Παρίσι 1871. Στη Μητρόπολη των κοινωνικών αναταραχών ξεσπάει η πρώτη κοινωνική επανάσταση, η Κομμούνα. Οι Κομμουνάροι με διάταγμα, θέτουν υπό τη σημαία τους όλους τους ξένους εθελοντές (ανάμεσά τους, Πολωνοί, Ιταλοί, Ιρλανδοί, ακόμα και Έλληνες) και τονίζουν μέσα από κείμενα και μπροσούρες ότι ο στόχος τους δεν είναι εθνικοαπελευθερωτικός, αλλά ταξικός.
Στόχος του γάλλου συγγραφέα Vautrin, στο μυθιστόρημα του οποίου βασίζεται το βιβλίο, μοιάζει η εξοικείωση του αναγνώστη με το επίτευγμα που λέγεται Κομμούνα και προκειμένου να πολεμήσει την καταχνιά της λήθης, επιμένει περισσότερο στην απλή εξιστόρηση των σημαντικότερων γεγονότων, παρά στην ανάλυσή τους. «Θέλησα να γράψω ένα μεγάλο λαϊκό μυθιστόρημα με ζωηρούς φωτισμούς και να ξαναζωντανέψω το Παρίσι της Κομμούνας, με τις χαρές του, τη βία του, τις υπερβολές του, τους έρωτές του, την απωθημένη ζωτικότητά του. Θέλησα να διηγηθώ την ανάδυση μιας τεράστιας ελπίδας για κοινωνική δικαιοσύνη, να νιώσω την αδελφοσύνη των ανθρώπων και να μιλήσω για τους κομμουνάρους από την ελευθεριακή σκοπιά, που είναι η δική μου και την οποία συμμερίζεται ο Ταρντί». Με αυτά τα λόγια προλογίζει ο Ζαν Βωτρέν (ψευδώνυμο του συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Ζαν Ερμάν) το άλμπουμ «Η Κραυγή του λαού». Ενα εντυπωσιακό -σε περιεχόμενο, αλλά και σε αριθμό σελίδων- κόμικς που συνυπογράφει ο γνωστός Γάλλος σχεδιαστής Ζακ Ταρντί. Το βιβλίο, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΨΜ (μτφρ. Γιάννης Καυκιάς), αντλεί τον τίτλο του από μια εφημερίδα της Κομμούνας, τις ταραγμένες εκείνες μέρες του 1871. Το «Le Cri du peuple», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, αποδίδει με τη γλώσσα των κόμικς το χρονικό μιας επανάστασης που ενέπνευσε πολλούς επιγόνους. Στο άλμπουμ, ο Βωτρέν ανασκευάζει συναρπαστικά τα ιστορικά γεγονότα, «κεντώντας» ανάμεσά τους μικρά χρονικά των ανωνύμων που βρέθηκαν στα χαρακώματα. Φανταστικά και ιστορικά πρόσωπα συνυπάρχουν ιδανικά στην αφήγηση, μπλέκοντας με έξοχο τρόπο τη μυθοπλασία με την Ιστορία.
Τη διαδρομή απογειώνει εικαστικά ο κορυφαίος σχεδιαστής κόμικ Tardi κατορθώνοντας ένα πραγματικό ταξίδι στην πρώτη Άνοιξη των λαών. Κινηματογραφιστής πιστός της ιστορίας, ο Ταρντί, παρακολουθεί από κοντά τη δράση των ηρώων του, στους δρόμους, τα οδοφράγματα και τις πλατείες. Κατάφερε να… δαμάσει όλη αυτή την τεράστια τοιχογραφία μέσα από έξοχα ασπρόμαυρα κάδρα, προσφέροντας στους αναγνώστες μια εντυπωσιακή αναπαράσταση της εξέγερσης που καταπνίγηκε στο αίμα. Χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρώσει αυτή την -πραγματικά τιτάνια- εικονογραφική δουλειά, ενώ πριν από αυτόν ο Βωτρέν είχε αφιερώσει άλλα τρία χρόνια για τη συγγραφή του βιβλίου. Τέσσερα χρόνια, επίσης, χρειάστηκαν για να ολοκληρώσει τον εκδοτικό του κύκλο αυτό το κόμικς, κυκλοφορώντας σε τέσσερα διαδοχικά άλμπουμ από το 2001 μέχρι το 2004. Η καλαίσθητη και ιδιαίτερα προσεγμένη ελληνική έκδοση το προσφέρει σε ένα ενιαίο και… χορταστικό άλμπουμ, συνολικής έκτασης 319 σελίδων.
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την οικουμένη το Κομμουναριάτο “… Όταν θα αντιλαλεί η ηχώ και ο κουρνιαχτός που θα αναγγείλει τα οδοφράγματα των κομμούνων του Παρισιού του 21ου αιώνα, οι τσαρλατάνοι ποιητές θα σωπάσουν ή θα αναγκαστούν να σωπάσουν. Οι νέες κομμούνες περιμένουν αυτούς – αυτές που θα τις δημιουργήσουν…”