επικαλύπτονται όταν άτομα δραστηριοποιούνται σε αναρχικούς κύκλους: το ένα είναι ότι θες να αλλάξεις τον κόσμο, το δεύτερο είναι ότι θες να είσαι καλύτερος/η από τον μέσο άνθρωπο. Το τελευταίο συχνά οδηγεί στην αυτοπεριθωριοποίηση καθώς κάθε αίσθηση της ηθικής υπεροχής βασίζεται στην αίσθηση του ανήκειν σε μια επιλεγμένη ομάδα των λίγων παρά της μάζας. Όταν αυτό κυριαρχεί, η ταυτότητα σου έρχεται πριν από τις πράξεις σου και υποδεικνύει τις προσωπικές ανεπάρκειες των άλλων πέρα από την πολιτική αλλαγή. Ειρωνικά, στοχοποιούνται άτομα από την ίδια τάξη με εμάς παρά ο εχθρός, μέσα από την θλιβερή λογική του “αν δεν μπορείς να χτυπήσεις αυτούς που χρειάζεται να χτυπήσεις, χτυπάς αυτούς που έχεις σε ελάχιστη απόσταση”. Ο συνδυασμός της κριτικής των άλλων μαζί με τον ανταγωνισμό των δίπλα σου, για την κατάκτηση της υψηλότερης μικρο-ηγεμονικής θέσης αντίκειται σε κάθε κίνημα που προτάσσει την επαναστατική ακεραιότητα.

– Το αναρχικό κίνημα είναι σε μεγάλο βαθμό υποκουλτούρα. Οι υποκουλτούρες είναι υπέροχες. Παρέχουν “στέγη” σε άτομα (συχνά ως σανίδα σωτηρίας), διατηρούν την γνώση του ακτιβισμού, επιτρέπουν τον πειραματισμό και πάει λέγοντας. Αλλά η διαφωνία δεν είναι επανάσταση. Έτσι, αν η πολιτική περιορίζεται σε υποκουλτούρα, η επαναστατική ρητορική καταλήγει κενή και αλλοτριωμένη. Οι άνθρωποι μισούν αυτό και γάμησε τα, αλλά με ποιο κόστος;

– Η τυπική εξωστρεφής συμπεριφορά (διάθεση) πολλών αναρχικών κύκλων κυμαίνεται από την γκρίνια για όλα μέχρι την ολοκληρωτική αγένεια. Κατά καιρούς, οι υποτιθέμενοι μικρόκοσμοί μας ενός απελευθερωμένου κόσμου είναι μεταξύ των πιο αφιλόξενων τοπίων που μπορεί κανείς να φανταστεί: σκοτεινοί, βρώμικοι και συνωστισμένοι από τύπους που μπερδεύουν την εχθρικότητα με την επανάσταση. Το να συμπεριφέρεσαι σαν μαλάκας δεν σε κάνει πιο ριζοσπαστικό, σε κάνει απλά μαλάκα. Δυστυχώς, η επιθετικότητα συχνά χαρακτηρίζει εσωτερικές διαφωνίες. Τα threads συζητήσεων σε κάποια online αναρχικά forums είναι από τα πιο ασφαλή μέσα ώστε να απορρίψουν οι άνθρωποι τον αναρχισμό μια για πάντα. Μια ριζοσπαστική προσέγγιση σε μια σύγκρουση χαρακτηρίζεται από την ανοικτότητα και την αυτοκριτική, όχι από ανώνυμους βρυχηθμούς.

– Παρά την θεωρητική εγκόλπωση της ατομικότητας και της διαφορετικότητας, πολλές καταστάσεις εντός της αναρχίας είναι πανομοιότυπες. Ένα μέσο cafe σε κεντρικό δρόμο συγκεντρώνει μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία ανθρώπων από τις περισσότερες αναρχικές συγκεντρώσεις. Υπάρχουν ιστορικοί λόγοι γι’ αυτό,αλλά ουσιαστικά, η αναρχική κουλτούρα – η γλώσσα, η εμφάνιση, οι κοινωνικοί κώδικες – είναι απλά πολύ ομογενοποιημένη. Πώς γίνεται οι αναρχικοί να αποτελούν αφιλόξενο περιβάλλον για τους ανθρώπους λόγω του τι φορούν, τρώνε, ακούν κλπ;

– Υπάρχει ένας καίριος διαχωρισμός στους αναρχικούς κύκλους μεταξύ των ακτιβιστών που αντιτίθενται στην αδικία και αυτών που βιώνουν την αδικία. Όλοι οι ακτιβιστές χρειάζεται να δρούνε μαζί για να αλλάξουν το οτιδήποτε, αλλά πρέπει να εξετάζοντα τα διαφορετικά κίνητρα. Ενώ τα άτομα που ανταποκρίνονται σε ένα κάλεσμα θεωρώντας το ως αποστολή τείνουν να είναι ιδεολόγοι, τα άτομα που επηρεάζονται από την αδικία είναι συχνά πιο πραγματιστές. Αν αυτή η διαφορά δεν εντοπίζεται, τα άτομα θα διαχωριστούν και θα σκορπίσουν. Στην χειρότερη περίπτωση, παραμένουν μόνο οι ιδεολόγοι με αφηρημένες διαφωνίες σχετικά με την προσωπική ταυτότητα ή την αποδεκτή γλώσσα υποθέτοντας πως αποτελούν την πιθανή πρώτη γραμμή της ριζοσπαστικής πολιτικής, ενώ χάνουν κάθε επαφή με την πολιτική δουλειά και την πραγματικότητα. Η ριζοσπαστική πολιτική τότε γίνεται κυρίως πνευματική εξάσκηση που απευθύνεται στο τίποτα σχετικά με την ποιότητα των πρωταγωνιστών της ως αφοσιωμένων και υπεύθυνων συντρόφων.

– Οι έννοιες του ελεύθερου και ασφαλούς χώρου, αντίστοιχα, συχνά συγχέονται. Οι ασφαλείς χώροι είναι χώροι όπου οι άνθρωποι βρίσκουν φροντίδα και υποστήριξη, είναι αναγκαίοι για τον κόσμο που ζούμε. Αλλά είναι χώροι που εκπληρώνουν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Δεν είναι οι ελεύθεροι χώροι που επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε, χώροι δηλαδή όπου οι άνθρωποι εκφράζονται ελεύθερα, εμπλέκονται σε διαφωνίες, και από κοινού λύνουν προβλήματα που προκύπτουν. Αυτό κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφάλεια μακροπρόθεσμα είναι η συλλογική δυνατότητα να υπερπηδούν τα όρια. Η απόλυτη ασφάλεια είναι αδύνατη. Οι αδυναμίες, οι παρανοήσεις και οι ενοχλήσεις είναι κομμάτι της κοινωνικής ζωής και δεν θα εξαφανιστούν ούτε και στις πιο αναρχικές κοινωνίες.

– Η ιδέα ότι ο καθένας θα μπορεί να κάνει οτιδήποτε μπερδεύεται με την ιδέα ότι ο καθένας θα έχει την δυνατότητα να κάνει τα πάντα. Η εισαγωγή των ικανοτήτων ή η διάδοση τη γνώσης από έμπειρους ακτιβιστές και διοργανωτές χλευάζεται. Αυτό οδηγεί στο να αντιμετωπίσουμε τις ίδιες παγίδες και να επανεφεύρουμε τον τροχό ξανά και ξανά.

-Υπάρχει μια σχεδόν πλήρης έλλειψη οράματος και στρατηγικού προσανατολισμού στο αναρχικό κίνημα. Επιπλέον, οι οργανωτικές δομές είναι σε κρίση. Ο αυθορμητισμός, το πρότυπο ομάδας συγγένειας, και η ρομαντική αντίληψη της πολλαπλότητας έχουν ηγεμονεύσει. Όλες αυτές οι έννοιες είναι γεμάτες ρωγμές. Οι μόνες μακρόχρονες κοινότητες που επιτρέπεται να υπάρξουν με βάση αυτές τις έννοιες, αποτελούνται από μια χούφτα φίλων, που είναι μια ανεπαρκής βάση για την οργάνωση που απαιτείται για την κοινωνική αλλαγή. Η κύρια απάντηση σε αυτό μέσα από το αναρχικό κίνημα, κυρίως είναι ο πλατφορμισμός, υποτιμά την σημασία της ατομικής ευθύνης, που οδηγεί στην σύγχυση της τυπικότητας με την αποτελεσματικότητα…

Ένα άρθρο του Gabriel Kuhn

από: https://rabidproletarians.espivblogs.net/archives/693 

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΞΥΜΗΤΗΡΗ

Εμπρός όλοι! Και με τα μπράτσα και με την καρδιά, τον λόγο και την πένα, το μαχαίρι και το όπλο, την ειρωνεία και την βλασφημιά, την κλεψιά, τη δηλητηρίαση και τον εμπρησμό, να κάνουμε… πόλεμο στην κοινωνία! Josheph Dejacque (1821-1864), ελευθεριακός αναρχοκομμουνιστής

Σε ένα κόσμο συνεχούς φτωχοποίησης, ταξικών ανισοτήτων, καταπίεσης και εκμετάλλευσης, ο κοινωνικός εκφασισμός προελαύνει μέσα απο τις προσταγές του κρατικού μηχανισμού, του κεφαλαίου και των φερεφώνων του, αφήνοντας χώρο για όλο και περισσότερη εξαθλίωση και καταστολή. Οι ρεφορμιστικοί συμβιβασμοί των άλλοτε πιο ριζοσπαστικών κομματιών της κοινωνίας μαζί με την αποβλάκωση, τον φιλοτομαρισμό και την λατρεία για τους δυνάστες, την καθιστά πλέον αδύναμη να διανοηθεί τη σύγκρουση με όλα τα παραπάνω.

Ο αναρχικός σύντροφός μας Κυριάκος Ξυμητήρης και η αναρχική συντρόφισσα Μαριάννα Μ. αποτελούν παράδειγμα ανιδιοτέλειας, επαναστατικού ήθους και πολιτικής στράτευσης σε όλες τις εκφάνσεις του αγώνα. Από τις αναρχικές συνελεύσεις, την αλληλεγγύη στους κρατούμενους, τους αγώνες υπεράσπισης των μεταναστών, των εργασιακών κεκτήμενων, τον αγώνα ενάντια στον εξευγενισμό και την καταστολή, οι σύντροφοί μας δώσαν “ψυχή και σώμα” κρατώντας της φλόγα της επαναστατικής υπόθεσης πάντοτε αναμμένη. Τα γεγονότα της 31ης Οκτωβρίου πάγωσαν την καρδιά μας αλλα ταυτόχρονα μας πείσμωσαν να συνεχίσουμε τον αγώνα του Κυριάκου και της Μαριάννας αλλά και άλλων τόσων συντρόφων και συντροφισσών ανά τα χρόνια που δώσαν τη ζωή τους ή φυλακίστηκαν στη μάχη για την ατομική και κοινωνική απελευθέρωση, την επανάσταση και την αναρχία.

Στον απόηχο του δυστυχήματος της 31ης Οκτώβρη παρακολουθήσαμε τους ρουφιάνους των ΜΜΕ να προσπαθούν να απονοηματοδοτήσουν τον αγώνα των συντρόφων μας, να τους πλασάρουν ως αμοραλιστές αιμοδιψείς τρομοκράτες που διψούσαν για αίμα αθώων πολιτών, ενω ταυτόχρονα πούλησαν θανατοπολιτική δείχνοντας βίντεο απο το κατεστραμμένο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας προκειμένου να ανεβάσουν τα νούμερα τηλεθέασης και να ικανοποιήσουν το ακροδεξιό τους ακροατήριο. Όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε ένας νέος κύκλος διώξεων στο πολιτικό και κοινωνικό περίγυρο των συντρόφων αλλά και σε άτομα που δεν είχαν καμία σχέση μαζί τους.

Το διάστημα που μεσολάβησε πραγματοποιήθηκαν δράσεις αλληλεγγύης στα συντρόφια που κατηγορούνται για την υπόθεση των Αμπελοκήπων αλλά και για την μνήμη του συντρόφου Κυριάκου Ξυμητήρη παγκόσμια. Πορείες, μικροφωνικές, κινήσεις αλληλεγγύης και χτυπήματα άμεσης δράσης από την Ελλάδα μέχρι τη Χιλή και από τη Γερμανία μεχρι την Ινδονησία.

Γνωρίζουμε πως η πραγματική τρομοκρατία είναι η συνεχής κατάργηση των εργασιακών κεκτημένων, οι αυξήσεις των τιμών στα σούπερ μάρκετ και οι εξώσεις των χαμηλότερων κοινωνικά στρωμάτων για χάρη των τραπεζών. Τρομοκρατία είναι η συγκάλυψη του κρατικού εγκλήματος στα Τέμπη, όπως και των κυκλωμάτων τράφικινγκ στα οποία συμμετέχει μεγάλο μέρος του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού (βλ. υπόθεση greek police mafia). Τρομοκρατία είναι οι χιλιάδες πνιγμένοι μετανάστες/στριες στη μεσόγειο και οι πόλεμοι που τους ωθούν προς εκτόπιση, όπως ο γενοκτονικός πόλεμος στην Παλαιστίνη.

Απο την πλευρά μας ερχόμαστε να δηλώσουμε πως το επαναστατικό – εξεγερτικό νήμα που συνδέει γενιές και γενιές δεν πρόκειται να σπάσει. Θα υπάρχουν πάντα κινήσεις που θα αμφισβητούν το μονοπώλιο της βίας κράτους και κεφαλαίου και θα επιστρέφουν ένα ποσοστό της σε αυτούς που τη φέρουν.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις παρακάτω εμπρηστικές επιθέσεις στο διάστημα από τις 18/12 μέχρι τις 28/12 στους εξής στόχους:

  • όχημα βαν της ΔΕΔΔΗΕ στο Ελληνικό,
  • αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στα Πατήσια,
  • μηχανή μπάτσου στο Χολαργό,
  • κρατικό SUV όχημα στην Κυψέλη,
  • το κέντρο μελέτης του βουλευτή της ΝΔ Γ.Καλλιάνου στη Γλυφάδα,
  • μηχανή μπάτσου στου Ζωγράφου.

Καλούμε τα συντρόφια εδώ αλλά και παντού να δυναμώσουμε την φλόγα της άμεσης δράσης και της εξεγερσιακής προοπτικής.

Κυριάκος Ξυμητήρης πάντα παρών!

Αλληλεγγύη στην αναρχική συντρόφισσα Μαριάννα Μ.

Άμεση απελευθέρωση της αναρχικής Δήμητρας Ζ., του Δημήτρη, του Νίκου Ρωμανού και του Α.Κ.

Αλληλεγγύη στον προφυλακισμένο σύντροφο Κ.Κ.

Αλληλεγγύη στο προφυλακισμένο πρώην μέλος της RAF Daniela Klette και στα καταζητούμενα πρώην μέλη Burkhard Garweg και Ernst-Volker Staub

νυχτερινά σλάλομ / κομάντο Κυριάκος Ξυμητήρης

πηγή: athens.indymedia

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΓΟΣ ΠΑΡΩΝ

Στις 3/2 στα δικαστήρια του Βόλου εκδικάστηκε η υπόθεση δολοφονίας του Βασίλη Μάγγου. Οι κατηγορούμενοι μπάτσοι πέσαν στα μαλακά με ανασταλτικές ποινές-χάδια. Τί να περιμένει άλλωστε κάποιος από μια δικαιοσύνη χειραγωγημένη από το εξουσιαστικό σύστημα και ενσωματωμένη στους θεσμούς της κρατικής μαφίας;  Μόνη δικαιοσύνη η κοινωνική επανάσταση.
Στις 14/06/2020 κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης σε διωκόμενο για τον αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-LAFARGE, έξω από τα δικαστήρια της πόλης ξυλοκοπείται από την ΕΛΑΣ σε κοινή θέα ο Β. Μάγγος ο οποίος στη συνέχεια οδηγείται στο Α.Τ. Μαγνησίας όπου και βασανίζεται.
Την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στις 9 π.μ. συνεχίζεται η πλημμεληματικού χαρακτήρα εκδίκαση των βασανιστών του Β. Μάγγου στα δικαστήρια του Βόλου. Θα είναι η 3η δικάσιμος για την υπόθεση, στην οποία η οικογένεια δεν έχει δικαίωμα νομικής εκπροσώπησής και παρά την παραπομπή και αυτών των κατηγορουμένων σε κακούργημα δικάζονται για τον ξυλοδαρμό ως στιγμιαίο κάδρο σε σχέση με τον συνολικό βασανισμό του Βασίλη. Οι καταθέσεις έχουν ολοκληρωθεί και η διαδικασία θα συνεχιστεί με την αγόρευση των δικηγόρων των κατηγορούμενων και την ανακοίνωση της απόφασης.
Στην προηγούμενη δικάσιμο (27/1/2025) όσοι και όσες κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου ήρθαν αντιμέτωποι με έδρανα γεμάτα από κάθε λογής μπάτσους. Ήρθαν αντιμέτωποι με τους δικηγόρους και τους μάρτυρες υπεράσπισης(όλοι τους ήταν μπάτσοι) να προσπαθούν να τελέσουν μία ακόμα έκδηλη δολοφονία χαρακτήρα του θύματος που οι ίδιοι ξυλοκόπησαν και βασάνισαν, λες και στη δίκη δεν είναι κατηγορούμενοι αλλά κατήγοροι. Παρακολουθήσαμε εν ολίγοις μια live επίδειξη των μηχανισμών συγκάλυψης που αποτελούν πυρήνα της Ελληνικής Αστυνομίας, με μια παρέλαση μαρτύρων-υποστηρικτών βίαιων κατασταλτικών μεθόδων, με συστηματική επίκληση στην οικογενειακή κατάσταση των βασανιστών αλλά και την πλαισίωση από «αυθεντίες» όπως η ιατροδικαστής η οποία υποστήριξε σύμφωνα με βιβλιογραφία(?) ότι τα τραύματα του Βασίλη προέρχονται από κάποια «ζαρτινιέρα».
Καθημερινά η κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με την αστυνομική καταστολή από τις συγκεντρώσεις των Τεμπών μέχρι τους εποχικούς πυροσβέστες, τους αγρότες, του φοιτητές και τους γιατρούς. «Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος» και σ’ αυτό το δόγμα το κράτος έχει δώσει λευκή επιταγή προκειμένου να καταστείλει όποιον διεκδικεί τα αυτονόητα: καθαρό αέρα και ελεύθερα νερά, κλίνες και στελέχωση των νοσοκομείων, δωρεάν παιδεία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ασφαλείς μεταφορές. Η Αστυνομία από την πλευρά της φαίνεται να απολαμβάνει ιδιαίτερα το πόστο που της αναθέτουν, με ζήλο υπέρ του δέοντος όπως φαίνεται στα αμέτρητα περιστατικά αυθαιρεσιών που έρχονται στο φως συνεχώς.
Όπως εύκολα στήνονται σκευωρίες για να διωχθούν με υπερδιογκωμένα κατηγορητήρια και αίολα στοιχεία αγωνιστές/αγωνίστριες, τόσο εύκολα στήνονται και δικές παρωδίες με ελαφρυντικά και προειλημμένες ευεργετικές αποφάσεις, κλείνοντας το μάτι στους κατασταλτικούς μηχανισμούς ώστε να συνεχίσουνε απρόσκοπτα το έργο τους.
Ο βασανισμός του Β. Μάγγου από τους μπάτσους είναι χτύπημα κατά των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας. Η μνήμη δεν είναι σκουπίδι και δεν θα την αφήσουμε βορά στα χέρια των καταπιεστών.
Στεκόμαστε αλληλέγγυα δίπλα στην οικογένεια, τους φίλους και τους συντρόφους μέχρι την δικαίωση.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΤΙ ΚΑΝΑΝ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΗ
Ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης Βόλου

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΗΣ, 7-8/2, ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΞΥΜΗΤΗΡΗ

ΟΣΟΙ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ

Ο αναρχικός σύντροφος Κυριάκος Ξυμητήρης ήταν ένας από εμάς. Την μνήμη του θα την υπερασπιζόμαστε και θα την διαφυλάσσουμε για πάντα στις καρδιές μας και σε κάθε στιγμή του αγώνα.

“Γνωρίζω ότι δεν τους υπολογίζετε γιατί η Αυλή είναι οπλισμένη, σας ικετεύω όμως να μου επιτρέψετε να σας αναφέρω ότι πρέπει να τους υπολογίζετε πολύ, κάθε φορά που οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι το παν. Να σε ποιο σημείο βρίσκονται: κι αυτοί αρχίζουν να μην υπολογίζουν τα στρατεύματά σας γιατί το κακό είναι ότι η δύναμή τους υπάρχει μέσα στη φαντασία τους και μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη σιγουριά ότι, εν αντιθέσει προς όλα τα άλλα είδη ισχύος, όταν φτάσουν σ’ ένα ορισμένο σημείο, μπορούν να κάνουν ό,τι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν.”

-Καρδινάλιος του Ρετζ

Στις 31/10/24, ύστερα από έκρηξη σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους έπεσε στη μάχη για την κοινωνική και ταξική απελευθέρωση ο αναρχικός σύντροφος Κυριάκος Ξυμητήρης ενώ η αναρχική συντρόφισσα Μαριάννα Μ., που επίσης βρισκόταν στο διαμέρισμα, κατέληξε βαριά τραυματισμένη στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Μόλις μια ημέρα μετά από τη δεύτερη κατά σειρά επέμβαση που υπεβλήθη και ενώ παρέμενε νοσηλευόμενη για 15 ημέρες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ως πολυτραυματίας, μεταφέρθηκε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού όπου μέχρι και σήμερα της στερούν την αναγκαία για τη βεβαρημένη υγεία της ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα, εν μέσω μιντιακής προπαγάνδας αλλά και με δήθεν αδιάσειστα στοιχεία, προφυλακίζονται η αναρχική συντρόφισσα Δήμητρα, ο σύντροφος Δημήτρης, ο αναρχικός σύντροφος Νίκος Ρωμανός και ο Α.Κ.

Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε σύντροφο και συντρόφισσα, που αντιμετωπίζει τις κρατικές κατασταλτικές μεθοδεύσεις. Απέναντι στον κόσμο της εξατομίκευσης και της μοιρολατρίας, προτάσσουμε τον αγώνα με όλα τα μέσα. Δυναμώνουμε ο ένας δίπλα στην άλλη, υπερασπιζόμαστε τα συντρόφια μας. Η αλληλεγγύη μας να αποτελέσει τείχος προστασίας για τα αιχμάλωτα συντρόφια μας και οποιεσδήποτε επιπλέον διώξεις. Απέναντι σε κάθε κατασταλτική κίνηση του κράτους θα στεκόμαστε αλληλέγγυα δίπλα τους χωρίς δισταγμό.

Για τα γεγονότα της 31/10 και τις πολιτικές επιλογές αγώνα που οδήγησαν σε αυτά, δεν θα μιλήσουν οι ρουφιάνοι των κρατικών μηχανισμών και του κεφαλαίου. Θα μιλήσουν τα συντρόφια που τα έζησαν και πλήρωσαν βαρύ τίμημα και εκείνα που διώκονται για αυτά. Θα μιλήσει το ανταγωνιστικό κίνημα, όλες, όλα και όλοι εμείς που πορευτήκαμε μαζί με τον σύντροφο Κυριάκο και τη συντρόφισσα Μαριάννα, εμπνευστήκαμε και συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε από την καθαρή ματιά και την ανυποχώρητη αγωνιστικότητά τους. Αγωνιστικότητα που εκφράζεται με επιλογές αντίστασης μέσα σε ένα πολύμορφο πεδίο αγώνων, με όλα τα μέσα, ενάντια στον κόσμο της εξουσίας Είναι αυτές οι επιλογές αγώνα που κρατάνε ζωντανό το νήμα της εξέγερσης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μίας ιστορικής εξεγερσιακής συνέχειας που διατηρεί ζωντανό μέσα στις καρδιές και τα μυαλά μας το όραμα για την κοινωνική επανάσταση.

Γι’ αυτόν τον λόγο δεν ξεχνάμε και δεν θα πάψουμε να λέμε: Τρομοκράτες ήταν, είναι και θα είναι το κράτος και το κεφάλαιο. Αυτοί τρομοκρατούν μέσα από την καθημερινή καταπίεση των ζωών μας. Αυτοί είναι που μας καταδικάζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, που μας πετάνε στον δρόμο ξεπουλώντας την αυτονόητη ανάγκη για στέγαση σε funds, που μετατρέπουν τις γειτονιές μας σε απρόσιτες τουριστικές ζώνες, που κρύβουν τις διαρκώς αυξανόμενες εργατικές δολοφονίες πίσω από τη λέξη ατύχημα, που σκοτώνουν μετανάστ(ρι)ες/α και προσφυγ(ισσ)ες/α στα σύνορα, στα εργασιακά κάτεργα και τα αστυνομικά τμήματα, που καλύπτουν και αναπαράγουν την πατριαρχία και τη σεξιστική βία μοιράζοντας ανερυθρίαστα panic buttons. Εκείνοι που εξαπολύουν πολέμους στο βωμό των οικονομικών και πολιτικών τους συμφερόντων, εκείνοι που ξαναμοιράζουν τον κόσμο βάφοντας τα χέρια τους με αίμα, εκείνοι, που επιτίθενται στους αραβικούς λαούς και ισοπεδώνουν την αντιστεκόμενη Γάζα, εκείνοι που παρακολουθούν, συμμετέχουν και διαπράττουν τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Εκείνοι που επιβεβαιώνουν τη βία ενός συστήματος ανισοτήτων, τη βία των ισχυρών.

Η επιχείρηση υπονόμευσης του επαναστατικού λόγου και δράσης δείχνει πως φοβούνται τους ανθρώπους που δεν συμβιβάζονται με την αδικία, την ανισότητα, την εκμετάλλευση. Απέναντι στην επιχείρηση προπαγάνδας και τρομοκράτησης του κράτους και των αφεντικών, αλλά και την απόπειρα αποπολιτικοποίησης των αναβαθμισμένων επιλογών, απαντάμε πολιτικά και ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Υπερασπιζόμαστε όλους αυτούς και όλες αυτές που έδωσαν τη ζωή τους, που φυλακίστηκαν, που αγωνίστηκαν μέσα στα τόσα χρόνια του κοινωνικού και ταξικού πολέμου. Η επαναστατική αντιβία είναι ένα αναγκαίο εργαλείο αγώνα ως συλλογική άμυνα των κοινωνικών κομματιών που αγωνίζονται απέναντι στην κρατική κατασταλτική βία, καθώς μπορεί να δράσει ως μοχλός πίεσης για το σαμποτάζ των σχεδίων των κυρίαρχων, για την αποτροπή των εθνικών πολέμων αλλά και για τη διάχυση του επαναστατικού προτάγματος. Ο ένοπλος αγώνας ως κομμάτι της επαναστατικής αντιβίας, παίζοντας καθοριστικό ρόλο υπέρ των από τα κάτω στις ισορροπίες ισχύος, επιχειρεί και καταφέρνει να επιστρέφει στο κράτος μια μερίδα από την βία που καθημερινά μας ασκεί. Η επαναστατική αντιβία και η ένοπλη πάλη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ριζοσπαστικού κινήματος, του πολύμορφου κοινωνικού και ταξικού αγώνα, ριζωμένο βαθιά στην αγωνιστική παράδοσή μας, και το υπερασπιζόμαστε αδιαπραγμάτευτα.

Η απώλεια του αναρχικού συντρόφου Κυριάκου αφήνει ένα τεράστιο κενό σε όσους όσες και όσα βρέθηκαν κοντά του, αλλά και στον αγώνα τον ίδιο, τον οποίο σημάδεψε τόσο με τη στάση του όσο και με τα λόγια του. Ακόμα, αφήνει ένα κενό και στην ίδια την κοινωνία αφού εκείνος, κόντρα στη γενικότερη οπισθοχώρηση, δεν έπαψε να νιώθει, δεν επέλεξε να κλείσει τα μάτια μπροστά στη βία κράτους και κεφαλαίου.

Ο Κυριάκος ήταν για χρόνια αδιάλειπτα παρών σε εγχειρήματα αλληλεγγύης κρατουμένων, στο αντιπολεμικό-Διεθνιστικό κίνημα, σε δράσεις για την υπεράσπιση της γειτονιάς των Εξαρχείων, στους αγώνες εντός των πανεπιστημίων, στην υπεράσπιση των απελευθερωμένων χώρων των καταλήψεων και σε κάθε κοινωνικό και ταξικό αγώνα. Δοσμένος σε αυτούς, πάντα με τη διάθεση να ανακαλύψουμε μαζί τις πιο εξεγερσιακές τους προεκτάσεις. Δεν υπερασπιζόταν απλά θεωρητικά τον πολύμορφο αγώνα προς την κοινωνική απελευθέρωση, αλλά αποτελούσε την πιο αληθινή του ενσάρκωση.

Ο ένοπλος αναρχικός αγωνιστής Κυριάκος επέλεξε να πολεμήσει μέχρι τέλους μαχόμενος με όλα τα μέσα τον κόσμο της εξουσίας, το κράτος, το κεφάλαιο, τον ρατσισμό, την πατριαρχία. Επέλεξε να αγωνιστεί από την πλευρά των καταπιεσμένων και των εξεγερμένων για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο αλληλεγγύης, ισότητας, ελευθερίας. Κάπως έτσι τον βρήκε και η τελευταία του ανάσα, εκεί που συνειδητά και πάντα με συνέπεια επέλεξε να είναι, στον αγώνα.

Η μνήμη του λοιπόν δεν μπορεί να αποτελεί μια τυπολατρική διαδικασία, αλλά μια δυναμική κίνηση αντίστασης απέναντι στην εξουσία του κράτους και του κεφαλαίου. Μια διαδικασία μνήμης που δεν εξαντλείται στα τελευταία βήματα μιας πορείας στο κέντρο της Αθήνας αλλά με αφορμή αυτά μεταστοιχειώνεται σε δυναμική διεκδίκηση ενάντια στην υποβάθμιση των ζώων μας. Για έναν κόσμο ελεύθερο, για τον κόσμο που πίστευε και αγωνιζόταν ο αναρχικός Κυριάκος Ξυμητήρης.

” Στις 31/10 ύψωσα γροθιά και με το ματωμένο μου στόμα ορκίστηκα ΑΓΩΝΑ.
Στις 31/10 ύψωσα γροθιά και μέσα στα συντρίμμια της οδού Αρκαδίας είπα
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΞΥΜΗΤΗΡΗΣ ΠΑΡΩΝ.”

-Μαριάννα Μ.

Επιτίθενται με τέτοια λύσσα στον νεκρό αναρχικό σύντροφό μας Κυριάκο επειδή νεκρούς μας φοβούνται πιο πολύ. (Τ. Λειβαδίτης) Επειδή ξέρουν, ότι ο θάνατός του είναι ήδη χαραγμένος στην επαναστατική μνήμη. Επειδή ξέρουν, ότι ο τρόπος που έζησε και πέθανε αποτελεί ήδη πυξίδα για τους αγωνιζόμενες και τους αγωνιζόμενους.

Καλούμε σε διεθνές διήμερο δράσης
στη μνήμη του αναρχικού συντρόφου Κυριάκου Ξυμητήρη.

  • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ 7/02, 20:00 (τοποθέτηση πλακέτας Μεσολογγίου)
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ & ΑΓΩΝΑ 8/02, 13:00 (προσυγκέντρωση Προπύλαια)

ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΡΙΣΚΟ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΞΥΜΗΤΗΡΗΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Η ΘΛΙΨΗ ΜΑΣ ΟΡΓΗ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ/ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές και αγωνίστριες

ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ NEW DEAL ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ

Το κείμενο “Οικοσοσιαλισμός: ρεφορμιστικός ή επαναστατικός, κρατιστικός ή ελευθεριακός” είναι του  Wayne Price. Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται εδώ: https://www.anarkismo.net/article/31250  και η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από  τη σελίδα  https://rabidproletarians.espivblogs.net/archives/940

Εισαγωγή της μετάφρασης: Στον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί στις μέρες μας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή μπορούν και πρέπει να ειπωθούν πολλά. Το παρόν κείμενο του Πράις είναι ένα κείμενο σημερινό (δημοσιεύτηκε το Γενάρη – πριν γίνει ο μεγάλος ντόρος) το οποίο μας δίνει τη μεγάλη εικόνα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Οι αναγνώστες ας έχουν κατά νου ότι αντίστοιχο με του αμερικανικού «Πράσινου New Deal» πάει να επιτευχθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (οι προτάσεις έχουν ήδη κατέβει στο ευρωκοινοβούλιο). Αυτά σαν μια προσπάθεια κατανόησης της πρεμούρας των αστών για το κλίμα σήμερα…

Το κείμενο είναι “σημερινό” ωστόσο τα ζητήματα αυτά οι Αναρχικοί, ανά τον κόσμο, τα έχουν στην ατζέντα τους εδώ και πολλά χρόνια. Σε θεωρητικό επίπεδο τίποτα δεν έχει αλλάξει· το ζήτημα της οικολογίας παραμένει στην επιφάνεια, μαζί με την αναγκαιότητα καταστροφής του συστήματος της ατομικής ιδιοκτησίας.

Οικοσοσιαλισμός: ρεφορμιστικός ή επαναστατικός, κρατιστικός ή ελευθεριακός;

του Wayne Price

Η ιδέα του «Πράσινου New Deal» έχει τεθεί ως απάντηση στην απειλή της κλιματικής και της οικολογικής καταστροφής. Δύο τέτοιες προτάσεις αναλύονται εδώ και αντιπαρατίθενται με το πρόγραμμα του επαναστατικού ελευθεριακού οικοσοσιαλισμού.

Σύμφωνα με τους κλιματολόγους, ο βιομηχανικός πολιτισμός έχει το πολύ μια ντουζίνα χρόνια έως ότου η υπερθέρμανση του πλανήτη να είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό θα προκαλέσει (και ήδη προκαλεί) ακραίες καιρικές συνθήκες, επιταχύνοντας την εξολόθρευση ειδών, ξηρασίες και πλημμύρες, απώλεια χρήσιμου νερού, τεράστιες καταιγίδες, αύξηση της στάθμης της θάλασσας που θα καταστρέψει νησιά και παράκτιες πόλεις, και συνολικά περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες ούτε άνθρωποι ούτε άλλοι οργανισμοί μπορούν να υπάρξουν. Τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά αποτελέσματα θα είναι τρομακτικά.

Από τη συλλογή του https://justseeds.org/

Οι επιστήμονες γράφουν ότι οι άνθρωποι έχουν τις τεχνολογικές γνώσεις για να αποφύγουν τα χειρότερα αποτελέσματα. Αλλά αυτό θα απαιτούσε τεράστιες προσπάθειες για να μειωθεί δραστικά η παραγωγή θερμότητας που παγιδεύει τα αέρια του θερμοκηπίου. Η πρόσφατη Διακυβερνητική Ομάδα του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή γράφει ότι «αυτό θα απαιτούσε ταχείες και εκτεταμένες αλλαγές στην ενέργεια, στη γη, στο αστικό πεδίο και στις υποδομές (συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και των κτιρίων) και στα βιομηχανικά συστήματα (…) άνευ προηγουμένου όσον αφορά την κλίμακα». (Σμιθ, 2018) Τουλάχιστον αυτό σημαίνει μια ταχεία αλλαγή με κλείσιμο των βιομηχανιών που παράγουν ορυκτά καύσιμα, αφήνοντας το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο στο έδαφος και κατανέμοντας ό,τι είναι διαθέσιμο σήμερα. Αυτό σημαίνει την αντικατάστασή τους με προστατευμένες κι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημαίνει δραστικές αλλαγές στις βιομηχανίες καυσίμων που έχουν ως βάση τον άνθρακα, από την κατασκευή έως τη μεταποίηση. Αυτό σημαίνει την παροχή εναλλακτικών θέσεων εργασίας και υπηρεσιών για όλους όσους πεταχτούν εκτός εργασίας από αυτές τις αλλαγές.

Στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, υπήρξαν ανησυχίες από ορισμένους οικονομικούς επενδυτές, επιχειρηματίες (σε μη πετρελαϊκές βιομηχανίες) και τοπικούς πολιτικούς. Σε γενικές γραμμές, όμως, η αντίδραση των παραδοσιακών πολιτικών είναι η ίδια ως συνήθως. Οι κύριες προτάσεις για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής ήταν η επιβολή κάποιων φόρων στις εκπομπές άνθρακα. Από τους φιλελεύθερους έως τους συντηρητικούς, αυτό έχει εγκωμιαστεί ως μια μεταρρύθμιση “υπέρ της αγοράς”. Αλλά, όπως εξήγησε ο Ρίτσαρντ Σμιθ (2018), αυτές είναι ανεπαρκείς και μάλιστα δόλιες προτάσεις. «Εάν ο φόρος είναι πολύ ελαφρύς, δεν καταφέρνει να συμπιέσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων αρκετά ώστε να βοηθήσει το κλίμα. Αλλά () καμία κυβέρνηση δεν θα βάλει τόσο υψηλή τιμή που να προκαλέσει πραγματικά βαθιές μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, διότι όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να βγουν εκτός αγορών, θα βγάλουν τους εργαζομένους εκτός εργασίας και ενδεχομένως θα προκαλέσουν ύφεση ή τίποτα χειρότερο.»

Στις ΗΠΑ, ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα αμφισβητεί ξεκάθαρα τα επιστημονικά στοιχεία ως “hoax”(φάρσα). Ωσάν να δήλωνε «μετά από μας, κατακλυσμός», η πολιτική του ήταν να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, κάνοντας κι άλλες επιθέσεις στο περιβάλλον. Το άλλο κόμμα δέχεται με λόγια την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά υποστηρίζει μόνο ανεπαρκή και περιορισμένα βήματα για την αντιμετώπισή της. Έχει επίσης προωθήσει την αύξηση των γεωτρήσεων, της υδραυλικής ρηγμάτωσης (fracking), και την καύση καυσίμων άνθρακα. Αυτοί οι Ρεπουμπλικάνοι, οι Δημοκρατικοί και οι συνέταιροι χορηγοί τους είναι εχθροί της ανθρωπότητας και της φύσης, χειρότεροι από εγκληματίες πολέμου.

Από την Αριστερά, υπήρξαν σοβαρές προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση των επιστημόνων. Διάφοροι οικοσοσιαλιστές και άλλοι ριζοσπάστες έχουν υποστηρίξει μια τεράστια προσπάθεια να αλλάξει η πορεία της βιομηχανικής κοινωνίας. Αυτό μερικές φορές αποκαλείται«Πράσινο New Deal». Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στο New Deal των ΗΠΑ του Φ. Ντ. Ρούζβελτ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Οι υποστηρικτές της θεωρίας αυτής συνήθως μοντελοποιούσαν τα προγράμματά τους για τη βιομηχανική κινητοποίηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ακολούθησε το New Deal. (Για παράδειγμα, βλέπε Aronoff 2018; Ocasio-Cortez 2018; Rugh 2018; Simpson 2018; Smith 2018; Wikipedia.)

Πρέπει να υπάρξει μια τεράστια κοινωνική προσπάθεια για να αλλάξουμε την τρέχουσα τεχνολογική μας πορεία. Μια δραστική μεταμόρφωση του βιομηχανικού πολιτισμού είναι απαραίτητη εάν είμαστε διατεθειμένοι (σύμφωνα με τη φράση του Ρίτσαρντ Σμιθ) να «σώσουμε τους ανθρώπους», καθώς επίσης και τα ζώα και τα φυτά. Δεν χρειάζεται τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση. Ωστόσο, νομίζω ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες σ’ αυτή τη συγκεκριμένη προσέγγιση, κυρίως στο μοντέλο του New Deal και την κινητοποίηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – οι οποίες δεν ήταν επαναστάσεις, και παρόλα αυτά εξιδανικεύτηκαν. Οι υποστηρικτές ενός Πράσινου New Deal είναι σχεδόν όλοι τους ρεφορμιστές – μ’ αυτό δεν εννοώ τους υπέρμαχους των μεταρρυθμίσεων, αλλά εκείνους που πιστεύουν ότι θα είναι αρκετή μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Είναι κρατιστές-σοσιαλιστές που πρωτίστως βασίζονται στην παρέμβαση του κράτους στην οικονομία ακόμα και στον έλεγχο της οικονομίας απ’ αυτό· στην πράξη αυτό το πρόγραμμα δεν δημιουργεί το σοσιαλισμό αλλά τον κρατικό καπιταλισμό.

Από τη σκοπιά του επαναστατικού αναρχικού-σοσιαλισμού, η στρατηγική του «Πράσινου New Deal» είναι προβληματική επειδή σημαίνει (1) μια προσπάθεια μετασχηματισμού του υπάρχοντος καπιταλισμού, όχι τον αγώνα με στόχο την ανατροπή του. (2) Όπως συχνά αναφέρεται, χρειάζεται δουλειά μέσω του Δημοκρατικού Κόμματος. (3) Προτείνει να χρησιμοποιηθεί το σημερινό εθνικό κράτος ως μέσο αλλαγής. Τέλος (4), ενώ οι υποστηρικτές μιλούν για λαϊκή κινητοποίηση και εκδημοκρατισμό, η τελική τους προσέγγιση είναι ο συγκεντρωτισμός από τα πάνω προς τα κάτω.

Τα σχέδια των Οκέσιο-Κορτέζ και Ρίτσαρντ Σμιθ

Ένα μέλος των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής (Democratic Socialists of America – DSA), η Αλεξάντρια Οκέσιο-Κορτέζ μόλις εκλέχθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως αντάρτισσα των Δημοκρατικών από το Κουίνς, της Νέας Υόρκης. Με μια ομάδα συναδέλφων της, πρότεινε επίσημα στο Λευκό Οίκο την ίδρυση μιας ειδικής Επιλεγμένης Επιτροπής για το Πράσινο New Deal (Ocasio-Cortez 2018). Αυτή η επιτροπή του Κογκρέσου θα επεξεργάζονταν ένα σχέδιο για τη μετάβαση των ΗΠΑ σε μια «πράσινη» οικονομία που δεν θα είναι βασισμένη στο κάρβουνο- αν και στην πραγματικότητα δεν θα είχε την εξουσία να εφαρμόσει οποιοδήποτε σχέδιο. Υποτίθεται ότι αυτό θα καταθέτονταν στο συνέδριο του 2019.

Η επιτροπή θα ανέπτυσσε ένα «Σχέδιο» για την επίτευξη στόχων όπως «100% εθνική ισχύ από ανανεώσιμες πηγές» σε δέκα χρόνια, ένα εθνικό «έξυπνο» ενεργειακό πλέγμα, αναβάθμιση των οικιστικών και βιομηχανικών κτιρίων για εξοικονόμηση ενέργειας, επενδύσεις για τη συρρίκνωση των αερίων του θερμοκηπίου, καθιστώντας την «πράσινη» τεχνολογία μια μεγάλη αμερικάνικη εξαγωγή. Κεντρικός στόχος είναι η «κατάργηση του άνθρακα στις βιομηχανίες των κατασκευών, των γεωργικών και άλλων». «Κατάργηση του άνθρακα, επιδιόρθωση και βελτίωση των μεταφορικών και άλλων υποδομών» (Ocasio-Cortez 2018). Υποτίθεται ότι αυτοί οι στόχοι θα εφαρμοστούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν καλές θέσεις εργασίας, υπηρεσίες και ευημερία για όλους.

Από τη συλλογή του https://justseeds.org/

Ο Ρίτσαρντ Σμιθ είναι γνωστός διορατικός οικοσοσιαλιστής συγγραφέας (από τον οποίο έμαθα πάρα πολλά, παρά τις διαφωνίες). Έχει γενικά θετική αντίδραση στην πρόταση αυτή (Σμιθ 2018). Περιγράφοντας τον εαυτό του ως «υπερήφανο μέλος» των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής, ενστερνίζεται την ιδέα της Οκέσιο-Κορτέζ για ένα τεράστιο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα βασιστεί πάνω στο New Deal και την κινητοποίηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, εγείρει κάποιες σημαντικές ανησυχίες, ειδικά γύρω από τον βασικό στόχο της “απο-ανθρακοποίησης”.

«Αυτό που δεν λέγεται είναι ότι η κατάργηση του άνθρακα θα πρέπει να μεταφραστεί σε κλείσιμο και μείωση των εξόδων των υπαρχόντων εταιρειών. Πώς καταργεί κανείς τη χρήση άνθρακα από την ExxonMobil ή τη Chevron ή την Peabody Coal; Η κατάργηση του άνθρακα για τις εταιρείες αυτές σημαίνει τη χρεοκοπία τους. Το ίδιο θα ισχύει και για πολλές από τις μεταγενέστερες καταναλώτριες βιομηχανίες…» Αυτό που απαιτείται, καταλήγει, είναι η ανάληψη αυτών των βιομηχανιών απ’ το κράτος με σκοπό να κλείσουν ή να τροποποιηθούν δραστικά. «Αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κλεισίματα, περιορισμούς, εξαγορές, ή εθνικοποίηση

Ακόμη μεγαλύτερη από την ανάγκη αφαίρεσης του άνθρακα στις βιομηχανίες (στις Η.Π.Α. και διεθνώς), είναι η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο, οικολογικά βιώσιμο σύστημα παραγωγής. «Ίσως η μεγαλύτερη αδυναμία του σχεδίου GND (Πράσινο New Deal) είναι ότι δεν βασίζεται στη θεμελιώδη αντίληψη ότι μια άπειρα αναπτυσσόμενη οικονομία δεν είναι πλέον δυνατή σε έναν περιορισμένο πλανήτη (…), στην επιτακτική ανάγκη για οικονομική από-ανάπτυξη πολλών βιομηχανιών ή στην ανάγκη να καταργήσουν ολόκληρους μη βιώσιμους βιομηχανικούς κλάδους, από τα τοξικά φυτοφάρμακα, έως τις χωματερές και ως τους κατασκευαστές όπλων»

Σε αντίθεση με τη συνάδελφό του (και πολιτικό των Δημοκρατικών) Οκέσιο-Κορτέζ, ο Σμιθ θέτει ένα πρόγραμμα το οποίο απαιτεί ρητά κυβερνητικές αναλήψεις από τις εταιρείες παραγωγής ορυκτών καυσίμων. (Επισημαίνει επίσης: «Έχουν κι άλλοι επίσης υποστηρίξει την εθνικοποίηση για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων»). Ζητά ακόμη την εθνικοποίηση βιομηχανιών που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα: «αυτοκίνητα, αεροπορία, πετροχημικά, πλαστικά, κατασκευές, μεταποίηση, ναυτιλία, τουρισμό και ούτω καθεξής». Αυτές οι εθνικοποιήσεις θα αποτελούσαν μέρος ενός σχεδίου για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, τη σταδιακή εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την παύση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, τον τερματισμό ή την τροποποίηση βιομηχανιών που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, και τη δημιουργία μεγάλων κυβερνητικών προγραμμάτων απασχόλησης. Αυτό σημαίνει αλλαγή από μια οικονομία βασισμένη στην ποσοτική ανάπτυξη, τη συσσώρευση και τα κέρδη, στην «από-ανάπτυξη [και] ουσιώδη αποβιομηχανοποίηση».

Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να φαίνεται επαναστατικό. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό στο πλαίσιο του καπιταλισμού () Η κλιματική κρίση μας φωνάζει για κάτι σαν άμεση μετάβαση στον οικοσοσιαλισμό».

Ωστόσο, ο Σμιθ αντιφάσκει· δεν παρουσιάζει την άποψή του ως επαναστατικό πρόγραμμα. Ενώ προτείνει κοινωνικοποίηση (με τη μορφή εθνικοποίησης) μεγάλου μέρους της εταιρικής οικονομίας, δεν ζητά την αφαίρεση του πλούτου και της δύναμης αυτών των βασικών τομέων της καπιταλιστικής τάξης. «Δεν ζητάμε απαλλοτρίωση. Προτείνουμε μια κρατική εξαγορά σε μια δίκαιη τιμή (…) Οι εταιρείες θα καλοδέχονταν μια τέτοια εξαγορά». Θα υπάρξει «εγγυημένη κρατική στήριξη για τους επενδυτές…» Επιπλέον, «είναι πιθανόν κατανοητό ότι, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη βιομηχανική αναδιάταξη του Ρούσβελτ (με τις αναγκαιότητες του πολέμου) ως προηγούμενο, το (…) σχέδιο (…) για εξαγορά-εθνικοποίηση των ορυκτών καυσίμων (…) θα μπορούσε να θεσπιστεί στο πλαίσιο του καπιταλισμού, αν και το αποτέλεσμα θα ήταν μια τεράστια κρατική οικονομία. Ο Ρούσβελτ δημιούργησε [έναν] κρατικά διευθυνόμενο καπιταλισμό…».

Ενώ μια επαναστατική προσέγγιση συχνά χλευάζεται ως «ουτοπική» και φανταστική, αυτό το ρεφορμιστικό πρόγραμμα είναι το ίδιο φανταστικό. Φαντάζεται ότι η καπιταλιστική τάξη και οι δωροδοκημένοι πολιτικοί της – που έχουν αντισταθεί για δεκαετίες σε κάθε προσπάθεια για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη – δεν θα μάχονταν λυσσασμένα ενάντια σ’ αυτό το πρόγραμμα. Υποτίθεται ότι θα δεχτούν την απώλεια των βιομηχανιών τους, των αρχοντικών τους, της κοινωνικής τους κατάστασης, των ιδιωτικών αεροσκαφών, των μέσων ενημέρωσης, της πολιτικής επιρροής τους και της υπόλοιπης κυριαρχίας τους πάνω στην κοινωνία – χάριν του περιβάλλοντος! Κατά πάσα πιθανότητα, για να αποφευχθεί αυτό, θα δημιουργήσουν ρατσισμό, σεξουαλική υστερία και εθνικισμό, θα επιδοτήσουν φασιστικές συμμορίες, θα προωθήσουν κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα, θα στρεβλώσουν ή θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τις εκλογές και να βγάλουν εκτός νόμου την αντιπολίτευση. Όλα αυτά έχουν γίνει επανειλημμένα στο παρελθόν και γίνονται εν μέρει αυτή τη στιγμή (αν και σε μικρή κλίμακα – μέχρι στιγμής).

Στο (πολύ) απίθανο γεγονός που οι καπιταλιστές δεχτούν αυτό το πρόγραμμα, θα εξακολουθούν να κατέχουν τεράστιο πλούτο από την εξαγορά, τον οποίο θα χρησιμοποιήσουν για να παλέψουν να πάρουν πίσω την εξουσία τους. Ακόμη και στο (εξαιρετικά απίθανο) γεγονός που οι βιομηχανίες θα μπορούσαν να αφαιρέσουν πλήρως τα υπολείμματα άνθρακα μέσω της εξαγοράς-εθνικοποίησης, εξακολουθεί να υπάρχει το βασικό πρόβλημα (όπως επεσήμανε ο Σμιθ) της ουσιαστικής εξάπλωσης του καπιταλισμού και της συσσώρευσης κερδών, το οποίο θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με τη βιώσιμη ζωή στη γη.

Υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία ταξικών αγώνων, επαναστάσεων και αντεπαναστάσεων, που έχουν διδάξει σταθερά το μάθημα ότι δεν υπάρχει ειρηνικός-σταδιακός-εκλογικός «κοινοβουλευτικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό», συμπεριλαμβανομένου του οικοσοσιαλισμού. Οι ριζοσπάστες θα έπρεπε να έχουν πάρει το πιο πρόσφατο μάθημά τους από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Αφίσα για την πρόσφατη κινητοποίηση, από τη συλλογή του https://justseeds.org/

Μπορεί το κράτος να μας σώσει;

Κεντρική, στη σύλληψη του Πράσινου New Deal, είναι η πεποίθηση ότι το κράτος μπορεί να σώσει τους ανθρώπους και τη βιόσφαιρα. Σύμφωνα με το Σμιθ, «Για τη σωτηρία του κόσμου απαιτείται η θέσπιση ενός σχεδιασμού μεγάλης κλίμακας, κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο οι κυβερνήσεις». Υπάρχει «μία μόνο άμεση λύση: η κρατική παρέμβαση…». Ομοίως, η πρόταση της Οκέσιο-Κορτέζ αναφέρει: «Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει ρόλος για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα· λέμε απλά ότι (…) η κυβέρνηση είναι σε θέση να είναι ο πρώτος οδηγός».

Αυτό που, συγκεκριμένα, ο Σμιθ προτείνει είναι μια μορφή κρατικού καπιταλισμού. Υποστηρίζει μια «εκτεταμένου μεγέθους κρατική οικονομία», η οποία μπορεί να είναι «μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού», βασισμένη και πηγαίνοντας πέρα από τον «κρατικά διευθυνόμενο καπιταλισμό» του Ρούσβελτ. Υπάρχει μια ριζοσπαστική παράδοση που υποστηρίζει την εθνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και τη δημιουργία δημοσίων έργων, αλλά είχε πάντα τις ρίζες της στην απαίτηση των εργαζομένων για δημοκρατικό ελέγχο και διαχείριση. Για παράδειγμα, το Μεταβατικό Πρόγραμμα του Τρότσκι αναφέρει: «Εκεί που η στρατιωτική βιομηχανία είναι ‘εθνικοποιημένη’ (…) το σύνθημα του εργατικού ελέγχου διατηρεί την πλήρη δύναμη του. Το προλεταριάτο έχει τόσο λίγη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της μπουρζουαζίας όσο και σ’ ένα μεμονωμένο καπιταλιστή» (Τρότσκι 1977· 131). Ο εργατικός έλεγχος δεν αποτελεί μέρος της πρότασης του Σμιθ, ούτε της Οκέσιο-Κορτέζ (και έχει απομακρυνθεί από το πρόγραμμα των περισσότερων σύγχρονων τροτσκιστών).

Φυσικά ο Ρίτσαρντ Σμιθ είναι ένας ειλικρινής σοσιαλιστής δημοκράτης και ένας μακροχρόνιος αντίπαλος του σταλινικού ολοκληρωτισμού. Αλλά προσκαλεί αυτό το αμερικανικό αστικό κράτος, το κράτος που δημιούργησε και κυριαρχείται από τον αμερικανικό καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό, να αναλάβει και να διευθύνει την οικονομία. Αυτό το πρόγραμμα είναι κρατικός καπιταλισμός. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία, ακόμη κι αν υπάρξει η “από-ανθρακοποίησηση”, θα έχει την καπιταλιστική τάση για συσσώρευση κέρδους. Όπως κι η κρατικο-καπιταλιστική Σοβιετική Ένωση, θα εξακολουθεί να είναι εγγενώς καταστροφική για την οικολογική ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

Οι κρατιστές σοσιαλιστές επικεντρώνονται στο να κατηγορούν την οικονομία της αγοράς για κοινωνικά προβλήματα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη. Βλέπουν το κράτος ως έναν εξωτερικό, ουδέτερο θεσμό, που θα μπορούσε να παρέμβει στην οικονομία για να λύσει αυτά τα προβλήματα. «Εάν οι καπιταλιστές δεν προνοήσουν για θέσεις εργασίας, τότε είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το πράξει. Εμείς, το κοινό που ψηφίζει, [θα] διεκδικήσουμε τον έλεγχο της κυβέρνησης και όχι οι επιχειρήσεις.» (Σμιθ 2018) Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κυριαρχείται από τις επιχειρήσεις (χρησιμοποιώντας τα χρήματά τους) ή θα μπορούσε να κυριαρχείται απ’ το λαό (χρησιμοποιώντας τις ψήφους του). Υποθετικά, είναι και τα δύο πιθανά, κάτι που όμως έρχεται σε αντίθεση με την εμπειρία δύο αιώνων ταξικής πάλης.

Το κράτος είναι ένας συγκεντρωτικός γραφειοκρατικός-στρατιωτικός, κοινωνικά-αλλοτριωμένος θεσμός. Δημιουργήθηκε από (και δημιουργεί) τον καπιταλισμό (και προηγούμενα συστήματα εκμετάλλευσης) και χρησιμεύει στην προάσπισή του – κι επομένως συμμετέχει πλήρως σε όλα τα κακά του βιομηχανικού καπιταλισμού. «Η κλιματική αλλαγή είναι άλλο ένα κρατικό αποτέλεσμα που οι κυβερνήσεις δεν είναι σε θέση να επιλύσουν (…) Οι υποδομές της αυτοκινητοβιομηχανίας, της βιομηχανικής γεωργίας και της ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κατασκευάζονται και ρυθμίζονται από τα κράτη. (…) Οι βιομηχανίες που είναι υπεύθυνες για την καταστροφή του πλανήτη εξαρτώνται από τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, την αστυνομική προστασία και χρηματοδότηση κι αποτελούν μέρος ενός οικονομικού συμπλέγματος που συνδέεται αναπόσπαστα με την κυβέρνηση (…) Το να συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε τα κράτη ως δυνητικούς λύτες της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού αφανισμού (…) [είναι το ίδιο με το να] συνεργαζόμαστε με την καταστροφή την ίδια.» (Gelderloss 2016· 241-2)

Οι αναρχικοί και οι ριζοσπάστες μαρξιστές συμφώνησαν ότι το υπάρχον κράτος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπερασπιστεί με συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων και των καταπιεσμένων ανθρώπων. Μερικές φορές, υπό την πίεση των από κάτω, η κατάσταση αυτή μπορεί να δώσει κάποια οφέλη. Ομοίως, η διαχείριση μιας εταιρείας μπορεί να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων όταν απειλείται με απεργία. Αλλά ούτε η κρατική ούτε η εταιρική διοίκηση είναι “με το μέρος μας”. Βεβαίως οι επαναστάτες μπορούν να πιέσουν το κράτος να κάνει μεταρρυθμίσεις με τον ίδιο τρόπο που οι εργαζόμενοι μπορεί να απεργήσουν για να αναγκάσουν τα αφεντικά να αυξήσουν τους μισθούς τους. Αλλά αυτές οι προσπάθειες, είτε κερδίζουν είτε χάνουν, δεν αλλάζουν τη θεσμική δύναμη του κεφαλαίου, στις επιχειρήσεις ή στο κράτος.

Ως εκ τούτου, οι αναρχικοί και οι ριζοσπάστες μαρξιστές υποστήριξαν την ανατροπή και την κατάργηση του κράτους και την αντικατάστασή του από εναλλακτικά όργανα. Σε μια εισαγωγή στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο, ο Ένγκελς τροποποιεί τις αρχικές απόψεις τους κάνοντας αναφορά στον Μαρξ, και γράφοντας: «Ένα πράγμα ιδιαίτερα αποδείχθηκε από την Κομμούνα [του 1871], ότι “η εργατική τάξη δεν μπορεί απλά να πάρει στα χέρια της την έτοιμη κρατική μηχανή και να την βάλει σε κίνηση για τους δικούς της σκοπούς”.» (Μαρξ & Ένγκελς 1955· 6). Αυτό ακριβώς προτείνουν να γίνει οι Οκέσιο-Κορτέζ, Σμιθ και άλλοι.

Οι αναρχικοί και άλλοι ελευθεριακοί σοσιαλιστές προτείνουν να αντικατασταθεί το κράτος από ομοσπονδίες συμβουλίων εργασίας, συνελεύσεων γειτονιών κι εθελοντικών ενώσεων, υπό την προστασία του ένοπλου λαού (πολιτοφυλακή) μόνο για όσο απαιτείται. Υποστηρίζουν την κοινωνικοποίηση της οικονομίας, όχι με κρατική ιδιοκτησία, αλλά αντικαθιστώντας τον καπιταλισμό με δίκτυα δημοκρατικά αυτοδιαχειριζόμενων βιομηχανιών, καταναλωτικών συνεταιρισμών και κολλεκτιβοποιημένων δήμων. Περιμένουν να τροποποιηθεί η παραγωγική τεχνολογία από τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να εξαλειφθεί ο διαχωρισμός μεταξύ πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας και να δημιουργηθεί μια οικολογικά βιώσιμη κοινωνία.

Η Οκέσιο-Κορτέζ και άλλα μέλη των ΔΣΑ βασίζονται στο Δημοκρατικό Κόμμα για να εφαρμόσουν το Πράσινο New Deal τους – ένα σχέδιο το οποίο, σύμφωνα με τις απόψεις του Σμιθ, θα πρέπει να οδηγήσει στην εθνικοποίηση ενός μεγάλου μέρους της οικονομίας. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί δεσμεύονται να διαχειριστούν μια παραδοσιακή, ιδιωτικό-καπιταλιστική οικονομία. «Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί (…) αναγνωρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματική, αλλά δεν έχουν κάνει σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσουν την αποκαλυπτική κλίμακα του προβλήματος (…) Οι Δημοκρατικοί ήταν πάντα το εκκρεμές μεταξύ των συμφερόντων των δωρητών των εταιρικών καμπανιών τους και της μικρομεσαίας τάξης (…) Έχουν όλο και περισσότερο ευθυγραμμιστεί με τα ζηλόφθονα συμφέροντα των υποστηρικτών τους από την ελίτ. Οι ηγέτες των κομμάτων έχουν υιοθετήσει μια φιλική προς τις επιχειρήσεις, νεοφιλελεύθερη προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής, ακριβώς όπως έχουν κάνει και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.» (Rugh 2018) Σχετικά με τις πράξεις των Δημοκρατικών που καταστρέφουν το κλίμα όταν βρίσκονται στο γραφείο, δείτε το άρθρο του Dansereau (2018).

(Βουλευτές του Κόμματος των Πρασίνων έχουν επίσης υποστηρίξει για κάποιο διάστημα ένα “Πράσινο New Deal” [Βικιπαίδεια]. Δεν γράφω κριτική για την εκδοχή τους στο GND αυτή τη στιγμή. Οι Πράσινοι απορρίπτουν το Δημοκρατικό Κόμμα για βάσιμους λόγους, και ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν μια αποκεντρωμένη κοινωνία. Αλλά εξακολουθούν να αποδέχονται μια εκλογική-ειρηνική-ρεφορμιστική στρατηγική. Ελπίζουν να αναλάβουν το κράτος με την εκλογή του κόμματός τους και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του εθνικού κράτους για να μεταμορφώσουν τον καπιταλισμό με την πραγματοποίηση του Πράσινου New Deal.)

Από τη συλλογή του https://justseeds.org/

Αποκέντρωση και Ομοσπονδοποίηση

Ο Ρίτσαρντ Σμιθ είναι υπέρ της δημοκρατίας και του δημοκρατικού σχεδιασμού. Προτείνει εκλεγμένα «συμβούλια σχεδιασμού σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο». Ωστόσο, το σχέδιό του, όπως και το αντίστοιχο της Οκέσιο-Κορτέζ, είναι σαφώς μια συγκεντρωτική προσέγγιση από τα πάνω προς τα κάτω. Άλλοι ειδικοί στην οικολογική αναζωογόνηση (που δεν είναι αναρχικοί) έχουν δει τα πράγματα με μια πιο αποκεντρωμένη προοπτική.

Για παράδειγμα, ο Bill McKibben είναι από καιρό ηγέτης του κινήματος κλιματικής δικαιοσύνης. Η βασική του λύση για την αλλαγή του κλίματος είναι η αποκέντρωση: «περισσότερες τοπικές οικονομίες, μικρότερες γραμμές τροφοδοσίας και μειωμένη ανάπτυξη» (McKibben 2007· 180) «Η ανάπτυξη (…) θα πρέπει να επικεντρωθεί στο τοπικό πολύ περισσότερο από το παγκόσμιο. Θα πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία και τη διατήρηση ισχυρών κοινοτήτων…» (197) «Η αυξημένη αίσθηση της κοινότητας και οι αυξημένες δεξιότητες στη λήψη δημοκρατικών αποφάσεων, που συνεπάγεται μια πιο τοπική οικονομία, δεν θα αυξήσει απλώς τα επίπεδα ικανοποίησης στη ζωή μας, θ’ αυξήσει επίσης και τις πιθανότητες επιβίωσης μας» (231).

Η Ναόμι Κλάιν δηλώνει ότι: «Είναι σαφής και ουσιαστικός ο ρόλος των εθνικών σχεδίων και πολιτικών (…) Αλλά (…) η πραγματική εφαρμογή πολλών από αυτά τα σχέδια [θα πρέπει να] είναι όσο το δυνατόν πιο αποκεντρωμένη. Οι κοινότητες θα πρέπει να έχουν νέα εργαλεία και εξουσίες (…) Οι συνεταιρισμοί που λειτουργούν από τους εργάτες έχουν την ικανότητα να διαδραματίζουν έναν τεράστιο ρόλο σ’ ένα βιομηχανικό μετασχηματισμό (…) Οι γειτονιές [θα πρέπει] να σχεδιαστούν δημοκρατικά από τους κατοίκους τους (…) Η καλλιέργεια (…) μπορεί επίσης να γίνει ένας διευρυμένος τομέας αποκεντρωμένης αυτάρκειας και μείωσης της φτώχειας» (Κλάιν, 2014· 133-134)

Ο Μαρξιστής Fred Magdoff (καθηγητής με ειδίκευση στα φυτά και την εδαφολογία),του περιοδικού Monthly Review, έγραψε: «Κάθε κοινότητα και περιοχή πρέπει να επιδιώκει, μέσα σε λογικά πλαίσια, να είναι όσο το δυνατόν πιο αυτάρκης σε ό, τι αφορά τις βασικές ανάγκες όπως νερό, ενέργεια, τροφή και στέγαση. Αυτό δεν αποτελεί έκκληση για απόλυτη αυτάρκεια, αλλά μάλλον για μια προσπάθεια (…) ώστε να μειωθεί η ανάγκη για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων (…) Η ενέργεια (…) [πρέπει] να χρησιμοποιείται κοντά στο σημείο όπου παράχθηκε (…) σε μικρότερα αγροκτήματα (…) για να παράγονται υψηλές αποδόσεις ανά στρέμμα. (….) Οι άνθρωποι θα ενθαρρύνονται να ζουν κοντά στο σημείο όπου εργάζονται» (Magdoff, 2014· 30-31). Επίσης, οι «Οι χώροι εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των αγροκτημάτων) θα ελέγχονται και θα διαχειρίζονται από τους εργαζόμενους και τις κοινότητες στις οποίες εδράζονται». (29)

Συγκρίνετε με τις απόψεις του αναρχικού και κοινωνικού οικολόγου Μάρεϋ Μπούκτσιν: «Οι φορείς των πολιτών μπορούν να “δημοτικοποιήσουν” τις βιομηχανίες, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις κοντινές γαίες τους τόσο αποτελεσματικά όσο θα γινόταν και σε οποιοδήποτε σοσιαλιστικό κράτος (…) Μια επιχείρηση που διοικείται από το δήμο θα είναι επιχείρηση ελεγχόμενη από τον εργάτη-πολίτη και θα εξυπηρετεί τις ανθρώπινες και οικολογικές ανάγκες. (…) [Έτσι, θα υπήρχε] η αντικατάσταση του εθνικού κράτους από τη συνομοσπονδία των δήμων.» (Μπούκτσιν 1986· 160) Ο έλεγχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας μπορεί να είναι ένα εθνικό και διεθνές ζήτημα, που διοικείται μέσω της συνομοσπονδίας, ενώ η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα εφαρμοζόταν κυρίως από τις τοπικές κοινότητες.

Εν ολίγοις, ο πλούτος και η εξουσία των καπιταλιστών θα πρέπει να απομακρυνθούν από αυτούς (με απαλλοτρίωση) από την αυτοοργάνωση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ο καπιταλισμός θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια κοινωνία που είναι αποκεντρωμένη και συνεταιριστική, που παράγει για χρήση και όχι για κέρδος, δημοκρατικά και αυτοδιαχειριζόμενα στο χώρο εργασίας και στην κοινότητα, και ομοσπονδοποιείται σε τοπικό, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Πρέπει να υπάρξει τόσο μεγάλη αποκέντρωση όσο είναι, σε λογικά πλαίσια, εφικτή και τόσο μικρή συγκέντρωση όσο να είναι απολύτως απαραίτητη. Πρέπει να υπάρχει συνολικός οικονομικός συντονισμός σε εθνικό, ηπειρωτικό και παγκόσμιο επίπεδο, από ομοσπονδίες αυτοδιοικούμενων βιομηχανιών και κοινοτήτων, όχι όμως από τα γραφειοκρατικά-στρατιωτικά καπιταλιστικά κράτη. Αυτός είναι ο οικοσοσιαλισμός με τη μορφή του οικοαναρχισμού.

Από τη συλλογή του https://justseeds.org/

Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές ….

Οι υποστηρικτές του Πράσινου New Deal το θεωρούν μια ρεαλιστική πρόταση για την κινητοποίηση των μαζών και την αλλαγή της οικολογίας. Θεωρούν ένα πρόγραμμα επαναστατικού ελευθεριακού οικοσοσιαλισμού ως μη ρεαλιστικό, μη βιώσιμο για το σύντομο χρονικό διάστημα που μένει για να σώσουμε τον κόσμο. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, λένε, με προτάσεις που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δεχτούν, καλώντας το κράτος να αναλάβει.

Αυτό είναι από μόνο του παράδειγμα αυτού που ο C. Wright Mills ονομάζει «εκκεντρικό ρεαλισμό». Η ιδέα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα προωθούσε ένα σχέδιο για την επόμενη σύνοδο του Κογκρέσου που θα ανέπτυσσε ένα πρόγραμμα αναμόρφωσης του αμερικανικού καπιταλισμού, ίσως εθνικοποιώντας ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας και, στη συνέχεια περνώντας το στο Κογκρέσο -πρέπει να πούμε- δεν είναι πιθανή. Με όλο τον σεβασμό στους υποστηρικτές της (με τους οποίους μοιράζομαι τις ίδιες αξίες), αυτή η ιδέα είναι σαν τον μεθυσμένο που ψάχνει για τα χαμένα κλειδιά του κάτω από τη λάμπα του δρόμου, καθώς εκεί υπάρχει το φως, παρόλο που τα κλειδιά είναι σίγουρα αλλού.

Ο Σμιθ αναφέρει την “κατάργηση των ορυκτών καυσίμων” ως «αυτό-ριζοσπαστικοποιημένη μεταβατική απαίτηση». Ελπίζει πως «μια δραστήρια εκστρατεία γι’ αυτό το Πλάνο θα δείξει γιατί ο καπιταλισμός δεν μπορεί να επιλύσει τη χειρότερη κρίση που έχει δημιουργηθεί ποτέ και θα ενθαρρύνει τις απαιτήσεις για (…) τον κυβερνητικό σχεδιασμό να καταπνίξει τις εκπομπές αερίων (…) Με μια (…) δυναμική κινητοποίηση γύρω απ’ αυτό το Πράσινο New Deal (…) μπορούμε να εκτροχιάσουμε την καπιταλιστική ρότα προς την οικολογική κατάρρευση και να χτίσουμε τον οικοσοσιαλιστικό πολιτισμό…»

Με άλλα λόγια, εκείνος προτείνει την οικοδόμηση ενός μαζικού κινήματος για το Πράσινο New Deal (το οποίο θεωρεί ανεπαρκές όπως προτείνεται) της Οκέσιο-Κορτέζ και/ή το πιο ριζοσπαστικό του σχέδιο (εθνικοποίηση με βάση την εξαγορά των καπιταλιστών). Ελπίζει ότι οι άνθρωποι θα γνωρίσουν τα όρια οποιουδήποτε καπιταλισμού, διότι η «εκστρατεία θα δείξει γιατί ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει την κρίση». Ωστόσο, δεν προτείνει να πούμε στην εργατική τάξη και στον υπόλοιπο πληθυσμό ότι αυτοί που είναι υπέρ του καπιταλισμού ξεκάθαρα «δεν μπορούν να λύσουν την κρίση». Αντιθέτως, υποστηρίζει ένα σχέδιο που είναι μια επέκταση του «κυβερνητικά διευθυνόμενου καπιταλισμού» του Ρούσβελτ. Προφανώς ελπίζει ότι ο λαός από μόνος του θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο «καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει την κρίση» ή ίσως με κάποια βοήθεια από το ρεφορμιστικό, κρατικό-σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα που υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς Σοσιαλιστές της Αμερικής. Ένα οικοσοσιαλιστικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανότερο, αν υπάρχουν ήδη ριζοσπάστες που λένε την αλήθεια για τον καπιταλισμό από την αρχή, ακόμα κι αν μέχρι στιγμής είναι αντιδημοφιλές όταν το κάνουν.

Οι επαναστάτες έχουν εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι ακόμη και οι μεταρρυθμίσεις είναι δυνατό να κερδηθούν όταν οι εξουσιαστές φοβούνται ένα μαχητικό, επιθετικό κι επαναστατικό κίνημα ή τουλάχιστον μια επαναστατική πτέρυγα ενός ευρύτερου κινήματος. Οι “μεταρρυθμίσεις” σε αυτή την περίπτωση θα ήταν βήματα για την συγκράτηση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω της καπιταλιστικής βιομηχανίας, ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί το καπιταλιστικό κράτος. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να κερδηθούν από ένα περιβαλλοντικό κίνημα που προσπαθεί να είναι «λογικό» και «αξιοσέβαστο», ειδικά αν έχει μια ριζοσπαστική αριστερά που η πρότασή της είναι να εξαγοραστούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, μένοντας στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

Δεν μπορούμε να πούμε τι είναι λογικό να περιμένουμε. Η σημερινή λαϊκή συνείδηση δεν είναι ίδια με την αυριανή. Οι ίδιες οι κρίσεις του περιβάλλοντος και του καιρού θα την αλλάξουν. Η κλιματική κρίση θα αλληλεπιδράσει με την επικείμενη οικονομική κρίση και με τη συνεχή αναταραχή που αφορά την φυλή, τη μετανάστευση, το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Για να μην αναφέρουμε τους αμέτρητους πολέμους. Με τέτοιες αναταραχές στη ζωή των εργαζομένων και των νέων, μπορεί να υπάρξει ένα άνοιγμα για ένα επαναστατικό αναρχικό οικοσοσιαλιστικό πρόγραμμα. Δεν μπορεί να γίνει γνωστό αν αυτό θα αναπτυχθεί στα κοντά. Αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιστορία.

Εν κατακλείδι, οι επαναστατικοί ελευθεριακοί οικοσοσιαλιστές θα πρέπει να υποστηρίξουν όλους τους ειλικρινείς αγώνες για μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν την κρατική δράση, και να συμμετάσχουν σ’ αυτά τα κινήματα. Αλλά πρέπει πάντα να επισημαίνουν τους περιορισμούς και τους κινδύνους αυτών των προγραμμάτων. Θα πρέπει πάντοτε να επιδιώκουν για τελικό στόχο μία αποκεντρωμένη ομοσπονδία αυτοδιαχειριζόμενων θεσμών ως τη μόνη κοινωνία ικανή για οικολογική αρμονία και ελευθερία.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο εάν ο καπιταλισμός είναι συμβατός με την οικολογική ισορροπία και τον τερματισμό της κλιματικής αλλαγής. Το ζήτημα αφορά επίσης τη φύση του κράτους και εάν το κράτος είναι συμβατό με την αποφυγή της οικολογικής καταστροφής. Αυτά τα θέματα θα πρέπει να καθορίσουν τη στάση μας απέναντι στις προτάσεις για ένα Πράσινο New Deal.

Βιβλιογραφικές Αναφορές

All, Max (2018). “Beyond the Green New Deal.” The Brooklyn Rail. (11/1/18).
https://brooklynrail.org/2018/11/field-notes/Beyond-the…-Deal

Aronoff, Kate (2018). “A Mandate for Left Leadership.” The Nation (12/31/18). Pp. 18—20, 26.

Bookchin, Murray (1986). The Modern Crisis. Philadelphia PA: New Society Publishers.

Dansereau, Carol (2018). “Climate and the Infernal Blue Wave: Straight Talk About Saving Humanity.” System Change Not Climate Change. (From Counterpunch ll/13/18.)
https://systemchangenotclimatechange.org/article/climat…anity

Gelderloos, Peter (2016). Worshipping Power: An Anarchist View of Early
State Formation. Chico CA: AK Press.

Klein, Naomi (2014). This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate. NY: Simon & Schuster.

Magdoff, Fred (Sept. 2014). “Building an Ecologically Sound and Socially Just Society.” Monthly Review (v. 66; no. 4). Pp. 23—34.

Marx, Karl, & Engels, Friedrich (1955). The Communist Manifesto. Northbrook IL: AHM Publishing.

McKibben, Bill (2007). Deep Economy: The Wealth of Communities and the Durable Future. NY: Henry Holt/Times Books.

Ocasio-Cortez, Alexandria (2018). ”Select Committee for a Green New Deal: Draft Text for Proposed Addendum to House Rules for 116th Congress of the United States”
https://ocasio2018.com/green-new-deal

Rugh, Peter (2018). “Gearing Up for a Green New Deal.” The Indypendent. Issue 242.
https://indypendent.org/2018/12/gearing-up-for-a-green-…deal/

Simpson, Adam (2018). “The Green New Deal and the Shift to a New Economy” The Next System Podcast.
https://thenextsystem.org/learn/stories/green-new-deal-…onomy

Smith, Richard (2018). “An Ecosocialist Path to Limiting Global Temperature Rise to 1.5 [degrees] C” System Change Not Climate Change. (An abridged version of a paper to appear in 3/1/19 Real-World Economics Review.)
https://systemchangenotclimatechange.org/article/ecosoc…se-15°c

Trotsky, Leon (1977). The Transitional Program for Socialist Revolution. NY: Pathfinder Press.

Wikipedia, (χωρίς χρονολογία). “Green New Deal.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Green_New_Deal

ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΥΝΕΡΓΟΥΣ

Σήμερα δεν είχαμε (απλώς) υποστηρικτές, σήμερα βρήκαμε συνεργούς!

26/1/2025

Συγκέντρωση στο σύνταγμα για τις δολοφονίες στα Τέμπη.

Συγκεντρώσεις και σε δεκάδες άλλες πόλεις.

Η αφορμή, η επιβεβαίωση του πασιφανές: 57 άτομα δεν πεθαίνουν απλώς από λάθος. Κάποια βρωμοδουλειά υπάρχει από πίσω και στη συγκεκριμένη περίπτωση η βρωμοδουλειά λέγεται καπιταλισμός. Τα πράγματα είναι απλά, τα εύφλεκτα υλικά μεταφέρονταν στην ίδια γραμμή με επιβατικά βαγόνια γιατί κάποιοι βγάζουν φράγκα από αυτό. Και αυτοί που βγάζουν φράγκα έχουν (και πάντα είχαν) την δύναμη να φτιάχνουν τρένα, να φτιάχνουν ράγες, να φτιάχνουν νόμους. Είναι οι ίδιοι που έχουν την δύναμη όλα τα παραπάνω να μπορούν να τα παραμελούν όποτε τους συμφέρει. Οπότε εδώ έχουμε καθαρό καπιταλισμό και το πιο πιστό του κόμμα, το κράτος.

Έχουμε καπιταλισμό και το κόμμα του, γιατί το κράτος σε όλο αυτό (σαν μηχανισμός άμυνας και επίθεσης των αφεντικών ως τάξη), δεν είναι ένας απλώς θεατής, ένας διαμεσολαβητής ή ένας επόπτης μίας περίπτωσης κοινωνικής και ταξικής υποτίμησης. Το κράτος είναι ο βασικός φορέας της. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει μεμονωμένο αφεντικό που να μπορεί να φτιάχνει ράγες, τρένα, νόμους και να τα παραμελεί όποτε του κάνει κέφι. Το κράτος στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, είναι ο βασικός δημιουργός των προυποθέσεων για την ύπαρξη της σύγκρουσης των τρένων και όχι ένας τυχαίος συγκαλυπτής των τραγικών συνεπειών της. Δεν έχουμε κάποιο φετίχ με το να παραμείνει η ΝΔ ο πολιτικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου όπως θα μπορείτε να καταλάβετε, αλλά πραγματικά, θα νιώθατε ικανοποιημένα/ες/οι αν απλώς παραιτούνταν ο υπουργός μεταφορών; Θα βελτίωνε αυτό καθόλου τη ζωή σας; Θα βελτίωνε αυτό τη ζωή όλων μας;

Κοινωνική δικαιοσύνη είναι το σύνθημα των ημερών. Και καλά κάνει σε ένα βαθμό, αφού μας κοροιδεύουν μές στα μούτρα μας. Κοινωνική δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών στους αρμόδιους για την δικαίωση των θυμάτων. Οι νεκροί για άλλη μία φορά μας πιέζουν να μιλήσουμε στο όνομά τους. Μας κοιτάνε και φωνάζουν ότι δεν θα ησυχάσουν μέχρι να πληρώσει και ο τελευταίος. Αλλά πως να εξηγήσουμε στους νεκρούς και σε όσους μιλάνε στο όνομά τους, ότι υπεύθυνος είναι ολόκληρος ο κόσμος. Οι ταξικές εκμεταλλευτικές σχέσεις, που μας έχουν υποβιβάσει σε αναλώσιμα υλικά της καπιταλιστικής συσσώρευσης, στο σύνολό τους. Η κρατική κυριαρχία και η εξάπλωσή της σε κάθε γωνιά των κοινωνικών μας σχέσεων.

Κάποιοι μας λένε ότι κάνουμε πολιτική λέγοντας τα παραπάνω. Μας κοιτάνε καχύποπτα και μέσα τους καταλήγουν ότι η συμφωνία τους με τα λεγόμενά μας, τους κατατάσσει σε ένα ορισμένο πολιτικό πλαίσιο. Και για αυτούς, η σύγκρουση στα Τέμπη, δεν έχει να κάνει με τη πολιτική. Ούτε με το καπιταλισμό. Αλλά πως στο διάολο καταλήγουν όλοι αυτοί στο τέλος να κάνουν αντιπολίτευση και να ζητάνε (απλώς και μόνο) να πέσει η κυβέρνηση;

Μας λένε για τους νεκρούς. Να τους σεβαστούμε, αποχωρώντας ήρεμα και με αποστάσεις. Να αφήσουμε τις οικογένειες των θυμάτων να πάρουν το πρώτο λόγο, λες και οι οικογένειες των θυμάτων είναι κάτι ενιαίο. Ποιον να ακούσουμε, δεν ξέρουμε. Αυτόν που μας είπε να τιμήσουμε τους νεκρούς αποχωρώντας με ηρεμία; Ή τους συγγενείς που τρέμουν από οργή και μίσος όταν βλέπουν αυτούς που τους κοροιδεύουν μέσα στη μούρη και τρέχουν καταπάνω τους; Αναρωτιόμαστε, όχι ποιος από τους δύο κάνει πολιτική (αφού όλα πολιτικά είναι), αλλά ποιος από τους δύο θέλει να γίνει πολιτικός. Ή τουλάχιστον ποιος θέλει να τα έχει καλά μαζί τους.

Δικαιοσύνη λοιπόν, ναι. Δικαίωση των θυμάτων, ναι. Αλλά τι να το κάνουμε όλο αυτό το (βαθειά ταξικό) μίσος;

Σήμερα, βρήκαμε τι να το κάνουμε, και έγινε συλλογικά. Και δεν λέμε για τα 100 μαυροφορεμένα που έτρεξαν πάνω σε αυτό που έκριναν ως τον ιδανικότερο στόχο. Λέμε για όλους εκείνους και εκείνες, που δεν χάψανε τη μαλακία του εθνικού πένθους. Που νιώσανε ότι οι νεκροί δεν προσβάλλονται από την συλλογικοποίηση και την ενσάρκωση της εναντίωσης σε αυτό που μας στοιχειώνει κάθε μέρα. Που νιώσανε αυτό το μίσος σε κάθε κύτταρο του σώματός τους και (αντ)έδρασαν μαζί με όλα εμάς.

Σήμερα, δεν είχαμε απλώς υποστηρικτές. Σήμερα βρήκαμε συνεργούς. Οι ελληνικές σημαίες λείπανε. Η προβοκατορολογία και οι μαλακίες περί μυστικούς μπάτσους που ξεκινάνε τη σύγκρουση με τους μπάτσους γιατί αυτό βολεύει…τους μπάτσους, λείπανε και αυτές. Όλος αυτός ο θεσμικός θόρυβος για τους γνωστούς – αγνώστους μπαχαλάκηδες, σήμερα μετριάστηκε στα αναπόφευκτα ψευδίσματα νοικοκυραίων που τα ακολούθησε η απορία, του τι στο καλό κάνουν και αυτοί τέτοια μέρα με τα χέρια σταυρωμένα. Σήμερα ο κόσμος, πρόδωσε όλον τον εθνικομαρτυρολογικό συρφετό που θέλει να κάνει πολιτική πάνω στα θύματα και κάθισε στις γωνίες να δει που θα καταλήξει όλη αυτή η γιορτή. Και πιστεύουμε ότι σε ένα βαθμό έφυγε απογοητευμένος. Όχι γιατί τα μπάχαλα “χάλασαν” ή “αμαύρωσαν” την μέρα, αλλά γιατί τα μπάχαλα δεν εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνιά της πόλης, γιατί οι ίδιοι/ες δεν μπόρεσαν να πάνε παραπέρα από το “μπράβο παιδιά”, και το “δολοφόνοι” στους μπάτσους δολοφόνους. Και μοιραζόμαστε την ίδια απογοήτευση.

Σήμερα θα θέλαμε να ήταν μόνο η αρχή. Γιατί όποιος μιλάει για δικαιοσύνη χωρίς να υπολογίζει αυτά που η έλλειψή της τα κάνει να τρέμουν από το μίσος, μιλάει με το πτώμα της Πολιτικής χωμένο μες το στόμα του.

Δεν έχουμε εθνικό πένθος, έχουμε ταξικό πόλεμο.

ΥΓ: φασίστες, σήμερα η μέρα σας βρήκε εκεί που θα περίμενε κανείς. Καβατζωμένους πίσω από την ασφάλεια της στολής να τραβάτε βίντεο τις συλλήψεις ή στις τρύπες σας μη τυχόν και σας δει το “φως το ήλιου” και σας κάψει.

– πράκτορες της ταξικής δικαιοσύνης και της σύγκρουσης

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1633825/

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

https://trohia.espivblogs.net/2023/03/02/pame-ki-opoy-vgei-pethainontas-sti-chora-tis-rosikis-royletas/

ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΙ

Το παρακάτω άρθρο της σελίδας Internationalist Perspective μεταφράστηκε στα ελληνικά από την ομάδα “Λιποτάκτ(ες)τριες από την Καπιταλιστική Ειρήνη”

 

Για τη διάδοση της διεθνιστικής προσέγγισης και για την υπονόμευση κάθε κοπής διαταξικής πατριωτικής ενότητας δημοσιοποιούμε μεταφρασμένο το παρακάτω κείμενο με την ελπίδα να εμπλουτίσει τα εργαλεία οποιουδήποτε στον ενδοκινηματικό χώρο δεν έχει καμιά λενινιστική-τριτικοσμιστική ψευδαίσθηση ότι η εθνική προηγείται της κοινωνικής χειραφέτησης.

Το κείμενο ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα της ομάδας Internationalist Perspective. Γράφτηκε λίγο μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτώβρη, αλλά το περιεχόμενό του εξακολουθεί να είναι επίκαιρο — σήμερα ειδικά που η αντι-ιμπεριαλιστική και η αντι-αποικιοκρατική ιδεολογία έχει ηγεμονεύσει και με την ευκαιρία της πρόσφατης εκεχειρίας γιορτάζεται η «νίκη των όπλων της αντίστασης» και η «απροσκύνητη Γάζα». Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας ιστορικούς παραλληλισμούς καταφέρνει να προχωρήσει ένα βήμα πέρα από τη συνήθη συγκινησιακή προσέγγιση του ζητήματος. Τέτοιες προσεγγίσεις τείνουν να βλέπουν στην περιοχή μια συνθήκη μοναδικότητας, μοναδικότητας που με τη σειρά της δικαιολογεί την υιοθέτηση πολιτικών προσεγγίσεων με την ταξική ανάλυση να πηγαίνει περίπατο. Αναδεικνύοντας, αντιθέτως, τις εθνοτικές-φυλετικές διαστάσεις των ταξικών διαχωρισμών και τη φύση της κρατικής εξουσίας στην Παλαιστίνη-Ισραήλ, το κείμενο καταδεικνύει και τον ρόλο που επιτελεί η Χαμάς ως διαχειριστής του προλεταριάτου στη Γάζα και ως υπεργολάβος του Ισραηλινού κράτους, ξεπερνώντας τη συνήθη αριστερή αντίληψη που την αντιμετωπίζει ως φορέα της «απελευθέρωσης».

Ιστορικά, η εθνικοποίηση των ταξικών αγώνων στο Ισραήλ –που κάθε φορά επιτυγχάνεται με τη μεσολάβητική παρέμβαση του Κράτους και της εκάστοτε αστική τάξης– έχει οδηγήσει στο να ριζώσει βαθιά ο εθνικισμός στην περιοχή. Ως ένα βαθμό, και ο πρόσφατος πόλεμος της Χαμάς (από κοινού με άλλες εθνικιστικές οργανώσεις) και του ισραηλινού στρατού επιχειρεί να εξάγει τις εσωτερικές κοινωνικές-ταξικές συγκρούσεις της κάθε πλευράς ως μία σύγκρουση μεταξύ «εθνών»· σύγκρουση που έφτασε να αιματοκυλίσει σε υπερπολλαπλάσιο βαθμό το κομμάτι του προλεταριάτου που έχει ζωοποιηθεί στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου καθεστώτος απαρτχάιντ που κρατάει δεκαετίες. Δεν περιμένουμε προφανώς να αλλάξουμε αυτή τη συνθήκη απλά μεταφράζοντας το ένα ή το δείνα κείμενο, αλλά ούτε και σκοπεύουμε να αναπαράγουμε «από τα κάτω» εθνικιστικά αφηγήματα. Έχουμε τα μάτια στραμμένα στις –σχετικά αδύναμες αλλά παρούσες– αντιπολεμικές διαμαρτυρίες στο Ισραήλ και στα συμπεριληπτικά σωματεία και οργανώσεις στην περιοχή. Και γνωρίζοντας ότι η ιστορία του Ισραήλ/Παλαιστίνης δεν υπήρξε γραμμική και η διαδικασία της φυλετικοποίησης ανά περιόδους συνάντησε σκληρές αντιστάσεις από κομμάτια και της ισραηλινής και της παλαιστινιακής εργατικής τάξης, θεωρούμε ότι δικαιούμαστε να βλέπουμε στο πολυεθνικό προλεταριάτο τη μόνη αδελφοποιό ειρηνοποιό δύναμη (και ακόμα την κύρια επαναστατική δύναμη) στην περιοχή· εκτός αν ζητάμε μία ειρήνη που τους όρους και τα εχέγγυα της θα καθορίσουν (για άλλη μια φορά) τα κράτη και τα αφεντικά, όπως επιδιώκεται αυτήν την περίοδο.

Λιποτάκτ(ρ)ιες από την Καπιταλιστική Ειρήνη

peacedeserters@riseup.net

24-1-2025

****

ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΙ

Η ανθρωπότητα παρακολουθεί με τρόμο έναν από τους πιο προηγμένους στρατούς στη γη να ισοπεδώνει μια ανυπεράσπιστη σε γενικές γραμμές περιφραγμένη αστική ζώνη σαν να παίζει κάποιο παιχνιδάκι. Καθόλου παράξενο, λοιπόν, που υπάρχει διάχυτη οργή και η αξίωση παντού στον κόσμο να σταματήσει αυτή η παράνοια. Αλλά αντί να σταματήσουν τον πόλεμο, πολλοί αριστεροί θέλουν να τον συνεχίσουν στο πλευρό της Χαμάς. Και θέλουν να παραβλέψουμε τη βία που άσκησε από την πλευρά της κατά αθώων ανθρώπων, επειδή το έκανε για καλό σκοπό. Ήταν, όμως, αλήθεια για καλό σκοπό; Οι απολογητές της Χαμάς υποστηρίζουν ότι ο στρατός της είναι αυτόχθονες μαχητές της ελευθερίας, οι οποίοι εξεγείρονται ενάντια σε μια αποικιακή δύναμη και πως η ιστορία των αποικιακών πολέμων μάς δείχνει ότι αυτού του είδους οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτα βίαιες με πολλά αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Ισχυρίζονται ότι είναι υπόθεση των «μαχητών της ελευθερίας» το πώς θα διεξάγουν τον αγώνα τους και όσοι υποστηρίζουν την απελευθέρωση του «παλαιστινιακού λαού» δεν πρέπει να αμφισβητούν τις μεθόδους τους. Ειδικά, αν είναι λευκοί και ζουν σε χώρες που οι ίδιες είχαν κάποτε αποικίες. Οι ενοχές για τη συμπεριφορά -παρελθούσα ή τρέχουσα- των χωρών «τους» θα πρέπει να φιμώσουν κάθε κριτική σκέψη σχετικά με τις τακτικές και τους στόχους του «αντιαποικιακού» αγώνα. Δεν είναι σε θέση να «δίνουν μαθήματα ηθικής στην αντίσταση».

Οι απολογητές της άλλης πλευράς, οι Σιωνιστές, χρησιμοποιούν ακριβώς το ίδιο επιχείρημα. Κάθε κριτική προς το σιωνιστικό κράτος πρέπει να σιγήσει από τις ενοχές για τους αντισημιτικούς διωγμούς του παρελθόντος εναντίον των Εβραίων στην Ευρώπη. Αφού υπήρξε από τη μια το Ολοκαύτωμα και από την άλλη η Νάκμπα, κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι η βαρβαρότητα που υπέστη δικαιολογεί και τη δική της βαρβαρότητα.

Δεν είναι όμως το χρώμα του δέρματος ή ο τόπος καταγωγής που καθορίζουν το σωστό ή το λάθος μιας σκοπιάς.

Θυμάμαι μια συζήτηση που είχα το 1976 με αριστερούς φίλους που έλεγαν ότι δεν έπρεπε να κριτικάρουμε τους Ερυθρούς Χμερ του Πολ Ποτ·[1] δεν είχαμε δικαίωμα να το κάνουμε, επειδή ήμασταν λευκοί Ευρωπαίοι. Για αυτούς, οι Ερυθροί Χμερ ήταν μαχητές της ελευθερίας· η καταγγελία τους από μεριάς μας ισοδυναμούσε με υποστήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Σήμερα πια κανείς, βέβαια, δεν ψάχνει δικαιολογίες για τα σφαγεία του Πολ Ποτ. Θα μπορούσαν, όμως, κάποιοι να διαφωνήσουν λέγοντας ότι αυτό ήταν διαφορετικό: οι Ερυθροί Χμερ δολοφονούσαν κυρίως τους δικούς τους ανθρώπους. Ναι…, αλλά το ίδιο κάνει και η Χαμάς.

Όπως υποστήριξε η IP στο «Ο φονικός κόσμος του καπιταλισμού»,[2] δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Χαμάς γνώριζε ότι η επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου θα οδηγούσε σε μαζική αιματοχυσία και καταστροφή στη Γάζα και ότι αποφάσισε ψυχρά πως άξιζε το τίμημα. Μας έχει απομείνει άραγε ακόμα αρκετή ανθρωπιά ώστε να εξοργιζόμαστε με αυτή τη θυσία χιλιάδων συνανθρώπων μας εξαιτίας της δίψας της Χαμάς για εξουσία;

Για ποιο πράγμα αγωνίζεται η Χαμάς;

Οι «μαχητές της ελευθερίας», όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, πολεμούν για την απελευθέρωση; Απελευθέρωση ποιανού και από τι; Θα ήταν ελεύθεροι οι κάτοικοι της Γάζας και της Δυτικής Όχθης αν ζούσαν σε ένα ισλαμιστικό κράτος της Χαμάς; Τι ακριβώς σημαίνει «ελεύθερη Παλαιστίνη»;

Ο σκοπός και τα μέσα είναι στενά συνδεδεμένα. Όσα κάνει η Χαμάς -το ότι καταστέλλει βίαια απεργίες, φυλακίζει και βασανίζει αντιπάλους, σκοτώνει αμάχους, παίρνει ομήρους παιδιά και ηλικιωμένους κ.λπ.- δείχνουν ποια είναι η στόχευσή της: η δημιουργία ενός ισχυρού κράτους που καταπατά αδίστακτα τις ελευθερίες των πολιτών του. Το περασμένο καλοκαίρι [σ.τ.μ. 2023] υπήρξαν πολλές κοινωνικές διαμαρτυρίες στη Γάζα. Διαδηλώσεις για νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, για καλύτερους μισθούς. Η Χαμάς τις κατέστειλε, αν και λιγότερο βίαια από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια (ειδικά τον Μάρτιο του 2019), σαν να φοβόταν μήπως ρίξει λάδι στη φωτιά. Το θεαματικό ξέσπασμα της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου ακολούθησε μετά από αυτό το «θερμό» καλοκαίρι. Μία σύνδεση μεταξύ των δύο γεγονότων είναι πολύ πιθανή. Η Χαμάς επεδίωκε να αποκαταστήσει το κύρος της, τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη. Το ότι αυτή η ενέργεια θα είχε αυτή τη συνέπεια ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. Η αίσθηση αδυναμίας των Παλαιστινίων, λέει ο ειδικός σε θέματα Παλαιστίνης Emilio Minassian «παράγει μια διττή λογική πικρίας: επιθυμία για αναγνώριση από τη μία πλευρά και για εκδίκηση από την άλλη».[3]

Η Χαμάς δεν είναι χειρότερη ή πιο σκληρή από το ισραηλινό κράτος. Και οι δύο ενεργούν βάσει μιας παρόμοιας λογικής που οδηγεί στην αιματοχυσία αθώων. Αλλά όπως τα μέσα τους διαφέρουν, έτσι διαφέρουν και οι τακτικές και οι στρατηγικές τους. Πρόκειται για μια ασύμμετρη σύγκρουση.

Κατά συνέπεια η βαρβαρότητά τους εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους. Η μία κόβει κεφάλια, το άλλο σπέρνει βόμβες. Και οι δύο είναι τρομοκράτες, αφού η διασπορά του τρόμου είναι ο κύριος στόχος τους. Ο φόβος ως πολιτικό όπλο γίνεται όλο και περισσότερο η νόρμα στην εποχή μας.

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει μια χώρα που να ανήκει «στον λαό». Παντού η γη και τα πάντα πάνω σ’ αυτήν ανήκουν στους ιδιοκτήτες. Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα εθνικού «απελευθερωτικού» αγώνα που να απελευθέρωσε την πλειοψηφία του πληθυσμού από την πείνα και την αδυναμία. Καθένας τους υπήρξε ένας αγώνας μεταξύ καπιταλιστικών οντοτήτων και οι αριστεροί ανέκαθεν έβρισκαν μια πλευρά για να υποστηρίξουν.

Οι ίδιες αριστερές ομάδες που τώρα πιστεύουν ότι η εναντίωση στη συλλογική τιμωρία της Γάζας συνεπάγεται την υποστήριξη της Χαμάς, πίστευαν ότι η εναντίωση στον πόλεμο στο Βιετνάμ συνεπαγόταν την υποστήριξη του σταλινικού κράτους του Βορείου Βιετνάμ. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εκείνον τον πόλεμο. Το Βιετνάμ «νίκησε». Τώρα είναι ένα αστυνομικό κράτος που έχει γίνει υποτελής εμπορικός και στρατιωτικός εταίρος της χώρας από την οποία «απελευθερώθηκε». Οι Βιετναμέζοι εργάζονται τώρα σε εργοστάσια για την αμερικανική αγορά με μισθούς χαμηλότερους από αυτούς της Κίνας, φορώντας πάνες για να μην κάνουν διαλείμματα για τουαλέτα. Τώρα μπορούν να πίνουν κόκα-κόλα στο Ανόι· ή pepsi… υπάρχει ελευθερία επιλογής.

Θα μπορούσαμε να κάτσουμε να εξαντλήσουμε τη λίστα των εθνικών «απελευθερώσεων», αλλά κάτι τέτοιο θα μας πήγαινε πολύ μακριά. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ότι τα αποικιοκρατικά καθεστώτα ήταν καλύτερα. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στις περισσότερες χώρες που απελευθερώθηκαν από τον αποικιακό ζυγό ζει σε μεγάλη δυστυχία δεν οφείλεται στην εθνική τους «απελευθέρωση», αλλά αντίθετα συμβαίνει σε πείσμα αυτής. Καθίσταται ταυτόχρονα σαφές ότι ο εθνικός αγώνας είναι εξ ορισμού ένας αστικός αγώνας που δεν οδηγεί σε πραγματική απελευθέρωση. Αντίθετα, ειδικά στην εποχή μας, αποτελεί εμπόδιο. Η κατάργηση των αποικιοκρατικών καθεστώτων με τον εγγενή ρατσισμό τους είναι καλό πράγμα. Αλλά ακόμα και σε μια αδιαμφισβήτητη πρόοδο, όπως η κατάργηση του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, πρέπει να δούμε τα όρια. Πρόκειται για μια χώρα όπου το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, όπου η ανεργία είναι υψηλότερη από ποτέ, όπου απεργοί θερίζονται με πολυβόλα, όπου εργάτες χωρίς χαρτιά ρίχνονται στη φυλακή… ο αγώνας για πραγματική ελευθερία εκεί δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Turner και Bacon

Ένα άλλο παράδειγμα που χρησιμοποιούν οι απολογητές της Χαμάς είναι η εξέγερση του Τέρνερ. Ο Νατ Τέρνερ ήταν ένας σκλάβος που ηγήθηκε μιας αιματηρής εξέγερσης στη Βιρτζίνια το 1831. Στόχος του ήταν να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους λευκούς. Ολόκληρες οικογένειες σφαγιάστηκαν. Κατά την άποψή τους, αυτή η σφαγή, όπως και η σφαγή της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, δεν ήταν λάθος αυτών που τη διέπραξαν. Είναι, όπως το έθεσε ο Franz Fanon, «η βία του αποικιοκρατούμενου που στρέφεται ενάντια στον δυνάστη».

Αυτό υποβιβάζει τον Turner και τη Χαμάς σε άβουλα πλάσματα, χωρίς αυτενέργεια, σε απλές μηχανές που αντανακλούν τη βία που δέχονται, όπως ένας τοίχος στέλνει πίσω μια μπάλα του τένις. Σαν να μην είχαν άλλη επιλογή. Υπάρχουν, ωστόσο, άλλα παραδείγματα εξεγέρσεων ενάντια στην καταπίεση που δεν εξελίχθηκαν σε φυλετικούς ή εθνοτικούς πολέμους. Η πρώτη μεγάλη εξέγερση στην Αμερική ήταν η εξέγερση του Μπέικον το 1676-1677. Σε αυτήν, φτωχοί λευκοί και μαύροι σκλάβοι πολέμησαν μαζί εναντίον της αποικιακής κυβέρνησης στη Βιρτζίνια. Κατέλαβαν την τότε πρωτεύουσα Τζέιμσταουν. Μόνο όταν έφτασε στρατός εκστρατείας από την Αγγλία στάθηκε δυνατόν να κατασταλεί η εξέγερση.

Οι μαύροι σκλάβοι και οι λευκοί προλετάριοι είχαν τα ίδια συμφέροντα. Ακόμη και αν αφήσουμε κατά μέρος την ηθική διάσταση (και οπωσδήποτε δεν θέλω με μια τέτοια προσέγγιση να εξιδανικεύσω την εξέγερση του Μπέικον), θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι σκλάβοι που πολέμησαν με τον Μπέικον επέλεξαν μια πολύ πιο αποτελεσματική και έξυπνη μέθοδο αγώνα από εκείνους που ακολούθησαν τον Τέρνερ: μια συμμαχία βασισμένη σε κοινωνικές τάξεις με κοινά συμφέροντα και όχι στο χρώμα του δέρματος ή τη θρησκεία. Αυτό το κατάλαβαν και οι αποικιοκρατικές δυνάμεις. Η εξέγερση του Μπέικον προκάλεσε πανικό στους κύκλους τους. Ο φόβος ότι θα μπορούσαν να αγωνιστούν ξανά από κοινού αδύναμοι λευκοί και μαύροι άνθρωποι ήταν μεγάλος. Λίγο αργότερα, εισήχθησαν οι Νόμοι για τους Σκλάβους της Βιρτζίνια, ένα σύστημα απαρτχάιντ που σκλήρυνε τη φυλετική φύση της δουλείας και περιόριζε αυστηρά τις επαφές μεταξύ λευκών και μαύρων.

Η αδιαφιλονίκητη πραγματικότητα είναι ότι οι μαύροι σκλάβοι δεν θα μπορούσαν να χειραφετηθούν χωρίς τη βοήθεια της λευκής εργατικής τάξης και ότι το μαύρο προλεταριάτο στις ΗΠΑ σήμερα χρειάζεται απεγνωσμένα αυτή την διαφυλετική αλληλεγγύη. Το ίδιο ισχύει και για τους Παλαιστίνιους. Δεν μπορούν να απελευθερωθούν χωρίς την υποστήριξη της ισραηλινής εργατικής τάξης. Και αυτή τη στήριξη δεν μπορούν να την αποκτήσουν δολοφονώντας, αλά Τέρνερ, όσο μπορούν περισσότερους Εβραίους. Ακριβώς όπως εκείνοι που βρίσκονταν στην εξουσία μετά την εξέγερση του Μπέικον έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διαχωρίσουν τους λευκούς και τους μαύρους, έτσι και εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία στο Ισραήλ-Παλαιστίνη, οι Σιωνιστές και οι Ισλαμιστές, κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν Εβραίους και Άραβες αντιμέτωπους, τον έναν απέναντι στον άλλο. Τα πάντα για να εμποδίσουν τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς προλετάριους να ανακαλύψουν ότι έχουν κοινά συμφέροντα.

Μήπως πρόκειται για έναν αντι-αποικιακό πόλεμο;

Το κράτος του Ισραήλ, όπως και οι ΗΠΑ, δημιουργήθηκε με την εγκατάσταση κυρίως λευκών Ευρωπαίων σε μια γη από την οποία εκδιώχθηκαν οι περισσότεροι κάτοικοι που ζούσαν έως τότε στην περιοχή. Βάζοντας δίπλα-δίπλα χάρτες διαφορετικών ετών, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει λεπτομερώς την ανάπτυξη των δύο χωρών και τη συρρίκνωση της επικράτειας των «ιθαγενών». Και η εκδίωξη αυτή των ιθαγενών συνεχίζεται και στις μέρες μας. Στη Δυτική Όχθη επιταχύνθηκε στη διάρκεια της τελευταίας ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου και βρίσκεται σε έξαρση από τότε που ξεκίνησε ο σημερινός πόλεμος, με τους εποίκους να παίζουν τον ρόλο φανατικών ταγμάτων κρούσης. Όπως έκαναν οι ΗΠΑ με τους Ινδιάνους, το σιωνιστικό κράτος θέλει να κλείσει τους Παλαιστίνιους σε καταυλισμούς. Ωστόσο, το Ισραήλ ελέγχει ήδη το έδαφος, δεν είναι μια αποικιοκρατική δύναμη που επεκτείνει την επικράτειά του. Αυτό που κάνει είναι να διαχειρίζεται τους κατοίκους του, σπρώχνοντάς τους σε διάφορες ζώνες μέσα από τις οποίες θα εξασφαλίσει τη διαίρεσή τους και άρα την κυριαρχία του κράτους.

Άρα, ενώ οι τακτικές μπορεί να είναι παρόμοιες, δεν μπορούμε να μιλάμε για αποικιακό πόλεμο. Όπως επισημαίνει, όμως, ο Minassian, υπάρχει και μια ιδεολογική ομοιότητα με την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία:

«Το Ισραήλ κληρονόμησε την ευρωπαϊκή λογική, η οποία συνίσταται στην “απανθρωποποίηση/ζωοποίηση” του εργατικού δυναμικού με βάση φυλετικά κριτήρια, χαράσσοντας ένα σύνορο μεταξύ πολιτισμένου και προ-πολιτισμένου κόσμου. Αυτό το μοντέλο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Ισραήλ· οι άνθρωποι στη Γάζα σφαγιάζονται αυτή τη στιγμή σύμφωνα με αυτή τη λογική: θάβονται κάτω από βόμβες χωρίς άλλο πολιτικό σκοπό από το να τους “τιθασεύσουν”, να τους υπενθυμίσουν την ιεραρχία που χωρίζει τις ανθρώπινες ομάδες σε αυτό το μέρος του κόσμου. Όταν ένας σκύλος δαγκώνει, πυροβολείς ολόκληρη την αγέλη».[4]

Και προσθέτει:

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα όρια ανάμεσα στον πολιτισμένο και το ζώο είναι ρευστά. Ήταν και παραμένουν ενεργά μέσα στην ίδια την ισραηλινοεβραϊκή ιθαγένεια. Οι Άραβες Εβραίοι (mizrahis) και οι Αιθίοπες Εβραίοι (fallashas) βρίσκονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη λάθος πλευρά του φράχτη και λειτουργούσαν ως ένα είδος ντόπιου βοηθητικού εργασιακού προσωπικού που χρησιμοποιούνταν για τον κατευνασμό των υπολοίπων ιθαγενών».[5]

Ωστόσο, οι αποικιοκρατικοί πόλεμοι διεξάγονται μεταξύ ενός ιθαγενούς πληθυσμού, υπό την ηγεσία μελών της ντόπιας ανώτερης κοινωνικής τάξης και μιας ξένης δύναμης που ελέγχει το κράτος και αποκομίζει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της εγχώριας οικονομίας. Μία σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών. Αυτό δεν συμβαίνει στο Ισραήλ-Παλαιστίνη, λέει ο Minassian, και με αυτή την έννοια, λέει, η σύγκρουση δεν είναι αποικιακή. Πρόκειται, εκ των πραγμάτων, για μία χώρα, μία οικονομία, με επίκεντρο το Τελ Αβίβ, της οποίας οι πόλεις στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα είναι τα εξαθλιωμένα περιθωριοποιημένα προάστια. Και οι κάτοικοι της Γάζας επίσης χρησιμοποιούν το ισραηλινό νόμισμα, καταναλώνουν ισραηλινά προϊόντα και έχουν ισραηλινές ταυτότητες. Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί προλετάριοι είναι μέρη του ίδιου συνόλου. Πολλοί Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη εργάζονται, νόμιμα ή παράνομα, στο Ισραήλ και στις αποικίες. Συχνά μιλούν εβραϊκά. Ο Minassian αφηγείται:

«Έχω περάσει απογεύματα ακούγοντας τους ημερομίσθιους εργάτες ενός από τους προσφυγικούς καταυλισμούς [στη Δυτική Όχθη] να μιλάνε για το πώς γίνεται στην πράξη η εθνικοποίηση του εργατικού δυναμικού στα εργοτάξια της ισραηλινής πρωτεύουσας: οι εργολάβοι στις κατασκευές είναι Ασκενάζι Εβραίοι, οι Παλαιστίνιοι Ισραηλινοί [παλαιστίνιοι του ’48] φροντίζουν για την πρόσληψη εργατών από τα κατεχόμενα εδάφη, οι εργοδηγοί είναι Σεφαρδίτες Εβραίοι που μιλούν επίσης αραβικά, κ.λπ. Και ύστερα υπάρχουν και όλοι οι άλλοι εισαγόμενοι προλετάριοι: Οι Ταϊλανδοί, οι Κινέζοι, οι Αφρικανοί, οι οποίοι βρίσκονται στην πραγματικότητα στη χειρότερη θέση, καθώς είναι όλοι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Καμία από αυτές τις ομάδες δεν μπορεί να αναμειχθεί με την άλλη, κάθε ομάδα έχει το δικό της καθεστώς και τη δική της διακριτή θέση στις σχέσεις παραγωγής».[6]

Το Ισραήλ έχει εξελιχθεί με αστραπιαία ταχύτητα από τότε που πρωτοϊδρύθηκε, με αμερικανική κυρίως βοήθεια. Χάρη, κυρίως, στην μαζική αξιοποίηση της παλαιστινιακής εργασιακής δύναμης εκείνη την περίοδο έγινε μια ισχυρή οικονομία, μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη χώρα. Αλλά η ισχυρή ανάπτυξη σταμάτησε τη δεκαετία του 1980: χρηματιστηριακό κραχ το 1983, πληθωρισμός 445% το 1984, έλλειμμα ρεκόρ στο ισοζύγιο πληρωμών. Ακολούθησε η διάλυση του Ανατολικού Μπλοκ, η οποία έφερε μαζική μετανάστευση, ιδίως Ρώσων Εβραίων. Αυτές οι εξελίξεις σήμαιναν ότι η ισραηλινή βιομηχανία χρειαζόταν πια πολύ λιγότερο παλαιστινιακό εργατικό δυναμικό. Η παλαιστινιακή ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη. Το Ισραήλ έγινε πρωτοπόρο στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, αλλά έχει φορτωθεί μια τεράστια μάζα «πλεοναζόντων» προλετάριων, γεγονός που δεν ισχύει για κανένα άλλο από τα πρωτοπόρα καπιταλιστικά κράτη. Υπό αυτή την έννοια είναι που ο Minassian βλέπει στην ισραηλινο-παλαιστινιακή οικονομία μια μεταφορά για την παγκόσμια οικονομία.

Η απάντηση του ισραηλινού κράτους σε αυτή την κατάσταση ήταν μια πολιτική διαχωρισμού, εγκλωβισμού των Παλαιστινίων σε θύλακες και ανάθεσης της διαχείρισής τους σε τοπικούς υπεργολάβους.

«Αυτή η μαζική περίφραξη, αυτή η επιχείρηση διαχωρισμού μεταξύ χρήσιμου και πλεονάζοντος προλεταριάτου σε εθνοθρησκευτική βάση, ξεκίνησε ταυτόχρονα με την ειρηνευτική διαδικασία[7], η οποία στην πραγματικότητα ήταν μια διαδικασία εξωτερικής ανάθεσης του κοινωνικού ελέγχου του πλεονάζοντος πληθυσμού», [8]

λέει ο Minassian. Έτσι, σε αντίθεση με μια αποικιακή σύγκρουση

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου το διακύβευμα δεν είναι τόσο η εκμετάλλευση ενός ιθαγενούς πληθυσμού όσο η διαχείριση ενός πλεονάζοντος προλεταριακού πληθυσμού, σε κλίμακα που δεν έχει ανάλογο στα κέντρα της καπιταλιστικής συσσώρευσης. Για κάθε εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας στο Ισραήλ, υπάρχει άλλος ένας που συντηρείται περιορισμένος σε ένα από τα μεγάλα περίκλειστα προάστεια υπό παλαιστινιακή δικαιοδοσία: τη Λωρίδα της Γάζας και τις πόλεις της Δυτικής Όχθης. Αυτοί είναι σχεδόν πέντε εκατομμύρια προλετάριοι παρκαρισμένοι λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Τελ Αβίβ, αόρατοι, που ζουν από την πώληση της εργασιακής τους δύναμης από μέρα σε μέρα, φρουρούμενοι από στρατιώτες για να τους εμποδίσουν να βγουν από τα κλουβιά τους».[9]

Από όλες τις πόλεις και τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτικής Όχθης πιο πολύ η Γάζα είναι ο σκουπιδοτενεκές της ισραηλινής οικονομίας. Η ανεργία των νέων εκεί ξεπερνά το 70% (πριν από την τρέχουσα εισβολή). Όλοι αυτοί οι πλεονάζοντες εργαζόμενοι επιβιώνουν στην παραοικονομία με οικονομική βοήθεια από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Τα χρήματα αυτά διανέμονται από τους υπεργολάβους, τη Χαμάς και τη λεγόμενη Παλαιστινιακή Αρχή, οι οποίες εκτελούν και άλλες κρατικές λειτουργίες, κυρίως διασφαλίζοντας την «τάξη», αλλά και εισπράττοντας τους φόρους, εξαναγκάζοντας νέους άνδρες να καταταχτούν στον στρατό τους, καταστέλλοντας άλλες παραστρατιωτικές ομάδες κ.λπ. Οι υπεργολάβοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους, προσπαθώντας να ανακτήσουν τη φθίνουσα επιρροή τους στον απογοητευμένο παλαιστινιακό πληθυσμό. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους απέναντι στον πελάτη τους, το ισραηλινό κράτος. Σύμφωνα με τον Minassian, εκεί μέσα πρέπει να αναζητήσουμε την εξήγηση της στρατηγικής της Χαμάς. Η Χαμάς θέλει να καταστήσει τον εαυτό της «αναντικατάστατο». Αυτό δεν έχει καμία σχέση με κάποιο απελευθερωτικό αγώνα.

Δεν πρόκειται για τοπική σύγκρουση

Η εσωτερική, όμως, δυναμική στο Ισραήλ-Παλαιστίνη είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Υπάρχει, επιπλέον, και η γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ της Αμερικής και των ανταγωνιστών της. Η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ συνοδεύτηκε από ένα κύμα αποαποικιοποίησης, καθώς η αμερικανική πίεση τερμάτισε τα περισσότερα ευρωπαϊκά αποικιοκρατικά καθεστώτα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αμφότερα ήταν αποτελέσματα μιας παγκόσμιας μετατόπισης ισχύος από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Μια στρατιωτικοποιημένη λευκή αποικία με έναν ισχυρό, εξοπλισμένο από τους Αμερικανούς στρατό ταίριαζε απόλυτα στα γεωπολιτικά σχέδια των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή. Και καθώς αυξανόταν η σημασία των πετρελαϊκών πόρων, αυξανόταν παράλληλα και η σημασία του Ισραήλ για την Ουάσιγκτον. Από την αρχή, μέχρι και σήμερα ακόμα, το γεωπολιτικό πλαίσιο καθορίζει τι συμβαίνει στο Ισραήλ-Παλαιστίνη. Με αυτή την έννοια, επίσης, δεν πρόκειται για έναν αποικιακό πόλεμο, αλλά για μια ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση. Γράψαμε περισσότερα γι’ αυτό στο προηγούμενο άρθρο, «Ο φονικός κόσμος του καπιταλισμού». Η πολιτική της διαμόρφωσης, από την πλευρά των ΗΠΑ, μιας ισχυρής φιλοαμερικανικής συμμαχίας γύρω από το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία ενάντια στο Ιράν υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας. Το Ιράν είναι ο προστάτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς (η «πιο μετριοπαθής» πολιτική πτέρυγα χρηματοδοτείται από το Κατάρ), όπως ακριβώς οι ΗΠΑ είναι ο προστάτης των IDF. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων και των όπλων που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο προέρχονται από άλλες χώρες. Μόνο οι απώλειες είναι «ντόπιες».

Σε εκείνο το άρθρο, είχαμε τονίσει την έλλειψη προοπτικής του παγκόσμιου καπιταλισμού, τη βεβαιότητα ότι η κρίση του θα βαθύνει. Η συστημική κρίση αποσταθεροποιεί τον κόσμο, κλονίζει τις υπάρχουσες ισορροπίες. Η αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών και των στρατιωτικών συγκρούσεων είναι μια παγκόσμια τάση. Παγωμένα μέτωπα αναθερμαίνονται, γίνονται ξανά ενεργά: στην Ουκρανία, στην Αφρική, στο Καραμπάχ και τώρα στη Γάζα. Δεν είναι νεοεμφανιζόμενες οι συγκρούσεις, αλλά οι ήδη υπάρχουσες φουντώνουν πάλι ξαφνικά. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εκραγούν κι άλλες πυριτιδαποθήκες.

Η διαχείριση και ο έλεγχος του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού γίνεται όλο και περισσότερο ένα κεντρικό πρόβλημα της καπιταλιστικής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Το Ισραήλ μπορεί να είναι ένας προπομπός από αυτή την άποψη. Όσα συμβαίνουν τώρα στη Γάζα, σύμφωνα με τον Minassian, δεν είναι «πόλεμος, αλλά ο έλεγχος του πλεονάζοντος προλεταριάτου με τα στρατιωτικά μέσα ενός ολοκληρωτικού πολέμου, από την πλευρά ενός κράτους δημοκρατικού, πολιτισμένου, που ανήκει στο κεντρικό μπλοκ συσσώρευσης». Οι χιλιάδες θάνατοι στη Γάζα, συνεχίζει, «σκιαγραφούν μια τρομακτική εικόνα του μέλλοντος – των επερχόμενων κρίσεων του καπιταλισμού».

Ο καπιταλισμός φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο στην οποία ο πόλεμος παίζει έναν ολοένα ευρύτερο ρόλο. Μια περίοδο στην οποία μαθαίνουμε να θαυμάζουμε τους στρατιώτες και τους «μαχητές της ελευθερίας», να χειροκροτούμε τις μαζικές δολοφονίες ή να κάνουμε πως δεν τις βλέπουμε, να θεωρούμε φυσιολογικό τον θάνατο και την καταστροφή για χάρη της πατρίδας και να παίρνουμε θέση σε συγκρούσεις στις οποίες οι απλοί άνθρωποι είναι πάντα οι χαμένοι.

Η απελευθέρωση δεν θα έρθει μέσα από τον πόλεμο και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά μέσα από την αλληλεγγύη και τη συνειδητοποίηση των κοινών συμφερόντων του συλλογικού εργάτη, ανεξαρτήτως χρώματος ή θρησκευτικού δόγματος. Όταν πετύχουμε αυτά τα δύο, θα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ό,τι εμποδίζει την ανάπτυξή τους στέκεται εμπόδιο στην πραγματική απελευθέρωση. Πρώτα και πάνω απ’ όλα, ο εθνικισμός, ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε εθνοθρησκευτική ή φυλετική βάση. Επομένως, κάτω οι παλαιστινιακές και οι ισραηλινές σημαίες, κάτω συνθήματα όπως «Από το ποτάμι ως τη θάλασσα ελεύθερη Παλαιστίνη!»: αυτό είναι μια πολεμική κραυγή, όχι ένα κάλεσμα για να σταματήσει ο πόλεμος. Το να σταματήσουμε τον πόλεμο αντί να συμμετέχουμε σε αυτόν, αυτό πρέπει να είναι η πρώτη αξίωση τώρα.

Κατάπαυση του πυρός τώρα!

Απελευθερώστε τους ομήρους τώρα!

Ξεκλειδώστε τη Γάζα τώρα!

Σταματήστε τα πογκρόμ στη Δυτική Όχθη τώρα!

Όχι στον αντισημιτισμό, όχι στην ισλαμοφοβία!

Αρκετά με τον πόνο, αρκετά με το αίμα!

Ας οικοδομήσουμε αλληλεγγύη σε μια αντιεθνικιστική βάση!

Sanderr

https://internationalistperspective.org/warmongers-left-and-right/

15/11/2023

[1] Πολ Ποτ, ηγέτης των Ερυθρών Χμερ που ήλεγχαν τη διακυβέρνηση της Καμπότζης στο διάστημα 1975-1979. Έζησε στην παρανομία ως το ξέσπασμα του εμφυλίου της Καμπότζης το 1970. Οι Ερυθροί Χμερ απέκτησαν μαζική υποστήριξη κυρίως λόγω των βομβαρδισμών της κυβέρνησης Νίξον από το 1969 ως το 1973, που προκάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στην ύπαιθρο. Το 1975 κατόρθωσε να εγκαθιδρύσει ένα ξενοφοβικό καθεστώς βασισμένο σε ένα κράμα μαοϊκών και εθνικιστικών ιδεών που στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στην αγροτική παραγωγή. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων αντιμετωπίστηκαν συλλήβδην ως εχθροί και φορείς διαφθοράς και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας στην ύπαιθρο ενώ απαγορεύτηκε το χρήμα, οι αγορές, ο βουδισμός κι αργότερα η κατ’ οίκον σίτιση. Χαρακτηρίζονταν «κακά στοιχεία» όσοι άνθρωποι παρέμεναν προσκολλημένοι στις παλιές τους συνήθειες, διαμαρτύρονταν ή ήταν πολύ αδύναμοι για δουλειά και εκτελούνταν. Μέχρι την ανατροπή των Κόκκινων Ερυθρών Χμερ από βιετναμέζικες δυνάμεις το 1979, υπολογίζεται ότι πέθαναν περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια κάτοικοι από έναν συνδυασμό μαζικών δολοφονιών, υποσιτισμό και κακή ιατρική περίθαλψη.

[2] https://internationalistperspective.org/capitalisms-death-world/

[3]https://leserpentdemer.wordpress.com/2023/10/30/meme-dans-les-poubelles-des-capitalistes-il-y-a-des-divisions-sociales/. Μεταφρασμένο στα ελληνικά εδώ : https://athens.indymedia.org/post/1627771/

[4] ό.π.

[5] ό.π.

[6] ό.π.

[7] Πρόκειται για την ειρηνευτική διαδικασία με τις συμφωνίες του Όσλο, ενός συνόλου συνθηκών ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Η πρώτη συμφωνία υπογράφτηκε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ το 1993 και η δεύτερη στην Τάμπα της Αιγύπτου, δύο χρόνια μετά.

[8] όπως στην υποσημείωση 2.

[9] ό. π.

 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Άρθρο σχετικά με παρακολούθηση και αντιπαρακολούθηση του ιστότοπου “notrace.how” που βρήκαμε μεταφρασμένο στην εφημερίδα “Ευλογημένη η Φλόγα Νο3”

Αυτό το κείμενο απευθύνεται στο διεθνές αναρχικό κίνημα, το οποίο θα ορίσουμε ως το άθροισμα των ατόμων που αγωνίζονται για αναρχικές ιδέες σε όλο τον κόσμο. Αυτό το κίνημα βρίσκεται σε σύγκρουση με τους φυσικούς του εχθρούς — το κράτος, τις φασιστικές ομάδες κ.λπ. — και πρέπει να προστατευτεί αν θέλει
να επιβιώσει σε αυτή τη σύγκρουση. Σε αυτό το κείμενο, κάνουμε τρεις προτάσεις προς το διεθνές αναρχικό κίνημα για να τις αναλογιστεί τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να επιτραπεί στους αναρχικούς να συνεχίσουν να επιτίθενται περιορίζοντας τις πιθανότητές τους να συλληφθούν.

1. Διαμοιρασμός γνώσεων σε διεθνές επίπεδο
Οι εχθροί μας οργανώνονται διεθνώς μέσω συνεργασιών μεταξύ της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών και των νέων εξελίξεων στην επιστήμη και την τεχνολογία — η αυξανόμενη ακρίβεια της εγκληματολογίας του DNA και ο πολλαπλασιασμός των ντρόουνς είναι μόνο δύο παραδείγματα. Αυτό σημαίνει ότι μια κατασταλτική τεχνική που χρησιμοποιείται σε μια χώρα μπορεί σύντομα να εμφανιστεί σε μια άλλη όπου δεν χρησιμοποιείται ακόμη. Σημαίνει επίσης ότι ένα αποτελεσματικό αντίμετρο που
χρησιμοποιείται από αναρχικούς σε μια χώρα μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε μια άλλη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να μοιραστούμε τη γνώση των κατασταλτικών τεχνικών και των αντιμέτρων σε διεθνές επίπεδο.
Ιδανικά, οποιαδήποτε εμπειρία καταστολής ή πειραματισμού με αντίμετρα μπορεί να ενδιαφέρουν άλλους αναρχικούς θα πρέπει να γράφεται, να μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και να δημοσιοποιείται. Όταν συλλαμβάνονται και δκάζονται αναρχικοί, μπορούμε πολλές φορές να λάβουμε δικαστικά έγγραφα που
αποκαλύπτουν πως συνελήφθησαν: θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό και να δημοσιεύουμε αναλύσεις τέτοιων εγγράφων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πληροφορίες που λαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι τμηματικές ή παραποιημένες. Θα πρέπει να πειραματιστούμε με νέα αντίμετρα και να γράφουμε
και να δημοσιεύουμε αναφορές για αυτά τα πειράματα (εκτός από τις περιπτώσεις όπου το κράτος ενδέχεται να προσαρμόσει και να αποδυναμώσει το αντίμετρο διαβάζοντας την αναφορά).
Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να συλλέξουμε πηγαίες πληροφορίες: να διαβάσουμε εγχειρίδια αστυνομικής εκπαίδευσης, να κλέψουμε αστυνομικά αρχεία, να αναλύσουμε διαρροές δεδομένων από σέρβερς της αστυνομίας. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του διεθνούς αναρχικού κινήματος είναι η αποκέντρωση του. Αυτό δεν το βλέπουμε ως αδυναμία αλλά ως δύναμη: εκτός από την αποτροπή των ιεραρχιών που είναι εγγενείς σε κεντρικούς οργανισμούς, καθιστά πιο δύσκολο να μας στοχοποιήσουν οι εχθροί μας επειδή δεν μπορούν να ανατρέψουν ολόκληρο το κίνημα όταν διαλύουν ένα μέρος
του. Ωστόσο, αυτή η αποκέντρωση καθιστά επίσης πιο δύσκολο να ανταλλάσσουμε γνώσεις διασυνοριακά. Για να το ξεπεράσουμε αυτό, βλέπουμε δύο επιλογές: την ανάπτυξη άτυπων δεσμών με άλλους αναρχικούς σε συναντήσεις σε διεθνή φεστιβάλ βιβλίου και άλλες εκδηλώσεις και η χρήση του Διαδικτύου. Προτείνουμε τη χρήση του No Trace Project ως διεθνή πλατφόρμα για να μοιραστούμε τη γνώση που είναι κατάλληλη για κοινή χρήση στο Διαδίκτυο, όχι ως αντικατάσταση άτυπων δεσμών αλλά ως χρήσιμο συμπλήρωμα για τη διάδοση πληροφοριών πέρα από τα υπάρχοντα άτυπα δίκτυα.

2. Καθιέρωση ενός βασικού προτύπου ασφαλείας
Οι αναρχικοί που πραγματοποιούν άμεσες δράσεις θα πρέπει να αναλύσουν τους κινδύνους που συνδέονται με τις ενέργειές τους και να λάβουν τις κατάλληλες προφυλάξεις: να ντύνονται ανώνυμα, να προσέχουν τη βιντεοπαρακολούθηση και τα ίχνη DNA κ.λπ. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό αυτό. Εάν λαμβάνουν προφυλάξεις μόνο αυτοί που πραγματοποιούν ενέργειες, είναι ευκολότερο για τους εχθρούς μας να στοχοποιήσουν αυτά τα άτομα. Αυτό γίνεται, πρώτον, επειδή βγάζουν μάτι — αν, για παράδειγμα, μόνο μερικοί σύντροφοι αφήνουν πάντα τα τηλέφωνά τους στο σπίτι, θα μπορούσε αυτό να γίνει ένα προφανές σημείο εκκίνησης για μια έρευνα χωρίς άλλα συγκεκριμένα στοιχεία. Και δεύτερον, επειδή οι εχθροί μας μπορούν να λάβουν πληροφορίες γι ‘αυτούς μέσω των φίλων τους που δεν κάνουν ενέργειες — αν αφήνεις το τηλέφωνό σου στο σπίτι αλλά βγαίνεις συχνά με φίλους που έχουν μαζί τους τα τηλέφωνά τους, μια έρευνα θα μπορούσε να παρακολουθήσει τα τηλέφωνα των φίλων σου για να λάβει πληροφορίες για εσένα. Επομένως, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα βασικό πρότυπο ασφαλείας που να συμφωνούν να ακολουθήσουν όλοι στα αναρχικά
δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν προβεί ποτέ σε άμεσες δράσεις και δεν έχουν καμία πρόθεση να το κάνουν. Δεν μπορούμε να πούμε ποιο θα πρέπει να είναι αυτό το βασικό πρότυπο, καθώς
θα εξαρτάται από κάθε τοπικό πλαίσιο, αλλά μπορούμε να δώσουμε μερικές ιδέες. Ο καθένας τουλάχιστον θα πρέπει να βοηθήσει στην απόκρυψη πληροφοριών από τους εχθρούς μας, να μην κάνει εικασίες για το ποιος εμπλέκεται σε μια δράση, να μην καυχιέται για τη δική του συμμετοχή σε μια δράση, να μην μιλάει στην αστυνομία και να κρυπτογραφεί (χρησιμοποιώντας ισχυρό κωδικό πρόσβασης) οποιονδήποτε υπολογιστή ή
τηλέφωνο χρησιμοποιείται για συνομιλίες με άλλους αναρχικούς. Να συζητάς απόρρητα θέματα αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές και να μην κάνεις σαφές στο
κοινωνικό σου περιβάλλον με ποιον κάνεις απόρρητες συζητήσεις (π.χ. μην ζητάς από κάποιον να «πάτε μια βόλτα» μπροστά σε άτομα που δεν συμμετέχουν στο εγχείρημα που συζητείται). Επιπλέον, πιστεύουμε ότι όλοι θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (και οπωσδήποτε να σταματήσουν να δημοσιεύουν φωτογραφίες άλλων αναρχικών, ακόμη και με τη συγκατάθεσή τους, γιατί αυτό βοηθά το κράτος να χαρτογραφήσει τα αναρχικά δίκτυα) και να αφήνουν τα τηλέφωνά τους στο σπίτι ανά πάσα στιγμή (όχι μόνο κατά τη διάρκεια δράσεων). Το να έχεις μαζί σου το τηλέφωνό σου έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια όλων όσων αλληλεπιδράς μαζί τους. Μπορεί να είναι δύσκολο να πειστεί κανείς να ακολουθήσει ένα τέτοιο βασικό πρότυπο ασφάλειας, ειδικά αν πιστεύει ότι δεν έχει προσωπικό συμφέρον να το ακολουθήσει. Εάν κάποιος είναι απρόθυμος, θα πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι δεν διακυβεύεται μόνο η ασφάλειά του, αλλά και η ασφάλεια άλλων αναρχικών γύρω του που μπορεί να πραγματοποιούν ή να σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν άμεσες δράσεις. Όλοι όσοι θέλουν να γίνονται δράσεις έχουν συμφέρον να κάνουν τα αναρχικά δίκτυα όσο το δυνατόν πιο δύσκολα για τις αρχές καταστολής.

3. Εξερεύνηση νέων οριζόντων
Οι εχθροί μας εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου καθώς τελειοποιούν τις στρατηγικές και τις τεχνικές τους. Δεν πρέπει να προετοιμαστούμε για τις μάχες που έχουν ήδη γίνει, αλλά για αυτές που έρχονται. Θα πρέπει επομένως να υπερβούμε τις τρέχουσες πρακτικές ασφαλείας μας, να προβλέψουμε την εξέλιξη των εχθρών μας και να αναπτύξουμε νέα αντίμετρα. Εδώ είναι τρία ζητήματα που πιστεύουμε ότι το διεθνές αναρχικό κίνημα πρέπει να διερευνήσει τα επόμενα χρόνια.
Ντρόουνς (δρόνοι)
Η εναέρια παρακολούθηση γίνεται γρήγορα φθηνότερη και πιο αποτελεσματική. Πώς πρέπει να αντιδρούμε στην παρουσία αστυνομικών ντρόουνς σε ταραχές, αναρχικές εκδηλώσεις κ.λπ.; Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε ή να καταρρίψουμε ντρόουνς; Πρέπει άραγε να προετοιμαστούμε για τον κίνδυνο χρήσης
ντρόουνς για εναέριες περιπολίες ρουτίνας και αν ναι, πώς;
Τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
Το 2023, ένας δημοσιογράφος εντόπισε τη Γερμανίδα αριστερή μαχήτρια Daniela Klette, η οποία κρυβόταν για δεκαετίες, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να ταιριάξει μια φωτογραφία της από δεκαετίες πριν με μια πρόσφατη φωτογραφία από το Facebook που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος χορού. Τι μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε αυτήν την απειλή; Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για την αυξανόμενη ενσωμάτωση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στα
δημόσια συστήματα βιντεοπαρακολούθησης;                                                                                                                                  Έλλειψη ορατότητας της αστυνομικής δραστηριότητας
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι ασύρματοι χρησιμοποιούνταν από αναρχικούς για να παρακολουθούν τις συχνότητες της αστυνομίας, για παράδειγμα για να μάθουν για την κοντινή αστυνομική δραστηριότητα ενώ εκτελούσαν μια άμεση δράση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό είναι πλέον αδύνατο επειδή οι επικοινωνίες της αστυνομίας είναι κρυπτογραφημένες. Μπορούμε άραγε να αναπτύξουμε νέες τεχνικές για να αντικαταστήσουμε λειτουργικά τους ασυρμάτους ή, γενικότερα, να αποκτήσουμε πληροφορίες για τη δραστηριότητα της αστυνομίας σε μια δεδομένη περιοχή;

Σχετικά με τους συντάκτες αυτού του άρθρου
Είμαστε το No Trace Project. Τα τελευταία τρία χρόνια, κατασκευάζουμε εργαλεία για να βοηθήσουμε τους αναρχικούς να κατανοήσουν τις δυνατότητες των εχθρών τους, να υπονομεύσουν τις απόπειρες παρακολούθησης και τελικά να δράσουν χωρίς να συλληφθούν. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τα επόμενα
χρόνια. Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας στη διεύθυνση: notrace.how και να επικοινωνήσετε μαζί μας στο notrace@autistici.org.

https://blessed-is-the-flame.espivblogs.net/eylogimeni-i-floga-teychos-3/

ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού χαμηλής ισχύος, τα ξημερώματα 03/12 στον ΕΦΚΑ Κυψέλης, επί της οδού Κεφαλληνίας. Παρότι ο μηχανισμός για καλή σας τύχη δεν εξεράγει, το διακύβευμα παραμένει το ίδιο. Να είστε σίγουροι πως με την ίδια επιχειρησιακή ευκολία με την οποία τοποθετήθηκε αυτός, ανά πάσα ώρα και στιγμή που εμείς θα επιλέξουμε, μπορούμε να επιτεθούμε σε οποιονδήποτε στόχο αποφασίσουμε, με έναν αντίστοιχο μηχανισμό.

Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη στοχοθεσία, ανάμεσα στις τόσες που μας προσφέρει η μητρόπολη, είναι διότι αποτελεί βασική δομή του κρατικού μηχανισμού, μέσω της οποίας προωθεί την εξαθλίωση, την υποδούλωση και ως αποτέλεσμα των δύο την χειραγώγηση στην πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου. Ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται υπο την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και αυτό στην καπιταλιστική διάλεκτο σημαίνει ένα πράγμα, πως λειτουργεί ως εκτελεστικό όργανο του ιδεολογικού προσανατολισμού που προωθεί η εκάστοτε κυβέρνηση.

Για επεξηγηματικούς λόγους αναφέρουμε πως ο ΕΦΚΑ είναι υπεύθυνος για τον διαμοιρασμό συντάξεων της τάξης των 426,17 ευρώ, κατακράτηση εισφορών εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών και γεωργών, αλλά και υπεύθυνος για το κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής. Φόροι που στο σύνολο τους ξεπερνούν το 50% για τους γεωργούς και το 75% για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Συνοπτικά ο ΕΦΚΑ αποτελεί τον φοροεισπράκτορα του κράτους, με τη στρατηγική του σημασία σαν δομή να είναι σημαίνων για το ίδιο καθώς μέσω αυτού, χρηματοδοτεί τον πολιτικό του σχεδιασμό και επικυρώνει την πολιτική του ύπαρξη.  Αλλά όπου δε φτάνει η γλώσσα έρχονται τα μαθηματικά για να εξηγήσουν. Τα έσοδα για τις χρονιές 2024 και 2025 (προσεγγιστικά) ήταν περίπου 51 δις ενώ οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για τις ίδιες χρονιές υπολογίζεται στα περί των 50 εκ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 0,1% των εσόδων καταλήγει πίσω στο κοινωνικό σύνολο.

Ο ΕΦΚΑ είναι το χέρι που δίνει πενιχρό νόμισμα στο χέρι του επαίτη. Νόμισμα του οποίου η αξία καθορίζεται απο τις επιταγές του κράτους και της κυβέρνησης εντός της προκαθορισμένης διαδρομής που επιβάλλεται στον σύγχρονο μισθωτό σκλάβο, ο οποίος αυτοκαθορίζεται βασιζόμενος στο πόσο παραγωγικός και πειθαρχημένος υπήρξε εντός της καπιταλιστικής μηχανής μέσα στο ατέρμονο κυνήγι της ταξικής ανέλιξης και επικύρωσης της κοινωνικής θέσης. Ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις μιας στείρας ταξικής ανάλυσης η οποία καταλογίζει ευθύνες αποκλειστικά στο κράτος και το κεφάλαιο, αγνοώντας το μερίδιο ευθύνης των συνειδητά αιχμαλώτων μιας καταδικασμένης ζωής, η οποία είναι ετεροκαθοριζόμενη απο την στιγμή της γέννησής τους. Μίας ζωής υποταγμένης στην δουλικότητα, ζωσμένης με αλυσίδες, περιτριγυρισμένη απο φανταχτερές καπιταλιστικές βιτρίνες.

Απέναντι λοιπόν στον κόσμο της κοινωνικής συναίνεσης και της υποταγής, του εφησυχασμού, της αδράνειας και της ηττοπάθειας, απέναντι σε κάθε λογική ανάθεσης και αναμονής επιλέγουμε τον δρόμο της άμεσης δράσης, απαντώντας με επίθεση στον κόσμο της εξουσίας, διαβαίνοντας ανάμεσα απο τις φλόγες της ολικής καταστροφής του. Κάθε πρόταση για επίθεση είναι και μια πρόταση κοινωνικής αποδέσμευσης, μια πρόταση ρήξης με κάθε μορφής εξουσίας, μια πρόταση καταστροφής του υπάρχοντος.

Με οπλισμένα χέρια και λόγο, με καρδια σπασμένη και το όνομα μιας οδού στη μνήμη χαραγμένη σχεδιασαμε την επίθεση αυτή στη μνήμη του ένοπλου επαναστάτη Κυριάκου Ξυμητήρη και σε αλληλεγγύη με την αναρχική συντρόφισσα Μαριάννα Μ. που βρίσκεται αιχμάλωτη στα μπουντρούμια της αστικής δημοκρατίας. Βαδίζοντας στο μονοπάτι της ανυποταξίας, της αμφισβήτησης και της επίθεσης, μονοπάτι βαμμένο με το αίμα όσων αμετανόητα επέλεξαν την ολομέτωπη επίθεση στο κράτος και την εξουσία κάθε μας βήμα παραμένει ακέραιο στον σκοπό του. Για κάθε συντρόφισσα και σύντροφο που σήκωσε το βαρύ τίμημα της επαναστατικής προοπτικής και της εξεγερτικής δράσης υποσχόμαστε κάθε μέρα που ξημερώνει και τα πόδια μας πατάνε στη γη αυτή να κόψουμε τα κεφάλια των εξουσιαστών μας και να καταστρέψουμε συθέμελα ότι έχουν φτιαξει με τα βρώμικα τους χέρια. Καλές εφόδους στην κοιλάδα της αιώνιας σιωπής σύντροφε.

Δύναμη στον έγκλειστο σύντροφο Κ.Κ που κατηγορείται για τον εμπρησμό υπηρεσιακού βαν της αστυνομίας στο Μεσολόγγι. 

Αλληλεγγύη σε όσους και όσες διώκονται για την υπόθεση Αμπελοκήπων.

Λευτεριά στον επαναστάτη Νίκο Μαζιώτη μέλος του Ε.Α.

ΦΑΝΤΑΣΙΑ – ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ – ΡΙΣΚΟ 

Πυρήνες επιθετικής αλληλεγγύης

πηγή: Indymedia

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

Οι οδηγίες ΟΟΣΑ και ΕΕ για την παιδεία είναι συγκεκριμένες: ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές, εργασιακός μεσαίωνας, κρατικός αυταρχισμός. Η αξιολόγηση σχολικών μονάδων αλλά και η ατομική είναι ο προθάλαμος του  άκρατου νεοφιλελευθερισμού των ιδιωτικοποιήσεων και της εργασιακής υποταγής. Οι ντόπιοι εξουσιαστές με ιδιαίτερο ζήλο φέρνουν σε πέρας τις επιταγές των αφεντικών τους, αφού δεν κάνουν τίποτε παραπάνω από την πιστή συγκέντρωση, ανακεφαλαίωση και αποτύπωση των χιλιοειπωμένων  “παραινέσεων” του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ντόπιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Οδηγίες  οι οποίες επαναλαμβάνονται με απίστευτη συχνότητα τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια και εκπορεύονται βασικά από διεθνείς οργανισμούς νεοφιλελεύθερης κοπής. Η λεγόμενη “αυτονομία” της σχολικής μονάδας, η διαφοροποίηση στο ίδιο το περιεχόμενο του σχολείου, η μετατροπή των σχολείων σε οικονομικές μονάδες που θα προσπαθούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μόνες τους, η λεγόμενη “ελεύθερη επιλογή” του διδακτικού προσωπικού (που σημαίνει εδραίωση μηχανισμών ρουσφετιού), μαζί με την ενίσχυση του ρόλου της γονεϊκής επιλογής, της δυνατότητας δηλαδή των γονιών να επιλέξουν σχολείο, αποτελούν την έναρξη της αποδόμησης του όποιου δημόσιου χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος γνωρίζαμε έως σήμερα. Η παιδαγωγική  και η διδακτική οδηγούνται στο να υποταχθούν σε μια νέα αντίληψη, που έχει σχέση περισσότερο με την οικονομία και  την επιχειρηματική λογική, αφού το σχολείο θα λειτουργεί με κριτήριο την εξεύρεση κονδυλίων και πρέπει να ομοιάζει τη λειτουργία του σ’ αυτήν την προοπτική. Στο όνομα του  ανταγωνισμού με βάση τα κριτήρια της αγοράς, είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας σχολείων πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σκοτεινών μορφωτικών ζωνών. Παράλληλα, η ανάθεση μεγάλου μέρους της ευθύνης για τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία και τους προσανατολισμούς κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στους εκπαιδευόμενους, στους γονείς, στην “τοπική κοινωνία” και στους “παραγωγικούς φορείς”, είναι φανερό ότι καλλιεργεί την τάση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να  ακολουθήσουν το δρόμο της νεοφιλελεύθερης αγοράς με ζήτηση, πελάτες και προϊόντα. Και ενώ οι προτεραιότητες δίνουν αβάντα σε κολέγια, ιδιωτικά σχολεία  και νέες σχολές-επιχειρήσεις, τα υπάρχοντα σχολικά κτίρια αφήνονται στο έλεος με οροφές που καταρρέουν και πλημμυρισμένες αίθουσες με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Εδώ και λίγα χρόνια οι εκπαιδευτικοί αντιστέκονται σε ηλεκτρονικές εκλογές, μέντορες, αξιολογήσεις, κατηγοριοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στον αυταρχισμό Υπουργείου και Κράτους. Η αντίσταση αυτή είναι αγκάθι στα νέα αναδιαρθρωτικά εκπαιδευτικά σχέδια των εξουσιαστών. Ένα κύμα απειλών, εκβιασμών, πειθαρχικών διώξεων και προσπάθειες απολύσεων από την πλευρά του Υπουργείου, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των κομματικών ή υποτακτικών διευθυντών, όχι μόνο ενάντια στους εκπαιδευτικούς που απέχουν από την αξιολόγηση, αλλά και ενάντια σε όσους ορθώνουν ανάστημα, πραγματοποιούν πρακτικές, ή επιχειρηματολογούν δημόσια, πράγμα που δεν αρέσει στο ΥΠΑΙΘΑ, τις ΠΔΕ, τις διευθύνσεις εκπαίδευσης αλλά και σε διευθυντές.   Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος εκπαιδευτικός έκανε μια δημόσια κριτική για τα “κακώς κείμενα” της εκπαίδευσης και απειλείται με καθαίρεση, με ΕΔΕ, πειθαρχικά και απόλυση. Ακόμα και ολόκληρος σύλλογος εκπαιδευτικών απειλείται με δίωξη επειδή κατήγγειλε προβλήματα λειτουργικότητας σχολείου.  Επιδίωξη της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘΑ  είναι να καταπνιγεί κάθε φωνή που διαφοροποιείται από το κεντρικό αφήγημα και να φιμωθεί με συνοπτικές διαδικασίες κάθε εκπαιδευτικός που εξακολουθεί να σκέφτεται ελεύθερα, απαλλαγμένος από τις στρεβλώσεις που διοχετεύονται από τα επίσημα Μέσα της κυβερνητικής πολιτικής – επιβολής. Οι πειθαρχικές διώξεις γίνονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προωθεί μπαράζ αναδιαρθρωτικών μέτρων (υπερεξουσίες διευθυντών σχολείων με κατάργηση κάθε συλλογικού ρόλου των συλλόγων διδασκόντων, “Ωνάσεια Σχολεία”, Μπακαλορεά, Εθνικό Απολυτήριο, Ελεύθερη Επιλογή Σχολείου, σύσταση πειθαρχικών συμβουλίων μόνο με νομικούς του κράτους, σχολεία χορηγών, συγχωνεύσεις, αίθουσες με 30 μαθητές, Campus, επενδυτικά Funds, αποκλεισμοί αναπληρωτών από επίδομα ανεργίας, σχολεία-εξεταστικά κάτεργα, αρνήσεις και αναστολές μονιμοποιήσεων νεοδιόριστων, επαναφορά συνταξιούχων εκπαιδευτικών για κάλυψη κενών θέσεων, σχολές από επιχειρήσεις και επιμελητήρια, εκπρόσωποι γλάστρες της κυβέρνησης στα ΠΥΣΠΕ και τα Συμβούλια, κατάργηση σχολικών επιτροπών, αυστηροποίηση ποινών σε καταλήψεις σχολείων από μαθητές και στον συνδικαλισμό εκπαιδευτικών στο χώρο εργασίας, αδιαφάνεια στις τοποθετήσεις μόνιμων και αναπληρωτών, καθώς και στις μή κοινοποιήσεις όλων των κενών κ.ά.).  Είναι φανερό ότι χρησιμοποιούν τον διοικητικό μηχανισμό της εκπαίδευσης ως κομματικό εργαλείο τιμωρίας όσων αντιστέκονται στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και ασκούν κριτική στο σκοταδισμό των νόμων της, στις αυταρχικές οδηγίες της, σε στελέχη της (ακόμα και στα συνδικαλιστικά της στελέχη). Μια γενικευμένη στοχοποίηση κ φίμωση κάθε αντίθετης και ρεαλιστικής φωνής.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα που συνέβησαν το τελευταίο χρόνο.  Στον Πειραιά αλλά και σε άλλες περιοχές υποχρεώνουν εκπαιδευτικούς σε υπερωρίες και αν αρνηθούν τους απειλούν με πειθαρχικά. Ατελείωτες διώξεις νεοδιόριστων και μόνιμων που απέχουν από την αξιολόγηση (αυτό το διάστημα τα πειθαρχικά  υπολογίζονται σε άνω των χιλίων), σε συνεχιζόμενες παραπομπές στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, στο Πειραιά (πρωτοστατεί σε διώξεις εκπαιδευτικών), τη Ζάκυνθο, τη Κέρκυρα, το Κιλκίς, τη Λακωνία, τη Κορινθία, την Αργολίδα, τη Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, τη Χαλκιδική, τη Πέλλα, τον Έβρο, τη Φωκίδα, το Μεσολόγγι, τη Δράμα, τη Κοζάνη, την Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη, την Αττική και σε πολλά μέρη της χώρας ακόμα. Μαζικές ειδοποιήσεις για πειθαρχικά σε απεργούς αξιολόγησης σε Αιτωλοακαρνανία,  Σάμο, Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη. Διώξεις με ενδεχόμενη απόλυση σε συνδικαλιστές στο Πειραιά, δίωξη σε καθηγήτρια που ζωγράφισε χαρτόνι για “Ειρήνη και Ελευθερία στη Παλαιστίνη”, δίωξη σε εκπαιδευτικούς στη Βέροια που προσκάλεσαν σε ομιλία τη κόρη του Γκεβάρα. 7 μέλη της Δ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και ο γραμματέας της,  αντιμετώπισαν διοικητική δίωξη. Δίωξη και περικοπή μισθού σε καθηγήτρια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη επειδή λόγω προβλήματος υπολογιστή δεν πραγματοποίησε τηλεκπαίδευση μια μέρα. Στην ίδια διεύθυνση, σε διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων, καλούνται τα ΜΑΤ από τη διευθύντρια της Β’ βάθμιας, ενώ πιέζει σε διεύθυνση σχολείου να δωθούν στον εισαγγελέα ονόματα  μαθητών κ των γονέων τους για απολογία, για ολιγόωρη κατάληψη που προηγήθηκε στο σχολείο τους στην Καλαμαριά  ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και των πανεπιστημίων. Πειθαρχική δίωξη σε δασκάλα στην Ανατολική Αττική επειδή δημόσια υπερασπίστηκε την απρόσκοπτη πρόσβαση μαθητή στην εκπαίδευση, για το λόγο ότι δε καλύφθηκε το κενό σχολικής νοσηλεύτριας. Εκδικητικό πειθαρχικό σε συνδικαλιστή της ΕΛΜΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, δίωξη στη διοίκηση της ΕΛΜΕ Χανίων,  ανάκληση χορήγησης Μισθολογικού Κλιμακίου και επιστροφή των σχετικών αποδοχών, με ετεροχρονισμένη μάλιστα εφαρμογή και επ΄αόριστον, σε νηπιαγωγό της Β Αθήνας που συμμετείχε στην απεργία αποχή της αξιολόγησης. Βιομηχανία ΕΔΕ, από τον διευθυντή εκπαίδευσης Χαλκιδικής, σε εκπαιδευτικούς με την παραμικρή  αφορμή.  Στη Κέρκυρα τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ μηνύθηκαν από τη  Διευθύντρια Γυμνασίου γιατί  υπερασπίστηκαν τους συναδέλφους τους απέναντι στις αυθαιρεσίες και στον αυταρχισμό, που τους καταγγέλθηκαν από εκπαιδευτικούς, μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου.  Σύλλογος  εκπαιδευτικών που “τόλμησαν” να επισημάνουν τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών τους οδηγήθηκε σε ΕΔΕ. Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες  και άσκησαν κριτική στις πολιτικές του Υπουργείου  κλήθηκαν σε ακρόαση για δυνητική αργία.  Στη Λάρισα εκπαιδευτικοί καλούνται  είτε   σε  εκφοβιστικές  ατομικές  “ανακρίσεις” και διάφορες εκφοβιστικές πρακτικές. επειδή υπέγραψαν αιτήματα για σύγκληση του συλλόγου διδασκόντων σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του σχολείου. Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής μεταξύ αντιπροσωπείας εκπαιδευτικών και γονέων με τον προϊστάμενο προσωπικού, με μια στοχευμένη ενέργεια εκφοβισμού, ένστολος αστυνομικός εισήλθε στο γραφείο της συνάντησης και απαίτησε να μάθει από την αντιπροσωπεία σε πόση ώρα θα φύγει.  Παράτυπη και ενυπόγραφη απόφασή διευθυντή ΕΠΑΛ ανατολικής Θεσσαλονίκης να ακυρώσει τον αριθμό πρωτοκόλλου της συλλογικής δήλωσης απεργίας-αποχής από την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου κατόπιν προφορικής εντολής της Διευθύντριας ΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του Προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά και της Προέδρου της Ένωσης Γονέων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, κατηγορώντας τους για διασπορά ψευδών ειδήσεων, δυσφήμιση και παρακώλυση δημόσιας υπηρεσίας, για ενέργειές τους υπέρ της παραμονής μαθητών του ΕΝΕΕΓΥΛ Δραπετσώνας στο σχολείο τους, μετά από ελλείψεις αιθουσών που απειλούσαν τη λειτουργία του σχολείου. Σε Λευκάδα και Ζάκυνθο,  οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησαν σε διώξεις κατά προέδρων ΕΛΜΕ για συμμετοχή σε απεργίες και κινητοποιήσεις,  για τη δράση τους ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές. Η Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής  έπειτα από καθαιρέσεις  δεκατεσσάρων δ/ντών/ προϊσταμένων/ υποδιευθυντών που αρνήθηκαν να αξιολογήσουν εκπαιδευτικούς και τα τελεσίγραφα για δηλώσεις μετάνοιας απεργών εκπαιδευτικών μέσω gov. και τις κάθε είδους απειλές, συνεχίζει την επιβολή πειθάρχησης ακόμα και με άτυπες κλήσεις σε εκπαιδευτικούς καθαιρεμένες. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Αν. Αττικής  κάλεσε τηλεφωνικά τις καθαιρεμένες  σε “προσωπική άτυπη συζήτηση” χωρίς να αναφέρει τον λόγο – θέμα της συνάντησης. Στις προσωπικές αυτές συναντήσεις απαίτησε τις εκπαιδευτικούς  να κάνουν δήλωση υπαναχώρησης από την απεργία αποχή για την αξιολόγηση διαφορετικά τις απείλησε ότι θα τις παραπέμψει και σε πειθαρχικό.  Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ)  διατάχτηκε από τον ΠΔΕ Αττικής σε βάρος του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών του 2ου ΕΠΑΛ Ιλίου, με αφορμή το περιεχόμενο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο στις 25 Νοέμβρη, για τη διεθνή ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, στην οποία συμμετείχαν μέλη του φεμινιστικού τομέα του Ρουβίκωνα. Δίωξη σε εκπαιδευτικό στην ανατολική Θεσσαλονίκη επειδή αρνήθηκε να κάνει τηλεκπαίδευση σε μέρα κακοκαιρίας δηλώνοντας ότι η τηλε-εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή της δια ζώσης, ούτε υπάρχει νόμος που την κάνει υποχρεωτική.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΟΥΤΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΓΑΖΙ – ΟΥΤΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΥΛΑΚΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Τροχιά στο Άπειρο

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ, ΕΝΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

“ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ” ΤΕΥΧΟΣ 1,  ΝΟΕΜΒΡΗΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2024, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Το παρόν έντυπο έχει δημιουργηθεί από την αναρχική ομάδα A Batalha  https://abatalha.espivblogs.net/  Πρόκειται για μια ομάδα η οποία δραστηριοποιείται και εντάσσεται στα πλαίσια του α/α χώρου των Ιωαννίνων από τον Ιανουάριο του 2022. Η θεματολογία της ομάδας δεν εστιάζει αποκλειστικά σε μία κατεύθυνση και προσπαθούμε να ασχολούμαστε όσο γίνεται περισσότερο με ζητήματα τα οποία κρίνουμε ότι αφορούν ή απασχολούν την τάξη μας και τον πολιτικό χώρο στον οποίο εντασσόμαστε. Η δομή της ομάδας είναι οριζόντια, δεν αναγνωρίζουμε αρχηγούς και ιεραρχίες. Δεν έχουμε καμία άλλη παρά εχθρική σχέση με κράτος, θεσμούς, κεφάλαιο και τους υπερασπιστές τους μια και η θέση μας βρίσκεται διαχωρισμένη από όσες και όσους μας εξουσιάζουν και μας χρησιμοποιούν ως εργαλεία τους. Τα μέσα τα οποία επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε για την διάχυση του λόγου μας είναι αυτοοργανωμένα και μη κατευθυνόμενα.                               Η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός εντύπου για μαθητές προέκυψε από την ανάγκη μας να εκθέσουμε κάποιες θέσεις γύρω από ζητήματα που μας απασχόλησαν και εμάς πριν από μερικά χρόνια αλλά μας απασχολούν ακόμη και σήμερα ως ενήλικες με βασική μας επιδίωξη να αφουγκρστούμε και από την πλευρά μας τις δικές σας θέσεις πάνω σε αυτά αλλά και να προτείνουμε κάποιες ακόμη οπτικές γύρω από πολλά που μας βομβαρδίζουν το μυαλό σε αυτές τις ηλικίες.

Περί σωμάτων ασφαλείας…
Μία ακόμη σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει. Τα τσιμεντένια προαύλια γεμίζουν και πάλι από ανθρώπους που ενώ η κοινωνία τους λέει πως αυτή είναι η καλύτερη ηλικία της ζωής τους, το μόνο που κουβαλάνε είναι απογοήτευση για ό,τι αποτυχημένα προσπαθεί το σχολείο να τους δώσει, αλλά και άγχος για ένα αβέβαιο μέλλον. Η εκπαίδευση είναι μονόπλευρη και σε μια κοινωνία όπου δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ίσοι, είτε έχουμε
διαφορετικές μαθησιακές ικανότητες είτε προερχόμαστε από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, πολλοί από εμάς αποκλειόμαστε από αυτή και νιώθουμε εμείς αποτυχημένοι που δεν μπορούμε να είμαστε αυτό που όλος ο κοινωνικός περίγυρος και το σχολικό περιβάλλον λέει πως πρέπει να είσαι. Δηλαδή να είσαι καλός και ήσυχος μαθητής, να περάσεις στις πανελλήνιες, να τελειώσεις στην ώρα σου το πανεπιστήμιο αλλά να κάνεις και λίγο φοιτητική ζωή μην είσαι και φυτό, να βρεις μια δουλίτσα και να συνεχίσεις έτσι τη ζωούλα σου. Πόσο εφικτό είναι αυτό όμως για κάποιον/α που δεν έχει τη δυνατότητα να περάσει πανεπιστήμιο, γιατί για να περάσεις δεν αρκεί το διάβασμα, χρειάζεται να δώσουν οι γονείς σου κι ένα σκασμό λεφτά σε φροντιστήρια κλπ.  Ακόμα κι αν καταφέρεις να μπεις όμως θα πρέπει να γίνεις ένα ρομπότ για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της σχολής σου ενώ ταυτόχρονα θα έχεις πάρει τη σκυτάλη στον αγώνα επιβίωσης, αφού τίποτα δεν είναι δωρεάν πέραν από τα βιβλία σου, στην πολυδιαφημιζόμενη δωρεάν εκπαίδευση του ελληνικού κράτους.
Για όλα τα παραπάνω δεν τρέχει άγχος! Το κράτος σου έχει έτοιμη τη λύση : Σώματα Ασφαλείας ( aka μπάτσοι καραβανάδες κι όλο το κακό συναπάντημα). Βλέπουμε πως από τις απαρχές αυτής της ατέλειωτης κρίσης που η Ελλάδα περνάει, οι στρατιωτικές σχολές και μπατσοσχολές έχουν γίνει πάρα πολύ δημοφιλείς. Λογικό ακούγεται, καθώς προσφέρουν ασφάλεια και σταθερότητα, τόσο κατά τα χρόνια που σπουδάζεις όπου δεν θα χρειαστεί να αγχωθείς για το πως θα πληρώσεις ενοίκιο, ρεύμα, σουπερμάρκετ, αλλά θα έχεις και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Μετά την εφαρμογή του κόφτη της ΕΒΕ τον Σεπτέμβρη του 2024 όπου μειώθηκε τρομερά ο αριθμός εισακτέων στις σχολές σωμάτων ασφαλείας, επικράτησε ολόκληρη ταραχή στα υπουργεία για το αν πρέπει να καταργηθεί η ΕΒΕ κατ’ εξαίρεση για αυτές τις σχολές. Πραγματικά άξιο απορίας το πως το ίδιο κράτος που σου βάζει εμπόδια όταν εσύ θες να π ε ρ ά σ ε ι ς πανεπιστήμιο, όταν θες να διεκδικήσεις να ζήσεις τη ζωή σου με κ α λ ύ τ ε ρ ο υ ς όρους, ξαφνικά σου δίνει απλόχερα θέσεις σε
στρατό και αστυνομία χωρίς να υπολογίζει και ιδιαίτερα το κόστος. Για όλη αυτήν την προσπάθεια που το
κράτος κάνει για να σου εξασφαλίσει τη μελλοντική σου σταθερότητα όλο και κάποιο αντάλλαγμα δεν θα πρέπει να δώσεις; Ε ναι. Απλό, υποτάσσεσαι σε αυτό που σου επιβάλλουν. Δεν είναι και πολύ δύσκολο αφού
αυτό μας μαθαίνουν να κάνουμε από μικρή ηλικία. Είσαι διατεθειμένος/η να υποταχθείς σε οποιαδήποτε εντολή έρθει από πάνω; Αν γίνεις μπάτσος να ξες πως θα πρέπει να δείρεις και καμπόσους, γιατί αυτό θα πρέπει να κάνεις. Μπορεί να χρειαστεί να δείρεις τον παππού σου που βγήκε να διαδηλώσει γιατί δεν θα μπορεί να ζήσει αν συνεχίσουν να του μειώνουν τη σύνταξη (Ιανουάριος 2016, Σύνταγμα), ή κάποιο παλιό φιλαράκι από το σχολείο που πήγε πανεπιστήμιο και κατεβαίνει στις πορείες γιατί αγωνίζεται η παιδεία να
μην εμπορευματοποιηθεί κι άλλο. Και στον στρατό σε περιμένουν ακόμα χειρότερα. Από τις πρώτες μέρες της εκπαίδευσης κιόλας σε μαθαίνουν να «πειθαρχείς» στις βρισιές, στις προσβολές και στα καψόνια τους.
Μάλλον δεν θα χρειαστεί να δείρεις κάποιον σε κάποια πορεία, αλλά θα σε έχουν ταΐσει με εθνική υπερηφάνεια σε σημείο αηδίας, σε σημείο που θα σου φαίνεται φυσιολογικό να δώσεις την ίδια σου
τη ζωή για κάποια πατρίδα που αν σε αγαπούσε και τόσο δεν θα σε έσπρωχνε στο να πεθάνεις για αυτήν.
Οι στολές και τα παράσημα μπορεί να φαίνονται κουλ, να δίνουν κύρος και την εντύπωση πως έχεις εξουσία απέναντι σε ανθρώπους φτωχούς, μετανάστες, -ανθρώπους του περιθωρίου θα έλεγε κανείς- η ζωή των οποίων δεν έχει και τόση σημασία για κάποιους. Σκέψου το λίγο καλύτερα όμως, γιατί μάλλον δεν διαφέρεις και πολύ από αυτούς, γιατί καθώς μεγαλώνεις αυτούς τους ανθρώπους έχεις στον περίγυρό σου και εδώ
που τα λέμε δεν έχεις και τίποτα να χωρίσεις μαζί τους.

Την πραγματική εξουσία την έχει το κράτος και όλο το σύστημα που αναγκάζει ανθρώπους κοινής ταξικής καταγωγής να στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλον. Αν νομίζεις πως θα ξεφύγεις από την φτώχεια που σε περιμένει στη γωνία, άμα γίνεις ένας ακόμα Ποτσέπης που θα σπάει στο ξύλο διαδηλωτές με αγάπη μόνο, κάνεις μεγάλο λάθος. Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγεις από αυτή είναι να παλέψεις για καλύτερους όρους
ζωής. Να αγωνίζεσαι κάθε μέρα ενάντια σε κάθε αδικία αλλά και σε ό,τι προσπαθεί να βάλει φρένο στα όνειρα σου, για έναν κόσμο όπου δεν θα χρειάζεται αφεντικά και μπράβους για να υπάρχει. Όπου εσύ θα αποφασίζεις πως θα πορευτείς στη ζωή σου κι όχι άλλοι για σένα.

Οι πουθενάδες της πόλης μας                                                                                                                                                                           Δεν είναι ανάγκη να έχεις περπατήσει το κάθε στενό, ή να έχεις αράξει σε όλες τις πλατείες των Ιωαννίνων για να καταλάβεις ότι οι φασίστες αποτελούν ένα προ πολλού εξαφανισμένο είδος της πόλης μας. Όπως μας πληροφορεί και η ίδια η Φρικηπαίδεια: “Σήμερα τα μέλη του κινήματος είναι υπό εξαφάνιση. Παρόλα αυτά εμφανίζονται ανανεωμένα σε διάφορες άλλες μορφές που υποστηρίζουν πως αποκηρύσσουν τον φασισμό
και δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν. Παρότι η ασθένεια αυτή εξασθένησε, άρχισε να εμφανίζεται και σε διάφορα αντικείμενα, όπως τσιμούχες, γκαραζόπορτες και μαστίχες.”¹ Τα ελάχιστα αυτοκόλλητα και στοχάδια με μαρκαδοράκια Carioca που εμφανίζονται σε κανένα ξεχασμένο καφάο με μέσο όρο ζωής τις 8 ώρες αποτελούν απόδειξη των παραπάνω. Και πως άλλωστε να μην είναι εξαφανισμένοι όταν το 2013 πήγαιναν και έκλαιγαν μέσα στα έδρανα της Βουλής και αργότερα στα δικαστήρια υπογράφοντας την μία δήλωση μετανοίας μετά την άλλη. Ακόμα και όσοι έφαγαν τον παπά στην αρχή και τους στήριξαν, είδαν ότι
αντί να ρίξουν μπουκέτα μέσα στο κοινοβούλιο όπως πίστευαν κάποιοι μαλάκες, έκαναν κωλογλυφάδες στους εφοπλιστές ψηφίζοντας φοροελαφρύνσεις. Τόσο λαϊκό κόμμα εκεί στην Χρυσή Αυγή ήταν που τα παιδιά από μικρά είχαν βγει στο μεροκάματο. Άνοιγαν μαγαζιά για να προμηθεύουν Έλληνες εργάτες με μισθό ξεφτίλας ή μπλέχτηκαν με την διακίνηση ναρκωτικών όπως το παλικάρι ο Κατσίφας που πήγε να
συναντήσει τους γνήσιους προγόνους του, αλλά αντί να στρίψει για Μελιγαλά συνέχισε προς Βουλιαράτι. Αλλά η δουλειά δεν είναι ντροπή· και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο Νίκος Μιχαλολιάκος που μέχρι και το ‘81 ήταν έμμισθος ρουφιάνος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μαζί με τον Κωνσταντίνο Πλεύρη.²
Κανείς δεν λέει όμως ότι είναι δύσκολο να καταλήξεις μαλάκας σε αυτή τη ζωή και να ακολουθήσεις αυτό το μονοπάτι. Το πρώτο πράγμα άλλωστε που σου μαθαίνουν είναι ότι είσαι διαφορετικός. Όχι λόγω του χαρακτήρα σου, των ενδιαφερόντων ή των ικανοτήτων σου· αλλά επειδή οι γονείς σου “έκαναν έρωτα” σε αυτή τη μεριά των συνόρων. Όχι δεν είμαστε σαν τους άλλους, τους βάρβαρους. Δεν έχουμε Έλληνες που βιάζουν 12χρονα στον Κολωνό. Αυτά τα κάνουν αλλού όχι εδώ επειδή το DNA το δικό μας διαφέρει από
των άλλων. Διαφορετικός ένας άνθρωπος είναι όμως επειδή μπορεί να ξεχωρίσει, να του κόβει μια στάλα και με κριτική σκέψη να μπορεί να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά. Δεν έχει καμία σημασία η ράτσα, η φυλή και ότι άλλη μαλακία σκαρφιστούν για να πείσουν τον κόσμο ότι κάποιος άλλος κακομοίρης φταίει για την κατάντια τους και όχι το κράτος και τα αφεντικά. Και αυτές τις μαλακίες τις λένε παγκοσμίως, δεν έχουμε δυστυχώς εμείς το μονοπώλιο. Πριν από κοντά 100 χρόνια, όταν τα παπούδια των παπούδων μας, έφευγαν για την Αμερική γιατί ο κόσμος δεν είχε μεροκάματο να δουλέψει, καταφέραμε σαν “έθνος” να πάρουμε την πρωτιά στις Ηνωμένες Πολιτείες στην εγκληματικότητα.³ Και παρά τον αυξανόμενο εθνικισμό και ρατσισμό ο οποίος αναπτυσσόταν σε όλη την υφήλιο, μέχρι και η ίδια η Στατιστική Αρχή της Αμερικής γύρισε και είπε ότι οι έρευνες αυτές δεν γίνονται για να τεκμηριώσουν ότι μία φυλή ή μία ράτσα ανθρώπων ρέπει προς την εγκληματικότητα. Γιατί η ίδια η εγκληματικότητα, αποτελεί τον μονόδρομο για χιλιάδες περιθωριοποιημένους ανθρώπους από τη στιγμή που η κοινωνία δεν τους δίνει κανέναν άλλον τρόπο να επιβιώσουν. Απλά στο σήμερα μαθαίνουμε ότι όσοι πήγαν τότε μετανάστες έγιναν εκατομμυριούχοι πλένοντας πιάτα στην Αστόρια.
Εμείς από την μεριά μας είμαστε περήφανοι και περήφανες για τα παπούδια μας που πήγαν στο Αμέρικα· όχι για όλα. Για αυτά που κυνηγήθηκαν στις γειτονιές του Τορόντο από ρατσιστές Καναδούς και για αυτό οργανώθηκαν με άλλους εργάτες και κάνανε βίδες την πόλη του Λάντλοου. Που ζούσαν ακριβώς όπως οι μετανάστες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, που δούλευαν ακριβώς όπως οι μετανάστες στα σφαγεία του Νιτσιάκου. Όποιος λοιπόν πιστεύει ότι έχουμε διαφορές με τους Τούρκους ή Αλβανούς εργάτες και καυλώνει όταν βλέπει ότι πήραμε την καινούρια version των Rafale, του έχουμε δυσάρεστα νέα. Βάση του 10, ν+2, νοίκι για γκαρσονιέρα 300 ευρώ ακατέβατα, βασικός 705,96 ευρώ και σύνταξη στα 72.
Δεν φταίει ο μετανάστης που τρως εσύ σκατό

¹ Φασίστας, https://frikipaideia.org/wiki
² Greek KYP intelligence payroll including politicians, 1981, https://wikileaks.org/wiki/
Greek_KYP_intelligence_payroll_including_politicians,_1981
³ Ιστορική έρευνα: Οι Έλληνες ως μετανάστες, https://tvxs.gr/istoria/taksidia-sto-xrono/
ereyna-oi-ellines-os-metanastes-meros

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και υλικό μπορείτε να μας βρείτε στο
abatalha@espivblogs.net, στο mail μας abatalia@espiv.net ή δια ζώσης
στο Ελευθεριακό Εργαστήρι Fahrenheit 451, Τσακάλωφ 20, πάνω από το Άλσος.
Το παρόν έντυπο τυπώθηκε από την
Αυτοοργανωμένη ΤΥπογραφική Ομάδα Ιωαννίνων Titivillus.

https://abatalha.espivblogs.net/2025/01/14/scholiko-entypo-antilogos-1/

ΓΙΑ ΤΙΣ 112 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στην Θεσσαλονίκη 6 Δεκεμβρίου 2024 στις 18:00, ημέρα μνήμης της δολοφονίας του 15χρονου αναρχικού Α. Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκε πορεία με συμμετοχή 5.000 διαδηλωτών, έχοντας σημείο έναρξης και λήξης την Καμάρα. Καθώς η πορεία έφτανε στο τέλος της και χωρίς να έχει προηγηθεί σύγκρουση, αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν ασφυκτικό κλοιό παρεμποδίζοντας την αυτοδιάλυση της, εξαναγκάζοντας το σώμα της πορείας να μετακινηθεί προς τον πεζόδρομο της Ναυαρίνου. Δυνάμεις ΜΑΤ και ΟΠΚΕ εξώθησαν το πλήθος μέχρι την Τσιμισκή, όπου απρόκλητα ξεκίνησαν να επιτίθενται με δεκάδες κρότους λάμψης και χημικά.

Συνέχισαν κυνηγώντας τους διαδηλωτές στα στενά της Μητροπόλεως και με εντολή του επικεφαλής της επιχείρησης Χ. Συμεωνίδη προχώρησαν συνολικά σε 112 προσαγωγές στην ΓΑΔΘ, μεταξύ αυτών και τριών ανηλίκων, περισυλλέγοντας πρόσωπα σε τρία τουλάχιστον διαφορετικά σημεία της πόλης (Τσιμισκή, Κούσκουρα, Παύλου Μελά). Οι προσαγωγές διανθίστηκαν με χλευασμούς και την προκλητικότητα δημοσιογράφων καθεστωτικών Μ.Μ.Ε., χρησιμοποιώντας φρασεολογία όπως «σηκώστε τα κεφάλια να φαίνονται οι φάτσες σας», «χαμογελάστε στην κάμερα» κ.α., ενώ επίσης καταδείκνυαν άτομα που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Στο σημείο όπου ολοκληρώνονταν η μεταγωγή των τελευταίων προσαχθέντων δυνάμεις των Μ.Α.Τ. εξαπέλυσαν νέα επίθεση χημικών και κρότου λάμψης με αποτέλεσμα την λιποθυμία μίας ανήλικης μαθήτριας.

Κατά την άφιξη των προσαχθέντων στο υπόγειο της ΓΑΔΘ, ακολούθησε ένα πολύωρο γραφειοκρατικό κρεσέντο αυθαιρεσιών και επίδειξης εξουσίας. Κατά την 6ωρη διάρκεια της ταυτοποίησης τα 112 άτομα βρίσκονταν έγκλειστα σε χώρο περίπου 40τ.μ. συν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς εξαερισμό και άμεση πρόσβαση σε τουαλέτα ή νερό, καθιστώντας την συνθήκη βασανιστική. Ακολούθησαν παράνομοι σωματικοί έλεγχοι, όπου θηλυκότητες αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν όλα τους τα ρούχα σε χώρο μη προστατευμένο ενώ κάποιες ελέγχθηκαν από άντρες. Κατασχέθηκαν όλα τα προσωπικά αντικείμενα των προσαχθέντων, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να μην έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτικές αγωγές αλλά και είδη υγιεινής. Τρία άτομα έπαθαν κρίση πανικού και περιγελάστηκαν από αστυνομικούς. Αρκετές φορές ανώτεροι αξιωματικοί επιβεβαίωσαν τους προσαχθέντες πως πρόκειται για απλή προσαγωγή και πως σύντομα θα αφήνονταν ελεύθεροι με την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης.

Στη συνέχεια μας ανακοινώθηκε η πρωτοφανής απόφαση του εκδικητικού κατασταλτικού μηχανισμού, πως οι 112 προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με κατηγορία την «διατάραξη κοινής ειρήνης», ξεκινώντας έτσι τον διαμοιρασμό των συλληφθέντων στα κρατητήρια και στο υπόλοιπο μέγαρο, σε χώρους που δεν πληρούν σε καμία περίπτωση προϋποθέσεις κράτησης.

Οι 64 θηλυκότητες κρατήθηκαν αρχικά στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΘ χωρίς στρώματα, χωρίς νερό και τροφή, με κάμερες και την μόνιμη παρουσία δυνάμεων ΟΠΚΕ μέσα στον χώρο, οι οποίοι έφεραν περήφανα νεοναζιστικά σύμβολα στις υπηρεσιακές στολές τους. Η παροχή νερού και φαγητού φροντίστηκε από αλληλέγγυο κόσμο. Στην συνέχεια οι συλληφθείσες μεταφέρθηκαν στην αίθουσα «χορού», έναν χώρο ακόμη μικρότερο και ασφυκτικό συνεχίζοντας την πλήρη απαξίωση ως προς τα δικαιώματα των αγωνιστριών. Χειρότερες συνθήκες επικρατούσαν στον 3ο όροφο και στο υπόγειο, όπου στα συλληφθέντα υπήρξε απαγόρευση τηλεφωνικής επικοινωνίας με συνηγόρους, όπως και άρνηση πρόσβασης σε πρωτογενείς ανάγκες με αποκορύφωμα την επίθεση από τα κρατικά όργανα σε ατομικότητα που ζήτησε την φαρμακευτική του αγωγή, και την εγκληματική μεταχείριση του Τούρκου μετανάστη που δεν μιλούσε ελληνικά ή αγγλικά. Επίσης, με υπαιτιότητα των οργάνων καταστολής, τρόφιμα και τηλεκάρτες που έφερε αλληλέγγυος κόσμος δεν έφτασαν ποτέ σε αυτούς, αφήνοντάς τους νηστικούς για 16 ώρες.

Κατά την διάρκεια του εγκλεισμού δεν διενεργήθηκε προανάκριση ενώ αποφασίστηκε απ’ τα περισσότερα συλληφθέντα η άρνηση δακτυλοσκόπησης, προσθέτοντάς στο κατηγορητήριο και το αδίκημα της «απείθειας». Μεταξύ άλλων υπήρξαν λεκτικές επιθέσεις και σεξιστικά σχόλια σε όλη την διαδικασία όπως «θα σου σπάσω τα πόδια», «ποιά παίρνει την καλύτερη π*πα» «π**τανάκι» ενώ ηδονοβλεπτικά σχολίαζαν θηλυκότητα που κοιμόταν. Τις επόμενες ημέρες όπως και στην περίπτωση της δικηγόρου Αννύ Παπαρούσσου, ατομικότητα των 112 δέχτηκε απειλητικά ανώνυμα τηλεφωνήματα με σεξιστικά σχόλια για την σύντροφό του.

Η επίθεση αυτή επιβεβαιώνει το νέο κύμα καταστολής που εξαπολύει το κράτος απέναντι στο αγωνιζόμενο υποκείμενο. Η κατασταλτική αυτή κίνηση εντάσσεται σε μια στρατηγική εξάλειψης της πολιτικής δράσης. Κρίνουμε ότι αντανακλά το πνεύμα αυστηροποίησης του Νέου Ποινικού Κώδικα, με μείζονες συνέπειες το γέμισμα των φυλακών, το εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό σε σιωπή. Το κράτος στοχεύει στην απομαζικοποίηση του κινήματος προάγοντας νέες τακτικές καταστολής με προληπτικές προσαγωγές αγωνιστών, απειλές κατά δημοσιογράφων και δικηγόρων, μαζικές συλλήψεις και αυξημένη αστυνομική βία. Όλα αυτά γίνονται σε μία προσπάθεια επιβολής της «κανονικότητας», προβαίνοντας σε εκφοβιστικές επιθέσεις σε ενεργά πολιτικά κινήματα τα οποία εναντιώνονται σε ένα εντεινόμενο καθεστώς κοινωνικής εξαθλίωσης και ανασφάλειας με εντατικοποιημένη εργασία, χαμηλούς μισθούς, αυξημένο πληθωρισμό, εξώσεις, απαξίωση των κοινωνικών αναγκών και υποβάθμιση των δημόσιων φορέων στο όνομα των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κρατικός μηχανισμός σε συνεργασία με τα φιλοκυβερνητικά Μ.Μ.Ε για ακόμη μια φορά προβάλλει το κυρίαρχο αφήγημα που ποινικοποιεί τη πολιτική δράση και ετεροπροσδιορίζει τις αγωνίστριες/ές ως εγκληματίες και κακοποιά στοιχεία, δίνοντας διαπιστευτήρια στο ακροδεξιό κοινό το οποίο θέλει να προσελκύσει. Έτσι, επιτυγχάνει τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας, διαφυλάσσοντας τα συμφέροντα του.

Παράλληλα, δίχως συνέπειες ανθούν τα κρατικά εγκλήματα όπως η υπόθεση των Τεμπών και η συγκάλυψη των ενοχοποιητικών στοιχείων της δολοφονίας, οι εν ψυχρώ εκτελέσεις σε καταδιώξεις, οι δολοφονίες και σεξουαλικές κακοποιήσεις μέσα σε αστυνομικά τμήματα και οι πνιγμοί προσφύγων στο Αιγαίο από τις λιμενικές υπηρεσίες.

Υπό τις συνθήκες αυτές, με την γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης να συνεχίζεται ακατάπαυστα, την εμπλοκή της Ε.Ε στον ρωσοουκρανικό πόλεμο αλλά και την βίαιη επικράτηση του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη, διεγείρεται εύλογα το εξής ερώτημα: Ποια ακριβώς «κοινή ειρήνη» διατάραξαν τα συλληφθέντα της 6ης Δεκεμβρίου;

Ο Δεκέμβρης ήταν, είναι και θα είναι η συμβολή των εξεγέρσεων του χθες στις εξεγέρσεις του σήμερα και η υπενθύμιση ότι πρέπει πάντα να εναντιωνόμαστε στον θάνατο και στην εξαθλίωση που προάγει αυτό το σύστημα.

Συνεχίζουμε να κατεβαίνουμε στους δρόμους με οργάνωση και αλληλοπροστασία. Να σπάσουμε τον φόβο.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ 8 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ, ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνέλευση Αλληλεγγύης 112 Συλληφθέντων

πηγή: Indymedia

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ, ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Με αλυσιδωτά περιστατικά στοχοποίησής του από την Κρατική Ασφάλεια βρίσκεται αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια ο Μάριος Χ., μαθητής σήμερα της Γ’ Λυκείου. Ο Μάριος Χ. ενηλικιώθηκε πρόσφατα, αλλά η στοχοποίησή του ξεκινά από όταν ήταν ανήλικος. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο μαθητής περνά από 16 ετών συχνά το κατώφλι της ΓΑΔΑ ως «προληπτική προσαγωγή» χωρίς εξηγήσεις, αλλά με πατερναλιστικές νουθεσίες από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι, αντί να αναφέρουν τους λόγους που τον φέρνουν κάθε φορά ενώπιόν τους, απαντούν ένα αόριστο: «εμείς για σένα το κάνουμε, για να μην μπλέξεις».

Οι προληπτικές προσαγωγές, μία πρακτική η οποία την τελευταία δεκαετία έχει εδραιωθεί ως κοινά αποδεκτή τακτική της ΕΛ.ΑΣ., λόγω της συχνότητάς της, ιδιαίτερα πριν από μεγάλες διαδηλώσεις, με στόχο την παρεμπόδιση του κόσμου να συμμετέχει στις όποιες συγκεντρώσεις, είναι μια κατάσταση που βιώνει ο μαθητής. Στήνεται ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση για να αποτραπεί η συμμετοχή του σε κοινωνικές και ταξικές εκδηλώσεις.

Ο Μάριος Χ. έχει βρεθεί περισσότερες από 10 φορές στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ, από την ηλικία των 16, πράγμα που καταδεικνύει τη στοχοποίησή του. Μάλιστα, το καλοκαίρι, συνελήφθη για απείθεια έπειτα από κατάθεση αστυνομικού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τον καταδίωξε στην περιοχή των Εξαρχείων αλλά δεν κατάφερε να τον πιάσει. Η σύλληψή του έγινε στο σπίτι του στο Μαρούσι, μισή ώρα μετά την υποτιθέμενη καταδίωξή του, 11 χιλιόμετρα μακριά.

Την ίδια περίοδο, η Κρατική Ασφάλεια πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του, παράλληλα με την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής στα γραφεία της Ταξικής Αντεπίθεσης και σε σπίτι μέλους της. Η έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας βασιζόταν σε ανώνυμο τηλεφώνημα, το οποίο υποδείκνυε τον Μάριο Χ. ως δράστη επίθεσης με μολότοφ σε διμοιρία ΜΑΤ, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του του κατάσχεσαν μέχρι και τα τετράδια του σχολείου του, χωρίς ωστόσο να προκύψει τίποτα.

Εχω προσαχθεί αναίτια με τη μορφή της «προληπτικής προσαγωγής» πολλές φορές και βρίσκομαι υπό παρακολούθηση αρκετό καιρό ανά διαστήματα. Πολλές φορές μάλιστα έχει έρθει η αστυνομία κάτω από το σπίτι μου να με προσάγει χωρίς να τα καταφέρει – είτε κοιμόμουν είτε δεν βγήκα. Ολο αυτό έχει ξεκινήσει όσο ήμουν ακόμα ανήλικος 16 χρόνων. Ερχονται συνήθως πριν από κάποια μεγάλη πορεία ή κάποια επέτειο και όχι μόνο. Ζητούν να τους ακολουθήσω, λένε ότι είναι μια τυπική προσαγωγή, και καταλήγω να περνάω 10ωρα στη ΓΑΔΑ.

Στην επέτειο της 17 Νοέμβρη έφυγα από το σπίτι μου για να πάω στην πορεία. Ενημέρωσα τη μητέρα μου ότι μάλλον θα προσαχθώ – αφού και πέρυσι στην επέτειο του Πολυτεχνείου είχα προσαχθεί προληπτικά έξω από την πόρτα του σπιτιού μου από αστυνομικούς με πολιτικά ενώ μάλιστα ήμουν ανήλικος. Είπα στη μητέρα μου ότι θα την καλέσω μόλις απομακρυνθώ από το σπίτι. Εκείνη από το μπαλκόνι είδε ένα μηχανάκι, το οποίο άρχισε να με ακολουθεί με το που έφυγα μέχρι να φτάσω στο τρένο. Οταν ήρθε, οι πόρτες του τρένου δεν άνοιξαν. Εμφανίστηκε ένας αστυνομικός και ζητούσε να πάω προς το μέρος του. Ρωτούσα γιατί συμβαίνει αυτό και αν πρόκειται για προληπτική προσαγωγή, που είναι τελείως παράνομη, και δεν έπαιρνα καμία απάντηση πέρα από ειρωνείες του τύπου «Δεν θα μου μάθεις εσύ να κάνω τη δουλειά μου» και «Βούλωσ’ το». Με έριξε στο πάτωμα, έπεσε πάνω μου, μου έβαλε χειροπέδες πισθάγκωνα και όσο γίνονταν όλα αυτά ήρθαν κι άλλοι αστυνομικοί. Με ρωτούσαν τι έχω κάνει και με ακολουθεί ο αστυνομικός της Κρατικής Ασφάλειας. Με έβαλαν στο περιπολικό και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τη συγκεκριμένη υπηρεσία με πήγαν στα γραφεία τους. Αυτό μαρτυρά ότι όλο αυτό ήταν προσχεδιασμένο από την Κρατική Ασφάλεια έτσι ώστε κάποιοι άνθρωποι να μην μπορέσουμε να πάμε στη διαδήλωση. Στα γραφεία της Ασφάλειας έμεινα περίπου μέχρι τις 11 το βράδυ.

Στην επέτειο της 6ης Δεκέμβρη πήγα στην πρωινή διαδήλωση. Οταν γύρισα με τον πατέρα μου στο σπίτι, ένα τζιπ με φιμέ τζάμια, χωρίς πινακίδες, κατέβηκε ανάποδα τον δρόμο του σπιτιού μου, σταμάτησε μπροστά τραβώντας χειρόφρενο και βγήκαν από μέσα δύο τύποι με πολιτικά οι οποίοι με κυνήγησαν φωνάζοντας «Ελα εδώ». Ετρεξα, μπήκα στο σπίτι και βγήκα στο μπαλκόνι, τραβώντας τους βίντεο. Μόνο τότε μου είπαν ότι είναι αστυνομικοί. Μπήκαν στον ιδιωτικό χώρο του σπιτιού μου χωρίς ένταλμα, αφού μπήκαν στην αυλή, και για ακόμα μία φορά δημιούργησαν κατάσταση έντασης, αγχώνοντας το οικογενειακό μου περιβάλλον απλά και μόνο για να μην πάω στη διαδήλωση.

Προφανώς και πρόκειται για μια απόπειρα προληπτικής προσαγωγής – απαγωγής. Εξαιτίας της ενασχόλησής μου με τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες έχω βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο της αστυνομίας με προσαγωγές, παρακολουθήσεις, συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες και διαρκείς ενοχλήσεις σε εμένα και το οικογενειακό μου περιβάλλον.”

Μάριος Χ.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ 10-16/1/25 ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΘΕ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Έμπρακτη αλληλεγγύη: Απέναντι στον κόσμο του κράτους, των αφεντικών και της φρικαλεότητας των πολέμων τους, στεκόμαστε αλληλέγγυα δίπλα στα καταδικασμένα συντρόφια του Επαναστατικού Αγώνα Πόλα Ρούπα και Νίκο Μαζιώτη που μέσα από τις γραμμές και τη δράση της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, αγωνίστηκαν σταθερά κι αδιάλλακτα στο πλευρό των ταξικά καταπιεζόμενων από τη βία και την τρομοκρατία της οικονομικής εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της πολιτικής εξόντωσης στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς. Με συνέπεια κι αφοσίωση στον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση, ο σύντροφος κι η συντρόφισσα ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής τους στην οργάνωση, όπως αναλογεί στην αντάρτικη αξιοπρέπεια και την επαναστατική συνέπεια.

Δεν αναθεώρησαν κι υπερασπίστηκαν πολιτικά μία προς μία τις 18 ένοπλες και βομβιστικές ενέργειες που ανέλαβε ο Επαναστατικός Αγώνας, σε υψηλής σημασίας σύμβολα κι υποδομές του κράτους και του κεφαλαίου, από το 2003 μέχρι το 2018, καταφέρνοντας σημαντικά πλήγματα στους συσχετισμούς της κυριαρχίας: Υπουργεία -Οικονομίας, Απασχόλησης-, Δικαστήρια Ευελπίδων, Αστυνομικά Τμήματα, αστυνομικούς και κλούβες των ΜΑΤ, Υπουργό Δημόσιας Τάξης, Πρεσβεία των ΗΠΑ, Χρηματιστήριο, Τράπεζα της Ελλάδας-παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας-γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, τράπεζες -Citibank, Eurobank-, μέχρι και την απόπειρα απόδρασης του συντρόφου Νίκου Μαζιώτη κι άλλων κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού, με ελικόπτερο (αεροπειρατεία) την οποία κι ανέλαβε προσωπικά η συντρόφισσα Πόλα Ρούπα.

Δικαστική Εξουσία – Μετάνοια – Διπλή Φυλακή: Το κράτος διιστορικά συντηρεί μέχρι τέλους τις πρακτικές πολέμου φθοράς κι υπονόμευσης, απέναντι στον ένοπλο πολιτικό του εχθρό, τους/τις αγωνίστ(ρι)ές που επιτέθηκαν σε αυτό με όλα τα μέσα, αμφισβητώντας και κλονίζοντας έμπρακτα το imperium του.

Η «δικαιοσύνη» ως πυλώνας της κρατικής βίας και τρομοκρατίας, αναλαμβάνει τον καθεστωτικό ρόλο της «τιμωρίας» όχι μόνο των ταξικά καταπιεσμένων κι απείθαρχων αλλά και την εκτέλεση της ολοκληρωτικής «τιμωρίας» των ένοπλων πολιτικών εχθρών του κράτους και του κεφαλαίου, αναβαθμίζοντας συνεχώς το ποινικό οπλοστάσιο και τις φυλακές «υψίστης ασφαλείας» κι αιχμαλωτίζοντας τα αγωνιζόμενα συντρόφια με βαρύτατες ποινές. Την ίδια στιγμή, αθωώνει μπάτσους/δολοφόνους/ναζιστές, παιδοβιαστές, πολιτικούς, μεγαλοσχήμονες-επιχειρηματίες κλπ. Κι όταν έρθει η ώρα της αποφυλάκισης των αγωνιστ(ρι)ών από τα «ιδρύματα σωφρονισμού της δημοκρατίας», τον βρώμικο ρόλο αναλαμβάνουν τα δικαστικά συμβούλια που στην περίπτωση των πολιτικών κρατουμένων, έχουν σκοπό να πλήξουν τις πολιτικές επιλογές και την επαναστατική τους συνείδηση μέσω της εκμαίευσης «δηλώσεων μετανοίας».

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑΣ ΠΟΛΑΣ ΡΟΥΠΑ

Στις 17 Νοέμβρη του 2023, η συντρόφισσα Πόλα Ρούπα αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους μέχρι το 2032. Έναν μήνα μετά, οι μηχανισμοί του κράτους-τρομοκράτη, με έφεση του αντιεισαγγελέα εφετών Χαλκίδας κατά της αποφυλάκισής της, προσπάθησαν να την κλείσουν ξανά στη φυλακή. Πέρυσι, στις 10 Γενάρη, η συντρόφισσα πέρασε από δικαστικό συμβούλιο στη Χαλκίδα κι έκτοτε, η απόφαση εκκρεμεί κι η ίδια παραμένει σε ομηρία.

Ακριβώς, έναν χρόνο μετά, στις 10 Γενάρη του 2025, η συντρόφισσα με νέα κλήτευση και με νέα θετική εισαγγελική πρόταση για την αποφυλάκισή της, θα βρεθεί ξανά μπροστά στον δικαστικό μηχανισμό, ώστε να αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο Χαλκίδας για την απελευθέρωση ή την επαναφυλάκισή της. Κι αυτό, την ίδια στιγμή που η συντρόφισσα καλείται ούτως ή άλλως να πληρώσει υπέρογκες χρηματικές ποινές οι οποίες επιδικάστηκαν για τη συμμετοχή της στη δράση της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας κι οι οποίες συνθλίβουν την επιβίωσή της, εξωθώντας την ίδια και το παιδί της σε οικονομική εξόντωση, ενώ ο σύντροφός της παραμένει αιχμάλωτος του κράτους.

Η ανιδιοτέλεια, η αγωνιστική ακεραιότητα της συντρόφισσας κι η συμβολή της ενάντια στην κοινωνική εξαθλίωση, αναδεικνύουν την επαναστατική αντίσταση εντός του κοινωνικοπολιτικού ολέθρου κι ενάντια στον παγκόσμιο ολοκληρωτισμό. Μέσα από τις γραμμές της, η οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας κατέστησε ξεκάθαρο πως κράτος, τράπεζες κι υπουργεία θα δέχονται αντάρτικες κοινωνικές αντιστάσεις για όλη τη βία, αφαίμαξη κι αιματοχυσία που έχουν εξαπολύσει στα εκμεταλλευόμενα και καταπιεζόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

Από την πλευρά της αλληλεγγύης, με τη σειρά μας στεκόμαστε δίπλα στην αναρχική συντρόφισσα Πόλα Ρούπα, στη νέα αυτή δικαστική δοκιμασία.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΖΙΩΤΗ

Μετά από 16 χρόνια (μικτά) στη φυλακή για τη δράση της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας και με τη συμπλήρωση των 4/5 πραγματικής έκτισης της 20ετούς ποινής τον προηγούμενο μήνα, ο σύντροφος Νίκος Μαζιώτης θα περάσει το επόμενο χρονικό διάστημα από το δικαστικό συμβούλιο (στη Λαμία), καθώς κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης στις 25 Νοέμβρη 2024. Πρόκειται για την 7η υποβολή αιτήματος υφ’ όρων αποφυλάκισης, μετά από 6 συνεχόμενες απορριπτικές αποφάσεις. Στην περίπτωση νέας απόρριψης, ουσιαστικά τον εξωθούν σε αιχμαλωσία τουλάχιστον μέχρι και τον Μάρτη του 2027, με εκδικητική και καταχρηστική (ακόμη και με τους νόμους τους) έκτιση μέχρι και της τελευταίας ημέρας του συνόλου της ποινής. Κι αυτό παρότι έχει προ πολλού (από τον Γενάρη του 2022) συμπληρώσει τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις (καθεστώς εξαίρεσης).

To δικαστικό επιτελείο της Λαμίας -ως μηχανισμός της κρατικής και οικονομικής κυριαρχίας- εφαρμόζει τακτικές πολιτικής εξόντωσης, εμπνευσμένες από την παράδοση των αντεπαναστατικών τρομοδικείων. Αποφυλακίζει και χορηγεί τακτικές άδειες σε δολοφόνους ναζιστές, σε αντίθεση με τη συνεχή άρνηση της υφ’ όρων αποφυλάκισης του αναρχικού Νίκου Μαζιώτη και το κόψιμο των αδειών αγωνιστών (Δ. Κουφοντίνα). Επιτάσσει την οριστική έξοδο από τη φυλακή μόνο με την επιβολή της αποκήρυξης των αξιακών και ηθικών αρχών. Το καθεστώς εκβιασμού της μετάνοιας που επιχειρούν να εκμαιεύσουν από τον σύντροφο Νίκο Μαζιώτη, συνεπάγεται την αλλοτρίωση και τη φυλάκιση της συνείδησης, προκειμένου να πετύχουν την απόλυτη πειθαρχία μέσω του διεισδυτικού ελέγχου στον πυρήνα του συνειδησιακού και του αξιακού κόσμου του επαναστάτη.

Ο αναρχικός Νίκος Μαζιώτης βρίσκεται σε ένα αρκετά κρίσιμο σημείο της αιχμαλωσίας του. Να μην αφήσουμε τον σύντροφο όμηρο στην κρατική αιχμαλωσία, γιατί πιθανότατα αυτή η συνθήκη εξαίρεσης από την υφ’ όρων αποφυλάκιση, ενώ έχει ήδη εκτίσει τα 4/5 του συνόλου 20ετούς ποινής, όχι μόνο θα αποτελέσει δεδικασμένο, αλλά προεικονίζεται το μέλλον που επιφυλάσσουν και για άλλες/άλλους κρατούμενες/κρατούμενους, σε μια εποχή όξυνσης της κατασταλτικής αντιμετώπισης από το κράτος για τον κόσμο του αγώνα.

Να ενδυναμώσουμε την αλληλεγγύη. Να σταθούμε στο πλευρό του αναρχικού συντρόφου Νίκου Μαζιώτη.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στη συντρόφισσα Πόλα Ρούπα, στα Δικαστήρια της Χαλκίδας, την Παρασκευή 10 Γενάρη 2025, στις 12.00

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον σύντροφο Νίκο Μαζιώτη, στα Δικαστήρια της Λαμίας, την Πέμπτη 16 Γενάρη 2025, στις 12.00

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑΣ ΠΟΛΑΣ ΡΟΥΠΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΗΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΖΙΩΤΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΑΙΧΜΑΛΩΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

Συνέλευση Αλληλεγγύης για τα καταδικασμένα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα

Π. Ρούπα και Ν. Μαζιώτη

synallil-roupamaziotis@espiv.net

 

12/12/1969 Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ PIAZZA FONTANA ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Βομβιστική επίθεση στις 12 Δεκεμβρίου του 1969 στην Πιάτσα (πλατεία) Φοντάνα στο Μιλάνο άφησε πίσω της 17 νεκρούς και 88 τραυματίες, σηματοδοτώντας την έναρξη της περιόδου “Στρατηγικής της Έντασης” στην Ιταλία. Γύρω στις 16:30 το απόγευμα η  βόμβα εξερράγη στην Αγροτική Τράπεζα,  στο κέντρο της πόλης. Ήταν Παρασκευή, μέρα που η τράπεζα θα έμενε ανοικτή  έως αργά και ήταν γεμάτη κόσμο. Μια δεύτερη εντοπίζεται σε μικρή απόσταση, στην έδρα της Ιταλικής Εμπορικής Τράπεζας στην Πιάτσα ντε λα Σκάλα. Σε ένα υπόγειο διάδρομο της Εθνικής Τράπεζας Εργασίας στη Ρώμη γίνεται μια έκρηξη που προκαλεί τον τραυματισμό 14 υπαλλήλων. Λίγο αργότερα δύο ακόμα εκρηκτικοί μηχανισμοί μικρότερης ισχύος εκρήγνυνται στην Πιάτσα Βενέτσια όπου τραυματίζονται 3 περαστικοί και ένας καραμπινιέρος. Πέντε βόμβες σε δύο πόλεις στις 12 Δεκέμβρη του 1969. Οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, σε μία προσπάθεια κατάπνιξης της αυξημένης ριζοσπαστικής δραστηριότητας στη χώρα, καθοδήγησαν σειρά τρομοκρατικών ενεργειών, με τη βοήθεια ακροδεξιών ομάδων, κατηγορώντας αναρχικές ομάδες. Την περίοδο πριν από τη βομβιστική επίθεση είχε αυξηθεί η αυτόνομη, αναρχική και συνδικαλιστική δραστηριότητα στην Ιταλία. Εργάτες και φοιτητές, αλλά και διάφορες κοινωνικές ομάδες πραγματοποιούσαν απεργίες, αυτομείωση τιμών και μαζικές καταλήψεις στέγης και στεκιών, αμφισβητούν την εξουσιαστική κυριαρχία αλλά ταυτόχρονα και την “ορθοδοξία” του κομμουνιστικού κινήματος σε Ανατολή και Δύση. Την ενδυνάμωση του κινήματος συμπλήρωσε η διασταύρωση των εργατικών αγώνων με τους φοιτητικούς τον Ιούλιο του 1969, που από τότε συγκροτούν κοινό αγωνιστικό μέτωπο. Το παρόν στους δρόμους του αγώνα δίνει και το  οργανωμένο αναρχικό κίνημα.  Ο αναβρασμός που απειλούσε τα θεμέλια της κυβέρνησης θα έπρεπε να σταματήσει. Κι αφού αυτό δεν θα γινόταν με υποχωρήσεις, έπρεπε να γίνει με προβοκάτσια… Μία βόμβα και 17 νεκροί θα έβγαζαν την ηγεσία από τη δύσκολη θέση. Μετά τις εκρήξεις στις 12/12, έγιναν πολυάριθμες συλλήψεις αναρχικών, καθώς αυτές (οι εκρήξεις) προβλήθηκαν επίμονα και συνεχόμενα από το κράτος και τα ΜΜΕ ως ενέργεια αναρχικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο εργάτης  σιδηροδρόμων Τζουζέπε (Πίνο) Πινέλι,  μιλανέζος αναρχικός που μαζί με πολλούς ακόμα είχε προσαχθεί στην αστυνομική διεύθυνση και ανακρινόταν για την υπόθεση των βομβών. Ο Πινέλι εκπαραθυρώθηκε από τον τέταρτο όροφο του μεγάρου της αστυνομίας του Μιλάνου. Ήταν 40 ετών, ενεργό μέλος της αναρχικής σκηνής του Μιλάνου, μέλος του κύκλου της Ποντε ντε λά Γκιζόλφα και του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού, γνωστός και σεβαστός στους κύκλους της άκρας αριστεράς, γνωστός και στις αρχές. Ήταν παντρεμένος με τη Λίνσια Πινέλι και είχε δύο μικρές κόρες.

Ο Πινέλι κρατήθηκε παραπάνω από τις επιτρεπόμενες 48 ώρες στο τμήμα για ανάκριση. Τα ξημερώματα της 16ης Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και παρουσία των αστυνομικών που τον ανακρίνουν, “πέφτει” από το παράθυρο της Aσφάλειας (μάρτυρες τον είδαν να πέφτει από παράθυρο του τέταρτου ορόφου και να χτυπά στο έδαφος). Ο Πινέλι πέθανε στο νοσοκομείο Φαντεμπενεφρατέλι την ίδια νύχτα. Οι αρχικές αντικρουόμενες εκδοχές της αστυνομικής ιστορίας και το χοντροκομμένα αφηγήματά τους, προκάλεσαν την αμφισβήτηση της επίσημης εκδοχής περί “αυτοκτονίας” – ένας θάνατος που έγινε διάσημος από το έργο του Dario Fo “Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικού”.  Μια δολοφονία που δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Ο αστυνομικός επιθεωρητής Λουίτζι Καλαμπρέσι που τον ανέκρινε θεωρήθηκε υπεύθυνος, αλλά απαλλάχθηκε λόγω μη επαρκών στοιχείων.  Τρία χρόνια μετά τα γεγονότα στην Piazza Fontana, στις 17 Μαίου του 1972, ο Calabresi πυροβολήθηκε και έχασε τη ζωή του από ένοπλο τμήμα της αυτόνομης οργάνωσης Lotta Continua. (Στις αρχές της δεκαετίας του 70 κι ενώ έχει ήδη αρχίσει να γενικεύεται η στρατηγική της έντασης, εμφανίζεται η πιο σημαντική ένοπλη οργάνωση αντάρτικου της εποχής, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες).

Επί τρία χρόνια οι αστυνομικές αρχές επέμεναν να κατηγορούν ως υπεύθυνο για τη βόμβα τον αναρχικό χορευτή Πιέτρο Βαλπρέντα, ο οποίος αργότερα απαλλάχθηκε. Οι κρατικές υπηρεσίες εμπόδισαν την έρευνα των δικαστών Τζανκάρλο Στιτς και Πιέτρο Καλότζερο-οι οποίοι ήταν οι πρώτοι, το 1971, που έστρεψαν τις έρευνες προς την πλευρά των νεοφασιστών-ενώ ουσιαστικά φυγάδευσαν ύποπτους φασίστες, δίνοντας τους δυνατότητα να διαφύγουν από τη χώρα. Κάποιοι φυγαδεύτηκαν στην Ελλάδα της χούντας των συνταγματαρχών. Μια κινηματική εκστρατεία του αντικαθεστωτικού χώρου οδήγησε στην αποκάλυψη της ενοχής της νεοφασιστικής οργάνωσης Ordine Nuovo (Νέα Ταξη) η οποία είχε διασυνδέσεις με ιταλικές μυστικές υπηρεσίες. Η καταδικαστική απόφαση για τα μέλη της εκδόθηκε μόλις το 2005. Όπως φάνηκε πολύ αργότερα, ο προσανατολισμός προς την ενοχοποίηση αναρχικών και αριστερών ήταν μέρος της γενικευμένης επιχείρησης. Τελικά το 2005, σχεδόν 36 χρόνια μετά ο ανακριτής Τζεράρντο Ντ’ Αμπρόζιο που είχε αναλάβει την έρευνα από το 1972 σε συνέντευξη στην εφημερίδα La Republica δήλωσε: “Αυτό το αιματοκύλισμα ήταν του κράτους. Κάθε φορά που βρισκόμασταν ένα βήμα από την αλήθεια, βρίσκαμε μπροστά μας τις μυστικές υπηρεσίες και το στρατό. Η αστυνομία έκανε δεκάδες λάθη. Και όλα τα λάθη ήταν υπέρ των νεοφασιστών. Η ιστορική αλήθεια έχει πλέον εξακριβωθεί. Προς το τέλος της δεκαετίας του 60 ορισμένοι τομείς του κράτους (μυστικές υπηρεσίες, ανώτατοι αξιωματούχοι του στρατού και ορισμένα πολιτικά πρόσωπα) μεθόδευσαν τη χρήση τρομοκρατών της άκρας δεξιάς για να φρενάρουν την εξέλιξη της αριστεράς. Ήθελαν να τρομοκρατήσουν τους μετριοπαθείς. Όλο αυτό είναι πια εξακριβωμένο”.

Η πολύνεκρη επίθεση εγκαινίασε για την Ιταλία την έναρξη μίας περιόδου “Στρατηγικής της Έντασης” και κυβερνητικής συγκάλυψης, με τις μυστικές υπηρεσίες να καθοδηγούν τρομοκρατικές ενέργειες με τη βοήθεια ακροδεξιών-φασιστικών οργανώσεων, ενοχοποιώντας την αντιεξουσία. Πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις ακολούθησαν την πρώτη, με αποκορύφωμα την έκρηξη στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια το 1980, με 85 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Επρόκειτο για τη μέχρι τότε μεγαλύτερη τρομοκρατική πράξη στην Ευρώπη τον 20ο αιώνα.

Οι βομβιστικές αυτές ενέργειες προκάλεσαν μεγάλη σύγχυση και κοινωνικό αναβρασμό, καθώς πολλά στοιχεία έδειχναν ότι ήταν καθοδηγούμενες από ιταλικές μυστικές υπηρεσίες (όπως η SID), με κρατικές εντολές. Οι βόμβες τοποθετούνταν επιλεγμένα σε σημεία όπου θα προκαλούσαν θανάτους και όχι μόνο υλικές ζημιές. Η οργανωμένη αυτή προσπάθεια καταστολής έχει αφήσει το στίγμα της όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και παγκοσμίως.

Με τις βόμβες στο Μιλάνο και τη Ρώμη εγκαινιάζεται μια εποχή επιχείρησης κρατικής και φασιστικής προβοκάτσιας. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας Αντρεότι το 1990, αποκαλύφτηκε επισήμως η ύπαρξη ενός μυστικού σχεδίου υπονόμευσης και οργάνωσης μυστικών υπηρεσιών, τμημάτων του στρατού και της αστυνομίας του ιταλικού κράτους με το όνομα “Gladio”, ενός σχεδίου ενταγμένου στην επιχείρηση Stay Behind του ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι μέχρι σήμερα γνωστά, το σχέδιο Stay Behind αφορούσε τη συγκρότηση ενός δικτύου πρακτόρων, νεοφασιστών αμέσως μετά τη λήξη του Β Παγκόσμιου Πολέμου (με μαγιά τους ναζί που συνεργάστηκαν με τους δυτικούς) που είχε ως σκοπό τον ανορθόδοξο πόλεμο και επιχειρήσεις για την αποτροπή του κομμουνιστικού κινδύνου σε χώρες στη δυτική σφαίρα επιρροής.  Στην Ελλάδα το παρακλάδι της επιχείρησης Stay Behind είχε την κωδική ονομασία “Κόκκινη Προβιά” και αφορούσε τη συμμετοχή πυρήνων του στρατού (κυρίως ειδικές δυνάμεις των ΛΟΚ), της αστυνομίας και των πολιτικών και οικονομικών ελίτ για την αποτροπή της ενδυνάμωσης της αριστεράς και κυρίως του ΚΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σε όλη την Ευρώπη έχουν γίνει γνωστά κάποια στοιχεία για τα παρακρατικά δίκτυα του Stay Behind με συμμετοχή και των αντίστοιχων κυβερνήσεων, στην Ελλάδα η υπόθεση δεν προχώρησε ποτέ και έμεινε σε επίπεδο φημών με την ανέρευση κρυπτών με όπλα και εκρηκτικά ή τη μυστική απόταξη κάποιων στρατιωτικών και μπάτσων όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 80 (χωρίς να μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει τις φήμες ή να εκτιμήσει πόσο σημαντικά επλήγη το δίκτυο των παρακρατικών).

Η ομολογία Αντρεότι συντάραξε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωναν την ύπαρξη και τη δραστηριότητα τέτοιων οργανώσεων – δικτύων στο έδαφός τους. Στην Ελλάδα ο υπουργός Αμυνας Γιάννης Βαρβιτσιώτης αναγκάστηκε, στις 9 Νοέμβρη του 1990, να παραδεχτεί δημόσια ότι “Ελληνες κομάντος (ΛΟΚ) και η CIA οργάνωσαν ένα βραχίονα του δικτύου, το 1955, για να προβληθεί αντάρτικη αντίσταση σε οποιονδήποτε κομμουνιστή εισβολέα. Το εν λόγω δίκτυο, ήταν γνωστό με την κωδική ονομασία Επιχείρηση Κόκκινη Προβιά”.

Στις 14 Νοέμβρη του 1990, ο Ανδρέας Παπανδρέου προέβη στο πρακτορείο “Ασοσιέιτεντ Πρες” στην εξής δήλωση: “Η παρακρατική οργάνωση Κόκκινη Προβιά δημιουργήθηκε το 1955, ως αποτέλεσμα ενός μυστικού τμήματος της συμφωνίας, με βάση την οποία εγκαταστάθηκαν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα”.  Ο “κομμουνιστικός κίνδυνος” για την Ευρώπη, ήταν η αιτία της ύπαρξης μυστικών νατοϊκών στρατευμάτων στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Στρατευμάτων που θα αναλάμβαναν την άμυνα απέναντι σε μια σοβιετική στρατιωτική επίθεση. Τα στρατεύματα και οι μηχανισμοί αυτοί στην πραγματικότητα αποτέλεσαν θύλακες του αστικού (παρα)κράτους που επιχείρησε με κάθε τρόπο να παρέμβει στο εσωτερικό των χωρών, στην πολιτική ζωή, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας, προσπαθώντας να συκοφαντήσει και να αποδυναμώσει την άκρα αριστερά, την αυτονομία, την αναρχία και τους εργατικούς αγώνες, προξενώντας ακόμη και άμεσες πολιτικές αλλαγές μέχρι του σημείου της δικτατορίας.

Η στρατηγική της Εξουσίας μας δείχνει την οργανική σχέση κράτους και φασιστών στην προσπάθεια κατάπνιξης της γενικευμένης επαναστατικής πάλης.

                                                                                                                                                                     Τροχιά στο Άπειρο

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Κείμενο της Πρωτοβουλίας αναρχικών συλλογικοτήτων ενάντια στη λεηλασία της φύσης με τίτλο  “Πράσινο το χρώμα της ανάπτυξης ή πώς κράτος και κεφάλαιο λεηλατούν τη φύση και τις ζωές μας.”

Τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια βιώνουμε μια συνθήκη αλλεπάλληλων συστημικών κρίσεων (οικονομική, επισιτιστική, ενεργειακή, κλιματική, κ.ά.), οι οποίες χρησιμοποιούνται ως βασικό εργαλείο ή/και πρόσχημα για τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας και την απρόσκοπτη αναπαραγωγή του καπιταλιστικού συστήματος. Παράλληλα, ο κρατικός μηχανισμός, μέσα από τη μονιμοποίηση ενός καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» για την αντιμετώπιση των εκάστοτε συστημικών κρίσεων, επιχειρεί να καταστεί ο απόλυτος ρυθμιστής σε όλες τις πτυχές των ζωών μας, επιτείνοντας την καταστολή, την επιτήρηση και τον κοινωνικό έλεγχο. Στο επίκεντρο των κυρίαρχων συζητήσεων έχει μπει εμφατικά το τελευταίο διάστημα το ζήτημα των «ακραίων» καιρικών φαινομένων. Χρησιμοποιώντας τη ρητορική της κλιματικής «κρίσης», κράτος και κεφάλαιο προσπαθούν να επιβάλουν συγκεκριμένη ανάγνωση των φαινομένων που θα τους επιτρέψει, αφενός να εντείνουν τη διαχείριση με «πολεμικούς» όρους, αφετέρου να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις μέσω επικερδών αναπτυξιακών έργων ή προώθησης ενός νέου μοντέλου «πράσινου» καπιταλισμού. Αποκρύπτοντας σκόπιμα την κυριαρχική συμβολή του συγκεκριμένου πολιτικοοικονομικού συστήματος και του ανθρωποκεντρικού πολιτισμικού παράγοντα στην περαιτέρω λεηλασία της φύσης και των ζωών μας.

Η περιβαλλοντική ρύπανση και οι καταστροφές που -συχνά πλέον- ακολουθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον μέρος της κανονικότητας στην οποία ζούμε. Μόνο τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2023, στον ελλαδικό χώρο κάηκαν τουλάχιστον1.800.000 στρέμματα, ενώ οι βροχές του Σεπτέμβρη «έπνιξαν» τον θεσσαλικό κάμπο και τον Βόλο, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς/ές ντόπιους/ες και μετανάστ(ρι)ες, χιλιάδες νεκρά ζώα, κα- μένα δάση και άστεγες/ους, μεταβάλλοντας αισθητά την πρόσφατη γεωμορφολογία των περιοχών. Σε δεύτερο βαθμό, οι επιπτώσεις όλων αυτών των καταστροφών επεκτείνονται γεωμετρικά σε διάφορους τομείς της κοινωνικοπολιτικής καθημερινότητας, από την ερημοποίηση και τη συνακόλουθη μετανάστευση ανθρώπινου πληθυσμού έως την περαιτέρω αλλαγή χρήσης γης και την προσχηματική αιτιολόγηση της αύξησης των τιμών των προϊόντων. Για την κρατική διαχείριση και τους αγγελιοφόρους της η αφήγηση είναι μία: είμαστε έρμαια της κλιματικής αλλαγής. Επικαλούμενοι παρούσες και επερχόμενες «βιβλικές καταστροφές» φροντίζουν να αποδώσουν τις ευθύνες σε κάποια ανωτέρα βία (π.χ. στο φαινόμενο του θερμοκηπίου) -ίσως έναν καινούριο «αόρατο εχθρό»- αποποιούμενοι κάθε δική τους συμβολή (αποξήρανση υγροτόπων, εκτροπές ποταμών, μπαζωμένα ρέματα, αποψιλώσεις δασών κ.τ.λ.), και φυσικά αποκρύπτοντας ότι, τις περισσότερες φορές, αποδέκτ(ρι)ες αυτών των «καταστροφών» δεν είναι άλλοι/ες από τους/ις οικονομικά ασθενέστερους/ες των περιοχών που πλήττονται.

Την ίδια στιγμή, αξιοποιώντας τις δοκιμασμένες τεχνικές αφομοίωσης, ελέγχου και πειθάρχησης που αποκόμισαν από την περίοδο της Covid, επαναφέρουν τη λογική της «εξατομικευμένης ευθύνης» μέσα από την προειδοποίηση με SMS για περιορισμό της ανθρώ- πινης κινητικότητας. Έτσι, «φταίνε οι πολίτες» που δεν ακολουθούν τις κρατικές και μιντιακές οδηγίες, «φταίνε οι αλληλέγγυες» που, αψηφώντας τον κίνδυνο, προσφέρουν με όποιον τρόπο μπορούν. Σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν ή/και να λοιδορήσουν την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και τη συντροφικότητα που αναδύεται μεταξύ των καταπιεσμένων σε συνθήκες κινδύνου και απωλειών και που αμφισβητεί στην πράξη το μονοπώλιο της κρατικής διαχείρισης. Μιας διαχείρισης, η οποία αρκείται σε φιλανθρωπικού τύπου πλατφόρμες «αρωγής» και vouchers, για να κατευνάσει τυχόν κοινωνικές αντιδράσεις και να συνεχίσει απρόσκοπτα την περαιτέρω λεηλασία της φύσης και των ζωών μας.

Παράλληλα, η κρατική διαχείριση συναρθρώνεται με τα συμφέροντα του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου, μπολιάζοντας την κοινωνική συνείδηση με την «ανάγκη» για νέες επενδυτικές ενέργειες και αναπτυξιακά/ενεργειακά mega-projects (περιφράξεις, ιδιωτικοποιήσεις και εμπορευματοποίηση ελεύθερων χώρων, αλλαγή χρήσης γης, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.ά.), με «καινοτομίες που θα σώσουν τον πλανήτη.

Η υπαρκτή και διαρκώς αυξανόμενη ρύπανση, η κλιματική αλλαγή που παρουσιάζεται ως ταυτόσημη έννοια με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα «ακραία» φυσικά φαινόμενα, η ενεργειακή «κρίση», η «επελαύνουσα» κλιματική «κρίση» και, εσχάτως, η κλιματική «κατάρρευση» είναι όροι και καταστάσεις που το κυρίαρχο αφήγημα τοποθετεί κάτω από την ίδια ομπρέλα. Η κλιματική αλλαγή μετονομάζεται σε κλιματική «κρίση» σε μια «εποχή αιχμής», σε μια ακόμη κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», σ’ έναν ακόμη «πόλεμο» που επιτάσσει παγκόσμια «εξαιρετικά μέτρα» στην κατεύθυνση της «πράσινης μετάβασης».

Σ΄ αυτή τη συνθήκη, οι κυρίαρχοι παρουσιάζονται ως «άμοιροι ευθυνών» και περιγράφουν ως αναπόφευκτη την έξαρση των ένο- πλων συγκρούσεων για το νερό, την επισιτιστική «κρίση», τη μετανάστευση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, την (επαν) εμφάνιση ιών και νόσων και την οικονομική εξαθλίωση. Από τη στιγμή που η διαχείριση της κλιματικής «κρίσης» βαπτίζεται «παγκόσμιο καλό», οι εθνικές πολιτικές θεωρείται ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη διαχείριση του «κινδύνου» και επομένως, «όταν αναγνωρίζεται σαφώς ένα κοινό καλό, υπάρχει ανάγκη για μια νομικά συστατική ειδική αρχή ικανή να διευκολύνει την εφαρμογή του» (Ομιλία Πάπα Φραγκίσκου στην Ρώμη, Μάιος 2019). Δεν είναι τυχαίο ότι η Ε.Ε. θεσπίζει ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο εκδίδοντας οδηγίες προς τα κράτη-μέλη με κεντρικό στόχο τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας για την «επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050». Σε αυτή την κατεύθυνση, ιδρύονται υπουργεία κλιματικής αλλαγής, (στον ελλαδικό χώρο θεσπίζεται Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τον Σεπτέμβριο του 2021) και ακολουθούν παγκόσμιες σύνοδοι, ευρωπαϊκή «πράσινη» συμφωνία, κλιματικές και ενεργειακές «δράσεις», συσχετισμός με τον πόλεμο στην Ουκρανία κ.λπ. Μ’ άλλα λόγια, συνδέεται η διαχείριση της κλιματικής «κρίσης» με την παγκόσμια ασφάλεια και στρατιωτικοποιείται, όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται σε κείμενα της Ε.Ε. (στρατιωτική αναδιάταξη για την αντιμετώπιση «εσωτερικών» και «εξωτερικών» εχθρών, μεταναστ(ρι)ών, κοινωνικών ταραχών, έλεγχος μετακινήσεων κ.α.) και ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες «η κλιματική αλλαγή είναι μια καθοριστική πρόκληση για τη γενιά μας και πολλαπλασιαστής κρίσεων» και επομένως «είναι επιτακτική η μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ σε μία περισσότερο πολιτική και παγκόσμια συμμαχία».Ταυτόχρονα, το αφήγημα για την «πράσινη αλλαγή» δεν θα μπο- ρούσε να μην αποπνέει έναν αέρα αισιοδοξίας για το απανταχού επενδυτικό κεφάλαιο, όπως άλλωστε συνιστούν και οι ειδικοί: «Η μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές και σε έναν κόσμο ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή προσφέρει τεράστιες οικονομικές, επιχειρηματικές και εμπορικές ευκαιρίες στην εποχή μας», (αναφορά του ακαδημα- ϊκού Stern στην Σύνοδο G7 (2021) στο Ηνωμένο Βασίλειο), προοιωνίζοντας την -αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ- στροφή στις «πράσινες» αγορές.

Πράσινο, λοιπόν, το χρώμα του καπιταλισμού…

Το επιχείρημα των εξουσιαστών ότι ο καπιταλισμός μπορεί να έχει και «πράσινες διεξόδους», με τα χρόνια αρχίζει και καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στον δημόσιο λόγο. Παρουσιάζεται ως η μοναδική συμβατή λύση που μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα όλο και αυξανόμενα ζητήματα υποβάθμισης του πλανήτη και την οικονομική ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, είναι η απόλυτα ελεγχόμενη θεσμική διέξοδος που προωθούν τα κράτη και οι καπιταλιστικοί κολοσσοί ώστε να επιβιώνει, ακόμα και με διαφορετικές μορφές, το τωρινό σύστημα εκμετάλλευσης και λεηλασίας της φύσης. Για να υπάρξει όμως οποιαδήποτε πιθανότητα ανάσχεσης αυτής της πραγματικότητας, θα πρέπει πρώτα από όλα να έρθουμε σε αντιπαράθεση με το υπάρχον πολιτικοοικονομικό σύστημα, και τον τρόπο που αυτό αντιμετωπίζει το περιβάλλον, αμφισβητώντας στο σύνολό του τον κυριαρχικά επιβαλλόμενο τρόπο ζωής.

Κεντρικό ρόλο στον πυρήνα των ιδεών-πρακτικών του πράσινου καπιταλισμού έχει η αντικατάσταση μέρους του τωρινού ενεργειακού μοντέλου, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελούν σύμφωνα με τον επίσημο καθεστωτικό λόγο πανάκεια για οποιοδήποτε περιβαλλοντικό πρόβλημα (από την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και οι τυφώνες). Ούτε οι ΑΠΕ τεχνολογικά μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, αλλά ούτε και τα δύο μαζί μπορούν να στηρίξουν το οικονομικό μοντέλο της συνεχώς αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης. Ειδικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται από κράτος και καπιταλιστές, αποτελούν εργαλεία που συντελούν στην περαιτέρω λεηλασία της φύσης (τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που αφανίζουν σημαντικούς οικότοπους, υδροηλεκτρικά φράγματα που σταματούν τη ροή των ποταμών αλλοιώνοντας τα οικοσυστήματα κ.ά.). Το σημαντικότερο κομμάτι που τεχνηέντως αποφεύγει να θίξει ο πράσινος καπιταλισμός δεν είναι οι πηγές του ενεργειακού μείγματος, αλλά πόση πραγματικά ενέργεια χρειαζόμαστε, πόση από αυτήν κατευθύνεται στις κοινωνικές ανάγκες και πόση για την παραγωγή κέρδους για κράτη και κεφάλαιο.

Η «μαγική» λύση που για ακόμα μια φορά προτείνουν τα think tanks του κεφαλαίου και της κρατικής διαχείρισης, είναι η μετακύλιση της ευθύνης σε ατομικό επίπεδο. Προσπαθούν να εντυπώσουν στο συλλογικό ασυνείδητο των καπιταλιστικών κοινωνιών ότι για την κλιματική αλλαγή φταίνε όλοι/ες ισόποσα, εξισώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όσων πίνουν καφέ με πλαστικό και όχι χάρτινο καλαμάκι με τα ενεργειακά βαμπίρ της πολεμικής βιομηχανίας, τον μεγαλύτερο -μεταξύ άλλων- καταναλωτή ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. (Η μαζική βιομηχανική παραγωγή προϊόντων, το διαμετακομιστικό εμπόριο και η βιομηχανία των Α.Π.Ε. αποτελούν μερικά μόνο επιπλέον παραδείγματα στον μακρύ κατάλογο αυτού του ενεργοβόρου τεχνοκρατικού πολιτισμού). Με αυτόν τον  τρόπο, η υπερκατανάλωση προϊόντων και ενέργειας, που αποτελεί το «οξυγόνο» του καπιταλισμού, μένει στο απυρόβλητο. Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικά «ευαίσθητους» εξουσιαστές, μπορούμε να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε, τροφοδοτώντας έτσι έναν αέναο φαύλο κύκλο υπερπαραγωγής – υπερκατανάλωσης – υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αρκεί πλέον τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να έχουν την απαραίτητη «πράσινη» σήμανση.

Τα κράτη, από την πλευρά τους, σε πρώτο επίπεδο προσπαθούν να περιφρουρήσουν τα καπιταλιστικά-εθνικά-κυριαρχικά τους συμ- φέροντα ενεργοποιώντας τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς και θέτοντας την κοινωνία σε μια διαρκή κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», για να έρθουν στη συνέχεια ως «σωτήρες» και «εγγυητές της ομαλότητας» να στρώσουν το έδαφος στην επέλαση του κεφαλαίου στις ζωές μας. Σε δεύτερο επίπεδο, και συγκεκριμένα στην περίπτωση της κλιματικής και ενεργειακής «κρίσης», αναγνωρίζοντας την εν μέρει κοινότητα των συμφερόντων τους, συνάπτουν μεταξύ τους διακρα τικές συμφωνίες και καταρτίζουν νομοσχέδια επιχειρώντας να διευ κολύνουν τα κάθε λογής αναπτυξιακά έργα και ενεργειακά mega- projects του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου. Κι όλα αυτά πάντα με     την συνδρομή των κυρίαρχων επιστημονικών επιτελείων, τα οποία  νομιμοποιούν στην κοινωνική συνείδηση τις κρατικές και καπιταλιστικές επιλογές ως μοναδικές και αναμφισβήτητες. Ταυτόχρονα, τα καθεστωτικά μίντια, πυλώνας της κρατικής εξουσίας, αναπαράγουν μαζικά την κυρίαρχη αφήγηση συμβάλλοντας στην επίταση του κοινωνικού ελέγχου μέσα από την καλλιέργεια του φόβου, ώστε να καμφθούν οι οποιεσδήποτε αντιστάσεις στα σχέδιά τους. Και, φυσικά, για όσα άτομα δεν πειθαρχούν, οι κρατικές κατασταλτικές δυνάμεις (αστυνομία, στρατός) καραδοκούν.

Ως αναρχικές/οί, δεν έχουμε αυταπάτες για το αν οι κρατιστές και οι καπιταλιστές, με οποιαδήποτε απόχρωση, ενδιαφέρονται για την βιωσιμότητα και την ευημερία των φυσικών οικοσυστημάτων. Είναι δομικό τους να λεηλατούν τη φύση μέσω της υπερεκμετάλλευσης πρώτων υλών, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να στερούν από τα μη ανθρώπινα όντα τον φυσικό τους χώρο. Παράλληλα με τη συνεχή υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, το κεφάλαιο σε αγαστή συνεργασία με τα κράτη, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα ελάχιστα εναπομείναντα αγαθά που δεν έχουν περάσει ακόμα σε ιδιωτικό έλεγχο, με σκοπό να ελέγξουν απόλυτα τη χρήση, τη διαχείριση και την πρόσβαση σε αυτά. Η ιδιωτικοποίηση απαραίτητων για τη ζωή αγαθών, όπως το νερό, έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι οδηγεί στην κατακόρυφη υποβάθμιση των ζωών μας. Προφανώς η διαχείρισή τους από την κρατική εξουσία δεν είναι αυτό που οραματιζόμαστε σε αναρχικές κοινότητες που θα έχουν απαλλαγεί από τις συστημικές ανισότητες. Η μεταφορά όμως των αγαθών στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου δεν αποτελεί επ’ ουδενί  βήμα προς την κατεύθυνση της οικειοποίησης των μέσων για τις κοινότητες για τις οποίες αγωνιζόμαστε.

Όσα χρώματα και αν αλλάξει, ο καπιταλισμός συνιστά εκ θεμελίων εκμεταλλευτικό, καταπιεστικό σύστημα που επιταχύνει τη λεηλασία της φύσης και των ζωών μας

Η κατά τόπους λεηλασία και καταστροφή της φύσης από το κράτος και το κεφάλαιο ως αποτέλεσμα των κυρίαρχων αναπτυξιακών σχεδίων δεν αφορά αποκλειστικά τις άμεσα πληττόμενες τοπικές κοινότητες. Κανένα κρατικό σύνορο δεν μπορεί να αποτρέψει τη μεταφορά της ρύπανσης, να εγκλωβίσει τοπικά την αλλαγή του κλίματος ή την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης. Γι’ αυτό, θεωρούμε ότι οι αγώνες για την προάσπιση της φύσης μπορούν και οφείλουν να αναγνωρίζουν την κοινή βάση μεταξύ τους και να δρουν ενοποιητικά για τις καταπιεσμένες και τους εκμεταλλευόμενους.

Σε αυτό πλαίσιο στηρίζουμε/συμμετέχουμε σε αυτοοργανωμένους, αντιιεραρχικούς και αδιαμεσολάβητους τοπικούς ή ευρύτερους αγώνες που επιδιώκουν να αποτρέψουν την περαιτέρω εκμετάλλευση και καταστροφή της φύσης προς όφελος της κρατικοκαπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι αγώνες αυτοί αποτελούν πεδία για ευρύτερη ζύμωση, αυτοοργάνωση και ριζοσπαστικοποίηση, καθώς και για την ανάδειξη των κοινών αιτίων της λεηλασίας της φύσης με την ευρύτερη επέλαση κράτους και κεφαλαίου σε κάθε πτυχή των ζωών μας. Δεν υπάρχουν -ούτε μπορούν να υπάρξουν ποτέ- ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα δημιουργεί και επιχειρεί να διαχειριστεί, όσο υπάρχει κράτος και καπιταλισμός. Γι’ αυτό και δεν θεωρούμε ρεαλιστικές τις συστημικές/ θεσμικές λύσεις, ούτε αγωνιζόμαστε για τον εξορθολογισμό αυτού του εξουσιαστικού, καταπιεστικού και εκμεταλλευτικού συστήματος. Αντιθέτως, αποσκοπούμε στην ολική καταστροφή του προς την κατεύθυνση της κοινωνικής και της ατομικής απελευθέρωσης.

Σε αντίθεση με τους κυρίαρχους που επιχειρούν να μας πείσουν ότι δεν είμαστε ικανά άτομα να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μόνες/οι/α μας, εμείς εμπιστευόμαστε πλήρως τις δημιουργικές δυνάμεις μας και συλλογικοποιούμαστε αυτοοργανωμένα, αντιθεσμικά και αδιαμεσολάβητα με γνώμονα την αλληλεγγύη, στο πλαίσιο όχι μόνο αγώνων ενάντια στη λεηλασία της φύσης, αλλά και σε κάθε πεδίο αγώνα.

Υπάρχουν άλλωστε ποικίλα πρόσφατα παραδείγματα (από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια μέχρι τους σεισμούς στην Τουρκία), στα όποια η αλληλεγγύης και σύμπραξη μεταξύ των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων αναδύθηκε αυθόρμητα, χωρίς την επιβολή ή την παρέμβαση του κράτους.

Στον αντίποδα λογικών αφομοίωσης και ανάθεσης των ζωών μας στους «ειδικούς» και στους πάσης φύσεως αυτόκλητους σωτήρες, προτάσσουμε τη συλλογικοποίηση και τη διασύνδεση των αγώνων, με απώτερο στόχο την καταστροφή του κράτους και του καπιταλισμού. Αυτός ο αγώνας καταστροφής για μας και ο πιο δημιουργικός αγώνας. Με το βλέμμα στη δημιουργία κοινοτήτων ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης, οι οποίες αντιλαμβανόμενες τον εαυτό τους ως μέρος τη φύσης θα επαναπροσδιορίσουν τις ανάγκες και τη σχέση τους με αυτή.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

πρωτοβουλία αναρχικών συλλογικοτήτων ενάντια στη λεηλασία της φύσης

mail: enantiasthlehlasia[@].espiv.net

6 ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ (ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)

Ντοκιμαντέρ και βίντεο με αφορμή την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου την 6η Δεκέμβρη 2008 και  την εξέγερση που επακολούθησε, καθώς και ανάλογο αρχειακό υλικό των επόμενων επετείων μνήμης. Δημιουργήθηκε από: Perseus999

– Αρχείο Βίντεο 6 Δεκέμβρη –
Νέο ντοκιμαντέρ: Μόνος σου θα πας πιο γρήγορα, μαζί θα πάμε πιο μακριά
“Η δυνατότητα για έφοδο στον ουρανό” [Κινηματικό ντοκιμαντέρ]
H Οργή Αντικαθιστά τα Δάκρυα (Κινηματικό Ντοκιμαντέρ)
“Και τι δεν ήταν”: Μιλώντας για την Εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008
Η Εξέγερση δεν είναι Ουτοπία (Αρχειακό Υλικό)
Ντοκουμέντο 63 λεπτών από την εξέγερση
O Νίκος Ρωμανός μιλά για τη γενιά του Δεκέμβρη, τα Εξάρχεια και τη δικαιοσύνη του δρόμου
Γεννήθηκα 6 Δεκέμβρη [Μαρτυρίες]
Ο Λάμπρος τον Δεκέμβρη
Το πρώτο έκτακτο τηλεοπτικό δελτίο για τη δολοφονία (ΑΛΤΕΡ)
Όταν το MEGA Channel παραποίησε το βίντεο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου
Τι έλεγαν Παπαχελάς, Κοσιώνη, Πορτοσάλτε για τη δολοφονία του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου
Το βίντεο της δολοφονίας του Αλέξη [Ώρα Μηδέν]
https://www.youtube.com/watch?v=bDQOn2mLUss (σε καλύτερη ευκρίνεια)
Βίντεο από τα πρώτα 60 λεπτά μετά τη δολοφονία
1η νύχτα 6 Δεκέμβρη, πολυτεχνείο, πατησίων
1η νύχτα 6 Δεκέμβρη, πολυτεχνείο, πατησίων
1η νύχτα 6 Δεκέμβρη, Ηράκλειο, Κρήτη
2 μέρα, 7 Δεκέμβρη, πολυτεχνείο, πατησίων απόγευμα, επιστρέφοντας από την πορεία στην Αλεξάνδρας
2 μέρα, 7 Δεκέμβρη, Αλεξάνδρας, μεσημέρι, πορεία προς ΓΑΔΑ
2 μέρα, 7 Δεκέμβρη, Στουρνάρη, βράδυ
3η μέρα 8 Δεκέμβρη – Διαδήλωση μαθητών έξω απ’τη ΓΑΔΑ
3η μέρα 8 Δεκέμβρη – Διαδήλωση και συλλήψεις μαθητών στο Σύνταγμα
3η μέρα 8 Δεκέμβρη – Δευτέρα βράδυ 8/12 – Προπύλαια
Η Αθήνα στις φλόγες (8 Δεκέμβρη, Ακαδημίας, Σταδίου)
Πλάνα από τις συγκρούσεις των πρώτων ημερών της εξέγερσης (6 – 10 Δεκέμβρη)
Πλάνα από τις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στην Ερμού
5η μέρα, Σύνταγμα
11η Ημέρα – “Εξεγερμένο” πιάνο στην Κατάληψη του Δημαρχείου Καισαριανής
13η Ημέρα – Βουλή – Πανεπιστημίου
16η μέρα – Κατάληψη στο στούντιο της ΝΕΤ – Σαμποτάζ στη μετάδοση της ομιλίας Καραμανλή
19η μέρα – “Εξεγερμένα” Κάλαντα ~ 24 Δεκέμβρη 2008 ~ Μοναστηράκι
26η μέρα – Αλλαγή χρονιάς σε αλληλεγγύη των συλληφθέντων της εξέγερσης στις φυλακές Κορυδαλλού
Εξεγερμένα μπαλέτα Λυρικής
Ο υποδιοικητής Μάρκος των Ζαπατίστας απευθύνει χαιρετισμό στους εξεγερμένους στον ελλαδικό χώρο
H 3D αναπαράσταση της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από μπάτσο
Στιγμιότυπο από τον Λουκάνικο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης
Τζίμης Πανούσης: Δούρειος Ήχος (Ραδιοφωνική εκπομπή 8/12/2008)
Όταν ο Παύλος Φύσσας τραγουδούσε για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο (live 2011)
Τα ζώδια της Εξέγερσης [Ηχητικό σποτ από την Κατάληψη της ΑΣΟΕΕ]
“Μια καλή φοιτήτρια”
Ηχητικό σποτ της Κατάληψης Anti Info Cafe [Ζωγράφου]
Ηχητικό σποτ της Κατάληψης Αρχιτεκτονικής Βόλου
Και 2 κομμάτια γραμμένα για την εξέγερση:
Στρατοσφαιρική Ανταρσία ~ 38+9 χιλιοστά
Fuck The Police – Psychodrama, DIA, Dust Rhymes & Flowjob
Δεν ήταν ατύχημα ήταν η ουσία του κράτους:
Καλλιτεχνικό δρώμενο μπροστά απ’τις διμοιρίες στου Στρέφη
Εξάρχεια: Πώς φτιάχτηκε η τοιχογραφία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (Timelapse)
[2019]
Αποφυλάκιση Κορκονέα

Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ

Άρθρο του ’22 της “Πρωτοβουλίας Αναρχικών Φοιτητών/ριών Αθήνας”  για την κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008

Ο Δεκέμβρης του 2008 αποτέλεσε την μεγαλύτερη κοινωνική εξέγερση στον ελλαδικό χώρο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973. Χωρίς καμία αμφιβολία η έκταση, αλλά και η διάρκειά του, τον έκανε να εισέλθει βίαια στην ιστορία και χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο εξεγερσιακό γεγονός του 21ου αιώνα στην ήπειρο της Ευρώπης.

Η δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τους μπάτσους Ε. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη ήταν η αφορμή να εξωτερικευτεί η συσσωρευμένη οργή των καταπιεσμένων απέναντι στο κράτος. Ήταν ακριβώς η στιγμή που η κοινωνική αντι-βία και οι πολιτικές και οργανωτικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της άμεσης δράσης, της ισότητας, της αντιεραρχίας και της αυτοργάνωσης διαχύθηκαν σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και ιδιαίτερα σε αυτό της νεολαίας.

Στην πραγματικότητα ο Δεκέμβρης του ‘08 είχε ένα βαθύ ιστορικό, πολιτικό, και κοινωνικό υπόβαθρο συνδεδεμένο με την κίνηση των αναρχικών που ακόμα και στις πιο δύσκολες κατασταλτικά περιόδους “προετοίμαζαν” την εξέγερση. Η περίοδος 2006-2007 αποτελεί σημείο καμπής, καθώς ο αγώνας που δόθηκε από τους φοιτητές, ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16 και την ψήφιση του νόμου πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, εξώθησε δεκάδες χιλιάδες εξ’ αυτών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια σε καταλήψεις, συγκρούσεις, και πορείες επί σχεδόν έναν χρόνο και ολοκληρώθηκαν με την τεράστια συγκρουσιακή πορεία της 8ης Μάρτη 2007, στην οποία για πρώτη φορά κρατήθηκε από διαδηλωτές για ώρες η περιοχή του Συντάγματος. Η δυναμική του αγώνα, η επιμονή χιλιάδων ανθρώπων να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς του κράτους με πολύμηνες καταλήψεις, εβδομαδιαίες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, οι στιγμές που συναντήθηκαν νεολαίοι και άλλοι αγωνιστές στα οδοφράγματα, που έσπασε η τρομοκρατία του ιδεολογικού πολέμου και της κατασταλτικής βίας, οι στιγμές που ξεπεράστηκαν στο δρόμο οι λογικές της εκτόνωσης και της διαμεσολάβησης, που διαρρήχθηκαν τα όρια της παθητικής διαμαρτυρίας που υπαγορεύει η νομιμότητα, όλες αυτές οι στιγμές άνοιξαν ένα δρόμο ευρύτερης ρήξης με τους νόμους και τους θεσμούς.

Την νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 οι αναρχικοί, με την εμπειρία όλων των προηγούμενων ετών, αμέσως κατέλαβαν το Πολυτεχνείο κάνοντάς το κέντρο αγώνα. Όμως, κανείς/καμία τους δεν περίμενε την μαζικότητα και την οργή που θα εκφραζόταν εκείνο το βράδυ από την νεολαία. Το σύνθημα “Δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη… Αυτές οι νύχτες είναι του Αλέξη”, δονεί ολόκληρη την περιοχή. Τη Δευτέρα 8 Δεκέμβρη η εξέγερση γενικεύεται. Μαθητές και μαθήτριες σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούν διαδηλώσεις, καταλαμβάνουν τα σχολεία τους και επιτίθενται σε τουλάχιστον 20 ΑΤ. Το βράδυ πραγματοποιείται μεγαλειώδης διαδήλωση, κατά την οποία πολλές χιλιάδες συγκρούονται μέχρι το πρωί με την αστυνομία, ενώ καταστρέφονται τράπεζες και πολυτελή καταστήματα. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες η εξέγερση θα συνεχιστεί με ένταση, μαζική συμμετοχή, πλατιά σύνθεση υποκειμένων και πρωτόγνωρη πολυμορφία δράσεων και αντιδομών. Από τις πρώτες κιόλας μέρες η διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους/τις εξεγερμένους/ες εκδηλώνεται σε διάφορες μητροπόλεις του εξωτερικού, καθώς επίσης στις 19 Δεκέμβρη, κατά την διάρκεια φοιτητικής πορείας στα Προπύλαια, που ακούγεται μήνυμα αλληλεγγύης από την Τσιάπας του Μεξικού.

Μέσα από τις φλόγες του Δεκέμβρη αναδύθηκε ο χειρότερος εφιάλτης κάθε εξουσιαστή, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο 14 χρόνια μετά βλέπουμε καθημερινά την πιο σκληρή και βάναυση πλευρά του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος. Το 2009 το κράτος, αναλύοντας και απολογίζοντας τα γεγονότα του Δεκέμβρη, εξυμνεί την αντι-εξεγερτική του εκστρατεία, βάζοντας στο στόχαστρο το αναρχικό κίνημα και τις καταλήψεις που το στεγάζουν. Οι εκκενώσεις καταλήψεων, με πιο πρόσφατη αυτή της Mundo Nuevo στην Θεσσαλονίκη, η υποβάθμιση της γειτονιάς των Εξαρχείων από τις ναρκομαφίες και έπειτα η επιβολή ενός στρατού κατοχής για τον “εξευγενισμό” της, τα στημένα κατηγορητήρια, οι προβοκάτσιες και οι φυλακίσεις αναρχικών είναι πάγια και συνεχής τακτική του κράτους από το 2009 έως και σήμερα και όχι επικοινωνιακή πολιτική μίας κυβέρνησης. Το 2019 καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο, που στέγασε μία ολόκληρη αγωνιστική ιστορία, καθώς και φιλοξένησε τα κέντρα αγώνα της εξέγερσης, διαμόρφωσε αγωνιστικές συνειδήσεις και αποτέλεσε το στοιχείο σύνδεσης χρονικά ασυνεχών αγώνων για την ελευθερία. Ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη που έφερε την καταστολή μέσα στις σχολές μας και επέβαλε τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, δεν μπορεί παρά να είναι κομμάτι της προληπτικής αντι-εξέγερσης ακριβώς γιατί η πολιτική αποστείρωση του πανεπιστημίου το μόνο που θα αποφέρει είναι μη σκεπτόμενους και νομοταγείς πολίτες.

“Το πάθος για καταστροφή είναι επίσης ένα δημιουργικό πάθος.” Μιχαήλ Μπακούνιν.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη άφησε πίσω της γκρεμίσματα. Και μέσα από την καταστροφή το αναρχικό κίνημα άνθισε. Η εξέγερση σταμάτησε να είναι μια ουτοπία και το “τέλος της ιστορίας” καταρρίφτηκε στα πύρινα οδοφράγματα. “Ο Δεκέμβρης είναι εικόνα από το μέλλον”, έγραφαν τότε οι τοίχοι. Και είναι αλήθεια. Έδωσε, και δίνει ακόμα και σήμερα, έμπνευση και ώθηση στους αγώνες. Χάραξε βαθιά μέσα στις συνειδήσεις μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειρήνη ώσπου να πάρουμε εκδίκηση για τον Μιχάλη, τον Αλέξη, τον Νίκο, τον/την Ζακ/Zackie oh, τον Βασίλη και όλα τα θύματα της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ο Δεκέμβρης άφησε ως βασικότερη παρακαταθήκη για το αναρχικό κίνημα, όχι απαντήσεις, αλλά ερωτήματα. Το βασικό ερώτημα της μετάβασης σε μία άλλη κοινωνία, το ερώτημα του πώς περνάς από την αυθόρμητη εξέγερση στην κοινωνική επανάσταση. Εμείς ως αναρχικοί/ές φοιτητές/τριες θεωρούμε πως προϋπόθεση για το πέρασμα αυτό είναι η συγκρότηση του υποκειμένου ως τέτοιο, προτάσσοντας ταυτόχρονα τον πολιτικό του χαρακτήρα, αλλά και την κοινωνική του διάσταση. Μια δομή οργανωμένη πάνω στα αναρχικά ιδεώδη, σε αυτά της αυτοργάνωσης και της αλληλεγγύης, ενάντια σε κάθε ιεραρχία, στην βάση της οριζόντιας οργάνωσης. Το από τα κάτω φοιτητικό κίνημα οφείλει να βρει τρόπους και διεξόδους συλλογικοποίησης, τρόπους οργάνωσης, με δομές και δράσεις, υπερασπίζοντας όλα όσα άφησε πίσω της η εξέγερση του Δεκέμβρη, έχοντας ως στόχο την συνέχιση τους, το επόμενο βήμα προς την ολοκληρωτική ανατροπή του κρατικού συστήματος και την δημιουργία αυτού του νέου κόσμου που γεννιέται από τις μνήμες, τους αγώνες και τις αξίες μας. Έναν νέο κόσμο, αυτόν της ισότητας, της ελευθερίας, της Αναρχίας.

Load more